בריאותמבזקים

מפחיד! הפטריות מכות שנית: 11 פונו לרמב"ם מתחילת החודש עקב הרעלה

אישה בשנות ה-40 לחייה אושפזה אתמול (רביעי) ברמב"ם על רקע הרעלה חמורה מפטריית בר רעילה שליקטה, בישלה ואכלה. מרכז המידע להרעלות ברמב"ם מוסר כי מדובר בהרעלה ה-11 מתחילת החודש. האישה טופלה ויצאה מכלל סכנה.

כמדיי שנה, עם בוא עונת החורף והגשמים, מתחילים לצוץ בכל רחבי הארץ, "כפטריות אחרי הגשם", מקרים של הרעלות עקב אכילת פטריות בר. בין הפטריות הצומחות בארץ, יש פטריות אכילות ופטריות רעילות ביותר, כשלמרבה הצער, קשה מאד להבדיל ביניהן. פטריות רעילות מאוד עלולות להראות לעין בלתי מיומנת דומות להפליא לפטריות אכילות ומכאן שהדבר עשוי להעמיד את המלקטים בסכנת חיים.

ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, מציינת: "הרעלת פטריות עשויה להתבטא במגוון תופעות, החל מבחילות והקאות ועד לנזק רב-מערכתי, בהתאם לסוג הפטרייה והכמות הנצרכת. זיהוי הפטריות חשוב לשם קבלת החלטות רפואיות והוא נושא מורכב ביותר. במרכז ההרעלות אנו נעזרים במיקולוגים (מומחים לזיהוי פטריות) ומתנדבים, המסייעים לנו בזיהוי הפטריות".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, הקריה הרפואית רמב"ם
ד"ר יעל לוריא. צילום: דוברות רמב"ם

לאור המקרה של האישה שאושפזה ברמב"ם הבוקר ויצאה כאמור מכלל סכנה, ד"ר לוריא מבקשת להדגיש כי ברוב המקרים, בישול אינו הורס את הרעלנים המצויים בפטרייה, ומוסיפה: "יש הרעלות רבות שמקורן באכילת ארוחה שבושלה מפטריות שלוקטו בטבע. רק מתחילת חודש דצמבר 2023, היו לנו כ-11 אירועים שכאלה מכל הארץ, כשבחלקם, מדובר היה בהרעלה קבוצתית של אנשים שחלקו את אותה ארוחה. במקרה אחד השנה נגרם נזק לכבד. בשנים קודמות היו מקרים מסכני חיים שדרשו אשפוז ממושך במחלקה לטיפול נמרץ ואף טיפולים מורכבים כגון דיאליזה ואקמו".

בכל הקשור לליקוט פטריות עם ילדים בטבע, ד"ר לוריא מבקשת להדגיש: "גם ילדים נחשפים לפטריות בעונה זו. פעוטות נוטים להכניס כל דבר לפה ולטעום. לכן, כשיוצאים לגינה או לטבע, יש להסביר לילדים שאין להכניס צמחים או פטריות לפה ולהשגיח עליהם היטב".

פטרייה "אמנית כוזבת" – רעילה ביותר, פטרייה "אמנית ביצתית" – אינה רעילה אך לא מומלצת למאכל

פטריות רעילות
צילום: יניב סגל, מקבוצת היועצים המומחים לזיהוי פטריות של המרכז הארצי למידע בהרעלות

פטרייה "טבורית הזית" – רעילה, פטרייה "גביעונית חיוורת" – אינה רעילה

פטריות רעילות
צילום: יניב סגל, מקבוצת היועצים המומחים לזיהוי פטריות של המרכז הארצי למידע בהרעלות

כיצד להיזהר?

כאשר יוצאים ליהנות בחיק הטבע, מומלץ ליהנות מיופיו, לצלם, אך לא לקטוף.

חשוב להבין שנוסף על הסיכון הבריאותי, קיים גם היבט סביבתי של שמירת הטבע. לפטריות יש תפקיד חשוב במאזן האקולוגי וקטיף לא מבוקר פוגע במגוון המינים בו. אם עדיין חשקה נפשכם במרק פטריות או בתבשיל המכיל פטריות, עשו זאת אך ורק מהפטריות המצוינות שניתן לרכוש היום בסופר.

במקרה של הרעלה או חשד להרעלה, ניתן לפנות למרכז הארצי למידע בהרעלות בטלפון: 04-7771900

Back to top button