"פיצוץ" בקבינט: השרים רגב, אמסלם ובן גביר תקפו את הרמטכ"ל
הלילה (שישי) התחוללה סערה בדיון שהתקיים בקבינט המדיני-ביטחוני כששרי הממשלה תקפו את הרמטכ"ל לאחר שהודיע על הצוות שיחקור את אירועי ה-7 באוקטובר. הצוות עליו הודיע הרמטכ"ל יכלול את האלופים במיל' יואב הר אבן, שלום (סמי) תורג'מן ואהרן זאבי פרקש ובראשו יעמוד שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, רא"ל במיל' שאול מופז.
השרה מירי רגב פנתה אל הרמטכ"ל ושאלה אותו: "האם הוקמה ועדת חקירה בצבא על מחדלי ה-7 באוקטובר?"
הרמטכ״ל השיב לה: "אנחנו כעת עסוקים בלחימה". " לא ענית לי לשאלה", אמרה לו רגב.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
אמסלם התערב ואמר לרמטכ"ל: "אני רוצה להבין, במקום להילחם זה מה שיש לכם לעשות? להתעסק בתחקור?"
השרה שאשא ביטון קמה להגנתו של הרמטכ"ל והשיבה לאמסלם: "הבנאדם אמר לכם פעם אחת, עוד פעם, חמש פעמים – מה אתה מתנפל עליו?"
חילי טרופר התערב אף הוא והשיב לאמסלם: "לא הבנתי על מה אתה קופץ? הרמטכ״ל הסביר במה מדובר".
שר האוצר סמוטריץ' אמר: "יש לי בטן מלאה על הצבא ואני שותק ומחכה שתגמר המלחמה."
השרה שאשא ביטון השיבה לו: "על הצבא יש לך בטן מלאה ועל הדרג המדיני לא?"
סמוטריץ השיב לה: "הדרג המדיני מעכשיו הוא זה שצריך להכתיב מדיניות לצבא".
שאשא ענתה לו: "כן, רק הצבא היה פה בשנה האחרונה. אתם, הממשלה, לא הייתם פה".
אמסלם התערב ופנה אל שאשא: "את לא מתביישת?" "לא", היא ענתה לו.
שר הביטחון גלנט הגיב למהומה המתפתחת בדיון ואמר לשרים: "תקשיבו, אתם יושבים פה באמצע מלחמה מול אנשי צבא שמנהלים מלחמה וזה מה שאתם עסוקים בו?"
בן גביר התערב ואמר: "שוב הקונספציה. אתם מביאים את האנשים של ההתנתקות לתחקר את המחדל".
השר בני גנץ השיב לבן גביר בעקיצה: "איך פספסנו אותך, ראינו איך המצב הביטחוני במדינה השתפר בשנה שלך. הרמטכ״ל מדבר אתכם, עושה פאקינג תחקיר על מה שצריך מבחינה צבאית לשרת את המלחמה, אלו מסקנות שצריך לעכשיו".
הרמטכ״ל הלוי ניסה להדוף את הביקורת של השרים ואמר בתגובה: "קרה פה משהו שהצבא צריך להפיק ממנו לקחים. מחר אם יקרה אירוע בגזרה אחרת אנחנו רוצים להבין מה כשל בשרשרת הפיקוד. אני לא עושה את התחקיר עם המסקנות הלאומיות, אלא תחקיר של הצבא".
בתום חילופי הדברים בין הנוכחים בדיון ננעלה הישיבה ולא התקבלו החלטות.
בעקבות הדיון הסוער הלילה המערכת הפוליטית סוערת והבוקר הגיבו לה שרים וחברי כנסת רבים. יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן אמר: "שמעתי על ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שהתקיימה אמש ועל איך היא הסתיימה. ככה לא מנהלים מלחמה."
חה״כ קארין אלהרר אמר כי "שרים שמשתלחים ברמטכ״ל ובצבא בישיבת קבינט, באמצע מלחמה, זו חרפה שמעידה על אובדן הדרך. ולא. זו לא ביקורת מותרת זו השתלחות. אם מישהו עוד לא הגיע למסקנה שהממשלה הזו צריכה לסיים את דרכה, זו הוכחה נוספת. נכשלתם, הפקרתם, אתם לא ראויים לעם הזה. לכו הביתה".
