מבזקיםפוליטי / מדיני

יו"ר ארגון העובדים הסוציאליים: "המערכת נמצאת בתת ספיקה חמורה מאוד"

ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ יולי אדלשטיין התכנסה היום (שלישי) לדיון מהיר בנושא: "המחיר הנפשי הקשה של משפחות וילדי המילואימניקים בחזית". ההצעה הוגשה ע"י חברי הכנסת מירב בן ארי, אורית פרקש הכהן, אברהם בצלאל, צגה מלקו, משה סולומון ויבגני סובה.

בדברי ההסבר להצעה כותבים המציעים כי "משפחות המילואימניקים משלמות מחיר נפשי כבד בעקבות התמשכות המלחמה ונותרות ללא מענים מספקים מצד המדינה. החל מה-7 לאוקטובר, גויסו עשרות אלפי מילואימניקים שעדיין, מעל לשלושה חודשים, נמצאים בחזית ונלחמים למען מדינת ישראל. בנות ובני זוגם ובעיקר ילדיהם נותרו בעורף במציאות רגשית מורכבת, דבר המטריד ומקשה מאוד על הנלחמים בחזית."

המציעים מצביעים על סקר שנערך על ידי מאגר מוחות ובו ממצאים חד משמעים המצביעים על קשיים בריכוז הילדים, הדרדרות בלימודים, שינויים בתדירות הבכי, קושי בשינה ורגרסיה בהליך גמילה מחיתולים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

המציעים מתייחסים בהצעה ל תוכנית "מגויסים למילואימניקים" שפורסמה ע"י שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמטרתה לספק מעטפת כלכלית למשרתי ומשרתות המילואים ולמשפחותיהם. לטענתם, התוכנית לא תיושם לפני אישור תקציב מדינה חדש ל-2024, דבר שלא ייתן מענה מיידי למשפחות. כמו כן, המתווה אינו נותן מענה ארוך טווח להתמודדות ב-2024 שבה יימשכו גיוסי המילואימניקים באופן תדיר.

סא"ל אבישג סבג ראובן, ראש ענף תכנון כוח מילואים אמרה: "אנחנו מבינים שיש צורך במעטפת רחבה. כרגע במתווה הנוכחי ניתן לקבל טיפול זוגי, ולהמיר אותו לטיפולים אחרים. סך הכל זכאים המשרתים ל- 1,500 ש"ח למשרת שביצע מעל 30 יום. רצינו לתת למשרת את העצמאות לבחור איזה טיפול, מי צריך להיות מטופל ואיפה הם רוצים שהטיפול יתקיים. להמשך השנה צריך לייצר עוד מעטפת לטובת המשפחות ואנחנו נצטרך לבחון, להבין את ההיקפים ולדייק את הצורך."

ד"ר יובל רווה, מנהל מחלקת פסיכיאטריה של הילד והמתבגר במשרד הבריאות אמרה כי "לא שמים מספיק דגש על החוסן כי המלחמה הזו גרמה להמון דברים גם ללוחמים וגם למשפחות. פוסט טראומה היא תופעה יחסית נדירה וצריך להיזהר מ"פתלוגיזציה" ומריצה לפסיכולוג. במשרד הבריאות אנחנו אמונים על טיפולים ציבוריים שעולים פחות מהסכומים שעלו כאן. אנחנו מעבירים תכנית גדולה על מנת לתת מענה למצב בעקבות המלחמה. בהקשר של הילדים נפתחו 11 מרכזים ברחבי הארץ שאמורים לתת מענה תוך שבועיים. בעזרת חיזוק נכון למשפחות, המקרים הקלים לא צריכים להגיע לאנשי מקצוע."

