חדשות הארץמבזקים

לקראת משבר חוקתי? בג"צ פסל את החוק לביטול עילת הסבירות

האם מדינת ישראל הולכת לקראת משבר חוקתי בזמן מלחמה? הערב (שני) פורסם כי בג"צ פסל את החוק לביטול עילת הסבירות ברוב של קול אחד כאשר שמונה שופטים מתוך 15 תמכו בפסילת החוק ואילו שבעה שופטים התנגדו.

בנימוקים נכתב בין היתר כי פסק הדין ניתן בשל הפגיעה החמורה וחסרת התקדים במאפיינים הגרעיניים של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית. בנוסף, 12 שופטים מתוך 15 קבעו בהחלטתם כי לבג"צ יש סמכות לקיים ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד ולהתערב במקרים בהם הכנסת חרגה מסמכותה המכוננת באופן חריג וקיצוני.

יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה מסר: "המובן מאליו הוא שלבית המשפט העליון אין שום סמכות לבטל חוקי יסוד. המובן עוד יותר מאליו הוא שלא נוכל לעסוק בכך כל עוד המלחמה בעיצומה".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

שר המשפטים יריב לוין ביקר את ההחלטה ומסר בתגובה: "החלטת שופטי בית המשפט העליון לפרסם את פסק הדין תוך כדי מלחמה, היא ההפך מרוח האחדות הנדרשת בימים אלה להצלחת לוחמינו בחזית. השופטים למעשה לוקחים לידיהם בפסק הדין את כל הסמכויות, אשר במשטר דמוקרטי מתחלקות באופן מאוזן בין שלוש רשויות השלטון. מצב בו אי אפשר לחוקק אפילו חוק יסוד או לקבל החלטה כלשהי בכנסת ובממשלה שלא בהסכמת שופטי העליון, לוקח ממיליוני אזרחים את קולם ואת הזכות הבסיסית להיות שותפים באופן שווה בקבלת הההחלטות. פסק הדין, שאין דומה לו באף דמוקרטיה מערבית, לא ירפה את ידינו. כשהמערכה נמשכת בחזיתות השונות, נמשיך לנהוג באיפוק ובאחריות".

התנועה לאיכות השלטון, העותרת הראשית נגד ביטול עילת הסבירות, בתגובה לפסיקת בית המשפט נמסר: מדובר בפסק דין היסטורי. ממשלה ושרים שביקשו לפטור את עצמם משלטון החוק – התבשרו שיש שופטים בירושלים. שיש דמוקרטיה. שיש הפרדת רשויות. שהמבצר – כמו שקרא לו ראש הממשלה שעבר מנחם בגין – עדיין עומד על תילו. בית המשפט העליון קבע היום שהממשלה והעומד בראשה לא יכולים לפעול בחוסר סבירות קיצוני. זהו יום היסטורי – ניצחון ציבורי אדיר של שוחרי הדמוקרטיה.

עו"ד ד"ר אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון אמר: "המאבק הציבורי האיתן וההתנגדות החריפה לחוקים המסוכנים הללו בהפגנות, במחאות ובעתירות לבית המשפט העליון, מלמדות על הכוח הציבורי האדיר שיש לנו בידיים. הישרנו מבט על השחיתות והיא השפילה את מבטה. אנחנו מודים לבית המשפט על ההחלטה החשובה. נעשה הכל כדי להמשיך ולתקן את המדינה ולשמור על הדמוקרטיה".

ממפלגת הליכוד נמסר בתגובה לפסק הדין: "מצער שבית המשפט העליון בחר להביא פסק דין בלב המחלוקת החברתית בישראל דווקא כשחיילי צה״ל מימין ומשמאל נלחמים ומסכנים את חייהם במערכה. החלטת בית המשפט מנוגדת לרצון העם באחדות במיוחד בזמן המלחמה".

ארכיון: בית המשפט העליון. צילום: לע"מ

Back to top button