תחקיר שפורסם לאחרונה באתר "HonestReporting" מעלה תהיות קשות לגבי מעורבותם לכאורה של צלמי עיתונות בכלי תקשורת בינלאומיים ביום הטבח המזעזע שביצע חמאס-דאעש ביום שבת ה-7 באוקטובר.
בתחקיר באתר נטען כי מחבלי חמאס שפעלו כשעל ראשם מצלמות "גו פרו" לא היו היחידים שתיעדו את הזוועות שביצעו בזמן השתוללותם הקטלנית בדרום הארץ. חלק מהזוועות שלהם תועדו גם על ידי צלמי עיתונות, תושבי רצועת עזה שעובדים עבור סוכנות ידיעות כמו AP, רויטרס, CNN ונוספים.
התחקיר כאמור מעלה שאלות אתיות חמורות האם נוכחותם המוקדמת בבוקר עם פריצת הגבול לישראל הייתה ידועה להם מראש? מה הם עשו שם כל כך מוקדם, האם זה תואם עם חמאס? האם נוכחותם בשטח אויב יחד עם המחבלים אושרה? האם צלמי העיתונות שעובדים כפרילאנסרים עבור כלי תקשורת כמו CNN והניו יורק טיימס, הודיעו לכלי התקשורת האלה? האתר משיב לשאלות אלה ואומר כי "אם לשפוט לפי תמונות הלינץ', החטיפה וההסתערות על הקיבוצים בישראל, נראה שהגבול נפרץ לא רק פיזית, אלא גם עיתונאית".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
על פי התחקיר, ארבעה שמות מופיעים בתמונות של AP מאזור הגבול בין ישראל לעזה ב-7 באוקטובר: חסן עסלאיה, יוסף מסעוד, עלי מחמוד וחאתם עלי.
עסלאיה, פרילנסר שעובד גם עבור CNN, חצה לישראל, צילם טנק ישראלי בוער ולאחר מכן תיעד את המחבלים שנכנסו לקיבוץ כפר עזה.
האתר "HonestReporting" השיג צילומי מסך של הציוצים של עסלאיה שהספיקו כבר להימחק מהרשת החברתית X בהם תיעד את עצמו מול הטנק הישראלי ובציוץ שלו כתב בערבית: "חי מתוך יישובי רצועת עזה".
הוא לא לבש אפוד עיתונות או קסדה אך הוא ידוע כצלם עיתונות פרילאנסר שנותן שירותים לכלי תקשורת שונים, "שימו לב שהוא אינו מזוהה כחבר עיתונות, אבל AP & CNN ראו שזה מקובל להשתמש בשירותיו." נכתב באתר שביצע את התחקיר.
מסעוד, שעובד גם עבור ה"ניו יורק טיימס" , היה שם גם כן – בדיוק בזמן כדי לדרוך בשטח ישראל ולצלם תמונות טנקים נוספות.
עלי מחמוד וחאתם עלי הוצבו כדי לצלם תמונות של החטיפות הנוראיות של ישראלים לעזה.
מחמוד תפס את הטנדר שנשא את גופתה של שני לוק ז"ל, בעלת אזרחות גרמנית-ישראלית ועלי תיעד מספר ישראליים שנחטפו לרצועה.
האתר "HonestReporting" ציין כי שמות הצלמים במופיעים במקומות אחרים, הוסרו מחלק מהתמונות במאגר הנתונים של AP. "אולי מישהו בסוכנות הבין שהעניין הזה מעלה שאלות רציניות בנוגע לאתיקה העיתונאית שלהם.", נכתב.
רויטרס פרסמה תמונות משני צלמי עיתונות שבמקרה היו גם הם בגבול בדיוק בזמן החדירה של מחבלי חמאס-דאעש לשטח ישראל: מוחמד פאיק אבו מוסטפא ויאסר קודיח.
שניהם צילמו טנק ישראלי בוער בצד הישראלי של הגבול, אבל אבו מוסטפא הרחיק לכת, הוא צילם לינץ' המוני בגופת חייל צה"ל שנגרר מתוך הטנק. "רויטרס הייתה אדיבה מספיק להוסיף אזהרה גרפית לכיתוב התמונה, אבל זה לא מנע מהעורכים לתייג אותו ללא בושה כאחת מ"תמונות היום" באתר שלהם".
לסיכום מציין אתר "HonestReporting" את התחקיר ואומר: "בואו נהיה ברורים: סוכנויות הידיעות עשויות לטעון שהאנשים האלה פשוט עשו את העבודה שלהם. תיעוד פשעי מלחמה, למרבה הצער, עשוי להיות חלק ממנו. אבל זה לא כל כך פשוט. כעת ברור כי חמאס תכנן את התקפת 7 באוקטובר על ישראל במשך זמן רב מאוד: היקפו, מטרותיו האכזריות והתיעוד האדיר שלו הוכנו במשך חודשים, אם לא שנים. הכל נלקח בחשבון – הפריסה, התזמון, כמו גם השימוש במצלמות גוף וצילום בטלפונים ניידים לשיתוף הזוועות."