מ"מ בועדת החוץ והביטחון, חה״כ הרב גלעד קריב (העבודה) אמר כי "אחרי ליל החרפה בקבינט הביטחוני, אין מה להשחית מילים על רגב, אמסלם ובן גביר. גם לא על נתניהו. סימני הקריאה צריכים להיות מופנים לאותם חברי כנסת בליכוד, לראשי הערים של הליכוד, לחברי הכנסת והשרים מן העבר, לפעילים מרכזים של המפלגה, שיודעים היטב את עומק הטירוף ואת גודל הסכנה. הם היעד האמיתי לביקורת. הם אלו שהשתיקה הופכת לאות קין על מצחם. להם צריך לומר: קומו ועשו מעשה. שעון החול אוזל. זכרו את מאמר חז"ל: "ובמקום שאין אנשים השתדל להיות איש"."
ראש המועצה המקומית אפרת סא"ל במיל' עודד רביבי הביע אכזבה מ"פיצוץ" הדיון בקבניט. לדבריו, "יש מקום לטענה שהרמטכ"ל טעה בבחירת צוות הבדיקה ובדרך הצגתו, לצד זאת טעו גם השרים שבחרו לתקוף את הרמטכ"ל עד כדי פיצוץ הדיון. כאב לחמשה משרתים בסדיר ובמילואים, כמג"ד לשעבר ומנהיג ציבור בהווה אני מאמין ויודע שהעם מצפה להתנהלות אחרת. הקבינט בעיני רבים הוא 'קודש הקודשים' של מקבלי ההחלטות וביתר שאת בשעת מלחמה. אם הקבינט 'מתפוצץ' על הרמטכ"ל גם אם טעה כיצד צריך להרגיש האזרח? החייל בקצה? האם הדבר משרת את מדינת ישראל או דווקא מחזק את אוייבינו? מגיע לכולנו מידה גדולה יותר של הפגנת אחריות!"
השר לביטחון לאומי, חבר הקבינט המדיני-בטחוני, איתמר בן גביר אמר כי "מינויו של מופז – אחד מאדריכליה המרכזיים של ההתנתקות המופקרת, דמות פוליטית, ובעיקר – שותף מהותי בקונספציה שהביאתנו עד הלום, לצוות החקירה לאירועי ה-7.10, היא בבחינת חטא על פשע. החקירה צריכה לכלול גם את סוגיית שגיאת הדמים ההיסטורית של הגירוש, ובוודאי לא למנות את אדריכליה לבודקי הכישלון שהוא פועל יוצא ממעשיהם. כנ״ל לגבי זאבי פרקש, שתמך בסרבנות אך לאחרונה, עניין שללא ספק היה קטליזטור לאירועי ה-7.10. אלו אנשים שמעשיהם צריכים להיבדק. אלו לא אמורים להיות הבודקים."
חבר הקבינט המדיני בטחוני שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר כי "הדלפות מגמתיות מהקבינט זה דבר נורא. הדיון אתמול לא "פוצץ". רה"מ מראש הגדיר שהוא יסתיים בחצות. אכן, בחמש הדקות האחרונות התקיים דיון סוער בסוגיית צוות התחקירים, אבל הטונים הגבוהים היו בין השרים ולא מול הרמטכ"ל. הדיון היה סביב שלושה נושאים: האם נכון לעסוק בתחקירים עכשיו תוך כדי המלחמה, האם התחקירים הם משהו צבאי פנימי או שנכון שתהיה מעורבות דרג מדיני, הרכב הצוות כשמופז הוא דמות פוליטית מובהקת וזאבי-פרקש הוביל קריאה לסרבנות בחודשים שלפני המלחמה."
"עמדתי", הוסיף שר האוצר סמוטריץ', "תחקירים אופרטיביים שנועדו להפקת לקחים רלוונטית להמשך המלחמה נדרש לעשות תוך כדי, כל היתר אחרי המלחמה. למיטב הבנתי זו גם עמדת הרמטכ"ל. כל עוד מדובר בתחקירים מבצעיים טקטיים של איפה היה המודיעין ואיפה עמד כל כח וכו' זה בהחלט עניין פנימי של הצבא. אם זה מעבר, קרי: איך הגענו לזה ומה לא נכון בתפיסת הביטחון שלנו בעשורים האחרונים ומה צריך לשנות אסטרטגית זה משהו שחייב להיות מובל על ידי המדרג המדיני."
לגבי ההרכב של הצוות אמר סמוטריץ' כי "אפשר היה למצוא אנשים מתאימים יותר ופוליטיים פחות, בעיקר כדי לשמור על הניטרליות של צה"ל ועל האמון בו. שאלות וביקורת של דרג מדיני למפקדי צה"ל הם לא "השתלחות" ולא סותרים גיבוי מלא. מותר ואפילו רצוי לשאול את הצבא שאלות וגם לבקר אותו. הניסיונות למנוע את זה הם לא דמוקרטים ובעיקר מסוכנים מאוד. זה הלקח הראשון מהתחקיר הראשון של ה 7 לאוקטובר."