פחות מחודש לקראת ראש השנה – בו אלפי חסידים נוהגים לעלות לאומן שבאוקראינה לקבר רבי נחמן – אך אוקראינה מאיימת בשלילת הכניסה לישראלים בשל גירוש רב מדי לטענתם של מהגרים אוקראינים מישראל בעת המלחמה ההרסנית עם רוסיה.
הנשיא וולודימיר זלנסקי בעצמו העביר בעקיפין מסר זה לישראל אתמול (שבת) בתדריך השבועי שלו. שגריר אוקראינה בישראל יבגן קוריינצ'וק הבהיר וחיזק היום (ראשון) את דבריו של זלנסקי עם תגובה חריפה יותר.
זלנסקי אמר בתדריך שלו: "הקשבתי לדוח של משמר הגבול, משרד החוץ והמודיעין על היחס לאזרחינו – מהגרים שנמצאים במדינות שונות, ובנוגע למשטרי ויזה, הדברים שאיתם מתמודדים אזרחי אוקראינה בסוגיית הוויזה […] יש להבטיח את זכויות האזרחים האוקראינים".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
השגריר קוריינצ'וק הבהיר כי דברי זלנסקי כוונו לעבר ישראל: "ממשלת אוקראינה לא תסבול השפלה של אזרחיה בעת הכניסה לישראל. נעצור את הסכמי ויתור הוויזה הדו-צדדיים שלנו כפי שנקבע בסעיף 7 להסכם הבין-ממשלתי. האפשרות הזו נמצאת על שולחנה של ממשלתנו".
הוא הוסיף: "לא יעלה על הדעת שנצטרך לצאת מגדרנו לארח עשרות אלפי ישראלים באומן, עם סיכון ביטחוני גבוה ועם מאמץ לוגיסטי עצום, כאשר מנגד – ממשלת ישראל מתעללת באזרחינו המגיעים לישראל במסגרת האמנה בין שתי המדינות. אם ישראל רוצה שאזרחיה יוכלו להגיע לאוקראינה כתיירים, כולל אומן, אני מאמין שראש הממשלה נתניהו צריך להתערב באופן אישי במציאת פתרון למצב העניינים הנוכחי".
על פי נתוני שגרירות אוקראינה, בשנת 2022 גירשה ישראל 2,705 אזרחים אוקראינים, בעוד במחצית הראשונה של 2023 לבדה גירשה ישראל 2,037 אזרחים אוקראינים.
ברשות האוכלוסין של ישראל טענו שהנתונים של האוקראינים לא מדויקים, וכי רוב האוקראינים שהגיעו לארץ השנה אכן קיבלו אישור כניסה. על פי הנתונים שלהם, רק 5.4% סורבו כניסה. הם הוסיפו כי הסירובים שהיו – היו מוצדקים, מפני שהמדובר במהגרים שהגיעו לעבוד בישראל באופן בלתי חוקי. יש הסכמה כי סך הכול מתחילת השנה לא אושרה כניסתם של מעט יותר מ-2,000 אוקראינים, אולם 47 אלף אוקראינים אחרים כן נכנסו לישראל.
שר הפנים משה ארבל הגיב לדברי קורנייצ'וק: "אני דוחה מכל וכל את הטענות על השפלות אזרחי אוקראינה בכניסה לישראל. מדיניות ההגירה הישראלית מקבלת בברכה תיירים ממדינות רבות בעולם לרבות מאוקראינה. במקרים בהם עולה חשד לשימוש שלא כדין בוויזת תייר לצרכי עבודה או השתקעות, מפעילה רשות האוכלוסין וההגירה את סמכותה כדין. השותפות האמיצה בין ישראל לאוקראינה תימשך".
גורם דיפלומטי בכיר תקף היום את השגריר קורנייצ'וק, כך פורסם במעריב. הוא טען: "אין בסיס לאיומים של שגריר אוקראינה בישראל על סגירת הגבולות לקראת אירועי ראש השנה באומן. […] בכירים ממנו בממשלת אוקראינה הבהירו זאת בצורה הברורה ביותר לבכירים ישראלים. ישראל הוכיחה את מחויבותה לאוקראינה ולעם האוקראיני וממשיכה באספקת סיוע הומניטרי לתמיכה באוקראינה בזירה הבינ״ל".
הוא הוסיף: "הנתונים שהציג השגריר לגבי סירובי הכניסה לאזרחים אוקראינים רחוקים מאוד מהמציאות ומנופחים בצורה מגמתית. בתקופה האחרונה מתבצע שינוי במעברי הגבול שאמור לסייע בכניסתם של אזרחי אוקראינה לישראל. […] זו לא הפעם הראשונה שהשגריר מנסה ליצור סערה תקשורתית ופוגע בכך ביחסים הטובים בין המדינות".