מבזקיםצבא וביטחון

"אני מכה על חטא – מדובר במחדל ברמת מלחמת יום כיפור"

במסגרת 'ועידת אוסלו – לקחים ותובנות להמשך' בהובלת תנועת הביטחוניסטים, המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ובשיתוף פרויקט הניצחון הישראלי שמתקיימת היום (שני) התקיים פאנל בנושא ׳התקשורת בהסכמי אוסלו׳ בהנחיית נוה דרומי ובהשתתפות ראש לשכת העיתונות הממשלתית, ניצן חן, מפקד גלי צה"ל, דני זקן, הפרשן הצבאי של ידיעות אחרונות יוסי יהושוע והכתב המדיני של ישראל היום אריאל כהנא.

ראש לשכת העיתונות הממשלתית, ניצן חן: "בהסתכלות על פרספקטיבה רחבה לא הייתה היפכא מסתברא, לכן בתקופת אוסלו לא היה פלורליזם תקשורתי. ואני מכה על חטא על אופן הסיקור של אוסלו, אבל צריך לזכור שהתקשורת של שנת 93' היא לא התקשורת של 2023. כל השיח התקשורתי השתנה, בשנת 2023 התקשורת לא היתה פועלת כמו ב-1993 ואוסלו לא היה עובר באותה צורה. באותה תקופה, היו פה ושם דעות שונות, אבל הנרטיב, ההבלטה והטון היה חד צדדי ולטובת הסכמי אוסלו. אופן הסיקור של הסכמי אוסלו בערוץ הראשון דאז חלק מאווירת 'מזרח תיכון חדש'. החטא לא היה רק של התקשורת, אלא של כל הגורמים. היתה גם עצימת עיניים של הצבא, וראינו זאת גם בפרוטוקולים שפורסמו כעת – מדובר במחדל ברמת מלחמת יום כיפור".

צילום: דג הפקות

מפקד גלי צה"ל, דני זקן: "גם ב-2023 הסיקור התקשורתי הוא עדיין סיקור נרטיבי, כמו באוסלו כך גם במחאה. זה חטא לתפקיד העיתונאי – לדוגמא עניין הסרבנות שמוצג "כהפסקת ההתנדבות' באופן כללי, אם אתה לא מביא את הסיפורים שלא תואמים את הנרטיב של המחאה אתה חוטא לעבודה העיתונאית שלך. הארץ הכי מובהק ו-13 גם הלכו לשם גם בצורה מטורללת לגמרי ואני לא מבין את זה. הם חוטאים לעבודה התקשורתית המקצועית שלהם בצורה שאני לא מבין אותה. גם כיום, התקשורת התקשורת עזרה מאוד למחאה ולעצירת הרפורמה. 40% מכלל המרואיינים בכאן ב' ב וגלי צה"ל ב-2 התכניות המרכזיות אלו אנשי המחאה, והם לא בדיוק נשאלו שאלות קשות, בוא נגיד ככה".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

הפרשן הצבאי של ידיעות אחרונות, יוסי יהושוע: ״אני לא מסכים עם חלק מהדברים הנאמרים על הסיקור באוסלו, בתקופה זו דווקא עיתון ידיעות שנחשב "שמאלני" יותר כן היה יחסית פלורליסטי ויש מחקרים שמוכיחים את זה״. עוד הוסיף יוסי על המצב כיום: "ישנה מהפכה חברתית שלמה שמתרחשת כיום ב-8200, מדובר במהפכה החברתית הגדולה ביותר שהייתה בישראל, נכון בקורס טיס המצב עדיין יהיה שונה, אבל עוד חמש שנים המטכ"ל יראה שונה לגמרי ויהיה מורכב מרוב של כיפות סרוגות".

צילום: דג הפקות

הכתב המדיני של ״ישראל היום״, אריאל כהנא : ״באותה התקופה ערוץ 7 היה הערוץ היחיד שפרסם את הסיפורים על עראפת שהבריח מבוקשים למרות שהיו עוד כתבים צבאיים שידעו על זה אבל העדיפו להעלים את הסיפור בגלל אג׳נדה. לכן עולה השאלה – האם תפקיד התקשורת המרכזית הוא לבקר או לסקר, התקשורת הישראלית באוסלו, למעט ערוץ 7, לא עשתה לא את זה ולא את זה״.

Back to top button