נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה – רוב העם תומך בפשרה והידברות
הערב (ב') מפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה נתונים נבחרים מסקר "מדד הקול הישראלי" לחודש אוגוסט 2023, בנושאי ההידברות ביחס ליוזמות החקיקה של הממשלה לשינויים במערכת המשפט – צמצום עילת הסבירות וכינוס הוועדה למינוי שופטים וכן המגעים עם סעודיה. הסקר נערך על ידי פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי ממרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון. להלן עיקרי הממצאים:
ביחס ליוזמות הממשלה לשינוי מערכת המשפט: רוב יציב למדי בציבור של בין שני שלישים לשלושה רבעים תומך בהידברות ובפשרות בין הצדדים. התמיכה לכך בקרב מצביעי מפלגות האופוזיציה גבוהה מאשר בקרב מצביעי מפלגות הקואליציה. הציבור חלוק בעמדותיו בשאלה העתירה נגד צמצום עילת הסבירות שתידון מחר (ג') בבג"ץ: 37% מהמרואיינים סבורים העתירה צריכה להידחות, קרי – בית המשפט העליון לא צריך להתערב בהחלטת הכנסת, בין אם משום שזהו חוק יסוד ובין אם בגלל שצמצום עילת הסבירות אינו פוגעת בזהותה הדמוקרטית של המדינה. מנגד, שיעור דומה (34%) סבורים כי בית המשפט העליון צריך לקבל את העתירה ולבטל את צמצום עילת הסבירות, בין אם משום שהחוק פוגע בזהות הדמוקרטית של המדינה (25%) או משום שהליך החקיקה היה פגום או לא ממצה (9%). פילוח לפי הצבעה בבחירות לכנסת 2022 חושף עמדות הופכיות: בעוד בקרב מצביעי הקואליציה התשובה הנפוצה היא כי בית המשפט העליון אינו מוסמך להתערב שעה שבקרב מצביעי מפלגות האופוזיציה התשובה הנפוצה היא כי בית המשפט העליון צריך לבטל חוק זה. בכלל הציבור, מעט יותר ממחצית סבורים כי אם בית המשפט העליון יורה לשר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים עליו לעשות כן. חמישית בלבד סבורים שהשר אינו צריך לכנס את הוועדה בנסיבות אלה. שיעור הסבורים כך בין מצביעי הליכוד עולה בהרבה על שיעורם של אלה שהשיבו שעליו להמשיך במדיניות הסירוב שלו בנושא.
ביחס למגעים עם סעודיה: רוב המרואיינים סבורים שזהו מהלך חשוב מבחינת ישראל. במקביל, הרוב מתנגדים לקבלת התנאי הסעודי שהתפרסם לקבל במסגרת ההסדר את ההיתר לפיתוח יכולת גרעינית לצרכים אזרחיים. בעוד שרוב היהודים רואים חשיבות לחתימת הסכם כזה, שיעור הערבים הרואים זאת כך הוא קטן בהרבה, ולמעשה שיעור מי שאינם רואים בכך חשיבות עולה עליו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
פרופ' תמר הרמן, עמיתה בכירה והמנהלת האקדמית של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות: "עדיין אין ממש 'דעת קהל' בנושא המגעים עם סעודיה כי ידועים פרטים מעטים וההנהגה עדיין לא אותתה מה עמדתה בנושא. אבל באופן כללי ניתן לראות עמדה חיובית כלפי הסדר שכזה בציבור היהודי ועמדת פחות חיובית בציבור הערבי. עמדת הערבים נגזרת כנראה מהחשש שכמו בהסכמי אברהם, גם כאן תוחמץ הזדמנות היסטורית לפתרון הבעיה הפלסטינית".