"האם ניתן להעלות על הדעת ש"עיתונאים" הופיעו במקרה מוקדם בבוקר בגבול ללא תיאום מוקדם עם המחבלים? או שהם היו חלק מהתוכנית?" שאלו באתר "HonestReporting" והוסיפו: "גם אם הם לא ידעו את הפרטים המדויקים של מה שהולך לקרות, ברגע שזה התגלגל הם לא הבינו שהם משיגים גבול? ואם כן, האם הודיעו על כך לסוכנויות הידיעות? אין ספק שהיה צורך בתקשורת כלשהי – לפני, אחרי או במהלך הפיגוע – כדי לפרסם את התמונות. כך או כך, כאשר סוכנויות חדשות בינלאומיות מחליטות לשלם עבור חומר שנלכד בנסיבות כה בעייתיות, הסטנדרטים שלהן עלולים להיות מוטלים בספק והקהל שלהם ראוי לדעת על כך. ואם אנשיהם בשטח שיתפו פעולה באופן אקטיבי או פסיבי עם חמאס כדי להשיג את החומרים האלה, יש לקרוא להם להגדיר מחדש את הגבול בין עיתונות לברבריות."
כתב ערוץ 12 עמית סגל שפרסם על התחקיר בערוץ הטלגרם שלו הביע זעזוע עמוק נוכח הממצאים שהוצגו ואמר: "סיפור ממש מטורף: תחקיר שלם שמוכיח איך צלמים שעובדים בשביל ניו יורק טיימס, cnn, ap ורויטרס נעו עם כוחות הנוחבה מרגעי המתקפה הראשונים, ותיעדו בין היתר חטיפה, לינץ׳ בגופה של חייל צה״ל, חטיפת גופות והשתלטות על טנק. לפי הפרסום, סוכנות הידיעות AP הורידה את הקרדיטים של הצלמים, אולי כדי לשמור עליהם. במקרה אחר נבחר ברויטרס צילום של לינץ׳ בגופה ל"רגע היום". והנה החטיפה עם שני צלמים, אחד מהם של AP. מעורר בחילה. "
סגל הוסיף: "פרילנסר של cnn בשידור חי משריפת טנק ואחר כך מתקדם עם הרוצחים לכפר עזה. האם ייתכן שבמקרה נקלע לגדר בשעת בוקר מוקדמת? או שלצלם שעובד עם רשת החדשות המוכרת בעולם היה מידע מוקדם? מה cnn מתכוונת לעשות עם זה? עיתונות נוסח אמריקה: לקבל מידע מוקדם מסייעני נאצים. בושה לעיתונות החופשית בעולם. בושה לחופש הביטוי".
"אני לא נושם מהדבר הזה. תבינו, אלה ה"עיתונאים" בדיוק שעליהם נשענו רשתות התקשורת בדיווחים השקריים על הפצצת בית החולים בידי ישראל. היו עם הרוצחים, תיעדו את הזוועות, ועכשיו מדווחים מהשטח. עיתונות." כתב עמית סגל.
בישראל, התחקיר פורסם בכל כלי התקשורת וגרם לזעזוע בקרב עיתונאים רבים וביניהם גם ח״כ בועז ביסמוט שהיה עיתונאי במשך שנים ארוכות. "כעיתונאי לשעבר הדם שלי רותח בעקבות החשיפה של עמית סגל ש"עיתונאים" היו שותפים לפשעים של המחבלים הנאצים עוד בדקות הראשונות של הטבח – בלתי נתפס! עוד ״בלתי מעורבים״ עם מצלמה שצריכים לשלם מחיר כמו מחבלי החמאס. ולכלי התקשורת שמעסיקים אותם: איך אתם מסוגלים?!".
רשת CNN הגיבה לתחקיר ונמסר מטעמה כי "בתאריך ה-7 באוקטובר האחרון, הצלם חסן אצליח לא היה מועסק על ידי רשת CNN. הוא החל לעבוד כפרילאנס עבור הרשת רק מאוחר יותר, בתאריך 10 באוקטובר האחרון. לא נמצא תיעוד לכך שנעשו על ידי הרשת שימוש בחומרים שלו מאותו היום."
בכתבה נעשה שימוש במדיה לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות היוצרים. אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ גדול לאתר את בעלי הזכויות של תכני המדיה המגיעים לידנו. אם זיהיתם בפרסומים שלנו צילום שאתם בעלי הזכויות בו, אנא פנו אלינו על מנת להעניק לכם קרדיט ראוי או לחילופין להפסיק את השימוש בו. לפניות באמצעות הדוא"ל: [email protected]