משרד הפנים בוחן: איחוד של עשרות רשויות מקומיות
ממשרד הפנים נמסר לפני זמן קצר (שני) כי בימים אלה בוחן המשרד את איחודן של עשרים ושמונה רשויות מקומיות, רובן ככולן בעלות פחות מחמשת אלפים תושבים. עוד נמסר כי: משרד הפנים שם לו למטרה לקדם את הרשויות המקומיות בישראל, תוך מתן שירות מיטבי לתושב. מהלך האיחוד שנבחן בימים אלה נועד על מנת לשפר את מצב התושבים בכל הנוגע לרמה ולעלות השירותים המוניציפאליים, כאשר במסגרת האיחוד ניתן יהיה להפחית הקצאות ממשלתיות לרשויות קטנות, אשר מיועדות בעיקר להוצאות מינהלה – ולהעבירן לשם הגדלת המשאבים ובעיקר לשיפור רמת השירות לתושבים.
שמונים ותשעה אחוז מהרשויות שאיחודן נבחן מקבלות מענק איזון, כאשר הממוצע הארצי הוא שבעים ושישה אחוז בלבד. בין הרשויות ניתן לראות גם כי שישים אחוז מהן רשויות יהודיות והיתר רשויות ערביות או דרוזיות, כאשר רובן עומדות על מספר תושבים הנמוך מחמשת אלפים זאת, בהתבסס על פקודת העיריות בהכרזה על רשות מקומית, שלפיה: "השר לא יכריז בצו כי כפר פלוני או קבוצת כפרים פלונית או אזור פלוני יתנהלו על ידי מועצה מקומית, אלא אם כן מספר התושבים באותו כפר, קבוצת כפרים או אזור, לפי העניין, עולה על עשרת אלפים; ואולם, בנסיבות מיוחדות שיפורטו רשאי השר להכריז כאמור גם אם מספר התושבים אינו עולה על עשרת אלפים, ובלבד שהוא עולה על חמשת אלפים".
קיימת שונות גדולה במצבן הפיננסי של הרשויות הקטנות, שחלקן במצב כלכלי שאינו מיטבי, בין היתר עקב גודלה המזערי של הרשות, כאשר קיומן של הרשויות הללו מטיל נטל כלכלי ורגולטורי, שבחלקו יכול להימנע בהינתן קיומן של פחות רשויות במרחב. בנוסף, איחוד הרשויות אמור להוביל לנגישות ומגוון שירותים, לראייה תכנונית רחבה יותר, להגברת הצמיחה ולחלוקה בעושר המוניציפאלי של הרשות.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הרשויות הנבחנות כוללות חמש מועצות אזוריות ועשרים ושלוש מועצות מקומיות ובהן: אורנית, אלונה, אלקנה, אליכין, ג'ש (גוש חלב), הערבה התיכונה, הר אדר, יבנאל, יסוד המעלה, כאוכב אבו אל היג'א, כפר ברא, כפר כמא, כפר שמריהו, כפר תבור, מגדל, מגילות ים המלח, מזרעה, מטולה, מסעדה, מעיליא, מעלה אפרים, סאג'ור, עג'ר, עין קנייא, פסוטה, קדומים, ראש פינה ותמר.
שר הפנים, משה ארבל: "איחודן של רשויות מקומיות קטנות, אמור להוות פוטנציאל לשיפור מצב התושבים בכל הנוגע לרמת ועלות השירותים המוניציפאליים שאלו מקבלים, כאשר תועלות משנה שיצמחו מהמהלך הן שיפור יכולת הרגולציה והפחתת הקצאות ממשלתיות לרשויות קטנות והעברתן לרשויות גדולות יותר, ובכך חיסכון במשאבים המופנים לעלויות מנהלה והגדלת משאבים המופנים לשיפור רמת שירות".
מנכ"ל משרד הפנים, רונן פרץ: "בחינת איחודן של עשרות רשויות הוא המשך טבעי למהלכים דומים אותן ניסתה ממשלת ישראל לקדם בעבר, תוך צמצום משמעותי של הוצאות ממשלתיות, התייעלות כלכלית עבור התושבים וצמצום משמעותי של הרגולציה הקיימת. ובכך גם לחזק את השלטון המקומי בישראל".