מיכל אנגלרט, סגנית מנהלת אגף פסיכולוגיה במשרד החינוך אמרה בדיון: "אנחנו עובדים עם צוותי החינוך בכל הגילאים גם באיתור וגם במתן כלים לפיתוח החוסן האישי והקבוצתי של הילדים. לגבי ההורים אנחנו מבינים את ההשלכות של מצב המלחמה, ומה קורה בהיעדרות של אחד מהם וההשלכות הרגשיות והנפשיות על הלמידה. יש את הנגשת הידע להורים באמצעות הרצאות, יש מכתבים להורים עם הנחיות. הדגש הוא על מעטפת ומענה מיידי כדי שדברים לא יתפתחו. ב- 257 רשויות יש שירות פסיכולוגי ציבורי שנותנים מענה, ותגברנו אותם להרחבת המענים."

ענבל חרמוני, יו"ר ארגון העובדים הסוציאליים: "המערכת נמצאת בתת ספיקה חמורה מאוד. זה שמדינת ישראל התכוונה שיקרה כשהיא ייבשה את הגופים האלה לאורך שנים. עכשיו אחרי ה7.10 זה צריך להשתנות. אנחנו יודעים שניתן לזהות עלייה בכל התופעות כמו חרדות ומצוקות, גם החזרה של אב המשפחה מייצרת טלטלה במערכת. מדינת ישראל לא הצטיינה עד היום בהשקעה במניעה וזה מה שצריך לעשות. אנחנו מדברים על תוספת של 500 תקנים ולא בחלוקת ואוצ'רים שנועדו לפירוק השירות הציבורי."

נציגות פורום נשות המילואים תיארו בפני חברות הוועדה את הקושי לתפקד לבד לאורך זמן כאשר בן הזוג בחזית. רותם לוי אמרה: "אין לנו מוגנות תעסוקתית במקרה של איחורים והיעדרות. חלק מאיתנו מחזיקות עסקים שאנחנו לא מצליחות להפעיל אותם. הבן שלי שואל אותי מתי אבא עולה לשמים? אין לילדים את תחושת הביטחון כי אבא לא נמצא בבית מוסדות החינוך לא איתנו, המורה בכלל לא ידעה שהאבא במילואים אין לי את הזמן לשבת איתם על שיעורי בית ומתחילה התדרדרות לימודית."

יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין אמר בסיכום הדיון: "אנחנו בוועדה עוסקים בשבועות האחרונים בחלוקת השלל של אותם 9 מיליארד המיועדים למעטפת החיילי המילואים, ועדיין אין מקור תקציבי לכל הכסף הזה כאשר חלק גדול מהדברים עוד לא תוקצבו. שמחתי מאוד לשמוע את מסיבת העיתונאים שבמקרה או שלא במקרה, התקיימה למחרת הדיון בוועדה בו היא סירבה לאשר את העלאת גיל הפטור למילואים. צריך לקחת בחשבון שחלק מהדברים הם בחזקת כוונות טובות ונכונות. אנחנו עדיין במצב שאפשר לשנות דברים בכל מה שקשור לסכומים וסעיפים מסוימים.

אמנם אנחנו לא ממשלה ולא קובעים תקציבים, אבל יש לא מעט בקשות שמגיעות אלינו ממערכת הביטחון. אמרתי בעבר ואני אומר זאת שוב, כל הבקשות האלה יבואו רק יחד עם מעטפת מתאימה לאנשי המילואים ולמשפחותיהם. לא ניתן להפריד בין הדברים.

המילואימניקים הם הביטחון של המדינה, והמדינה היא הביטחון של המילואימניקים. כשיש סכנה לבית כולם יוצאים למילואים בלי שום תנאים, אבל אני לא רוצה אותם טרודים בעניינים ומשתגעים כשהם בלי טלפון, בזמן שהמשפחה קורסת. אני רוצה מילואימניקים במצב שהם יודעים שהעורף שלהם מוגן והמדינה דואגת להם ולמשפחתם בצורה נאותה".

ועדת החוץ והביטחון - יולי אדלשטיין
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת החוץ והביטחון
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת החוץ והביטחון
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת החוץ והביטחון
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

Back to top button