חדשות הארץמבזקים

השר לשעבר אמנון רובינשטיין הלך לעולמו בגיל 92

השר לשעבר אמנון רובינשטיין הלך היום (חמישי) לעולמו בגיל 92. הוא היה חבר כנסת במשך 25 שנים ושימש בין היתר כיו"ר ועדות החוקה, חוק ומשפט, הכלכלה, לענייני ביקורת המדינה וכחבר בוועדה לבחירת שופטים. בשנת 1984 עם הקמת ממשלת האחדות בראשות שמעון פרס מונה לתפקיד שר התקשורת ובהמשך לאחר התפטרותה של שולמית אלוני ממרצ, התמנה רובינשטיין לשר החינוך.

הוא נולד בתל אביב לאהרן ורחל רובינשטיין, עולים מפולין וגדל במשפחה שהתנגדה לתנועת העבודה. בצעירותו תמך באצ"ל ועסק באופן פעיל בפעילות ציבורית, לרבות חבר בשורות המתנדבים, ארגון המוקדש למאבק בשחיתות וסיוע לעולים חדשים. למד בתיכון למסחר גאולה בתל אביב ולאחר מכן למד השכלה גבוהה במשפטים, כלכלה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים.

לאחר שסיים את שירותו הצבאי כקצין בחיל התותחנים ובמערך הנ"מ, יצא רובינשטיין לקריירה משפטית. הוא התמחה במשפטים בפרקליטות והתאמן בהדרכתו של עורך הדין חיים צדוק, שלימים היה שר המשפטים. רובינשטיין הוסמך כעורך דין בשנת 1961 וקיבל תואר דוקטור למשפטים מבית הספר לכלכלה של לונדון (LSE) בשנת 1960. עבודת הדוקטורט שלו, המתמקדת ב"פעולות בטלות וביטול במשפט המנהלי", שיצאה לאור כספר באוניברסיטת אוקספורד .

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

תרומתו של אמנון רובינשטיין לתחום המשפט, הקריירה הפוליטית שלו ומסירותו לאקדמיה הותירו השפעה מתמשכת על החברה הישראלית. הישגיו והישגיו זכו להכרה רחבה, ומגבשים את מורשתו כדמות בולטת בפסיקה הישראלית.

אמנון רובינשטיין החל בפעילות ציבורית לאחר מלחמת יום הכיפורים, כאשר הקים את תנועת שינוי. מאוחר יותר, יחד עם יגאל ידין, הקים את מפלגת ד"ש, שהייתה מפלגה מרכזית שתמכה בשינויים רבים במערכת הפוליטית והחברתית בישראל. מפלגת ד"ש זכתה ב-15 מנדטים בבחירות 1977, אך לא הצליחה להפוך ללשון מאזניים בממשלה. לאחר מספר חודשים, ד"ש הצטרפה לממשלה, אך רובינשטיין סירב להצטרף אליה, מכיוון שלא היה מרוצה מההסכם הקואליציוני. ב-1978, ד"ש התפלגה, ורובינשטיין עמד בראש החלק שנקרא "שינוי – מפלגת מרכז". מפלגה זו נבחרה לכנסות ה-10, ה-11 וה-12. בשנת 1992, מפלגת שינוי אוחדה עם מפלגת רצ ומפלגת מפ"ם, והוקמה מפלגת מרצ.

רובינשטיין היה דמות ציבורית משמעותית בישראל במשך שנים רבות. הוא היה פעיל חברתי פוליטי מרכזי, שהוביל שינויים רבים בחברה הישראלית.

השר גדעון סער ספד לו: "שמעתי בצער על פטירתו של השר לשעבר וחתן פרס ישראל למשפט הפרופסור אמנון רובינשטיין. בשדה המחקר המשפטי העלה רובינשטיין תרומה גדולה לפיתוח המשפט החוקתי וכחבר הכנסת – לזכויות האדם. כשר החינוך הוביל רובינשטיין את מהפכת המכללות שפתחה את שערי האקדמיה לציבור רחב. יהי זכרו ברוך."

נשיא המדינה יצחק הרצוג: "פרופ' אמנון רובינשטיין ז"ל היה מורה דרך במשפט חוקתי וציבורי לדורות של משפטנים וזכיתי גם אני ללמוד ממנו. פרופסור רובינשטיין היה איש ציבור למופת שפרץ דרכים רבות, הן בתחום המשפט, הפוליטיקה, החינוך וההשכלה הגבוהה – בין היתר כשר חינוך, והן בעוד זירות מגוונות ומשפיעות. ההערכה וההוקרה להן זכה, בין היתר כשהוענק לו פרס ישראל, שיקפו את תרומתו לחברה הישראלית ולמדינת ישראל. נזכור אותו בהערכה גדולה וגעגוע. תנחומים למשפחתו תלמידיו ואוהביו".

התנועה לאיכות השלטון מרכינה את ראשה עם לכתו של אביר איכות השלטון לשנת 2003, השר לשעבר פרופ' אמנון רובינשטיין. "רובינשטיין היה מהדוחפים העיקריים לכינון חוקה, וממובילי חקיקת חוק יסוד: חוק האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק. התנועה מבכה את לכתו, ומבטיחה להמשיך את מורשתו ולקדם את רעיון החוקה למולדת", נמסר בהודעת התנועה לאיכות השלטון.

יו״ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "הצטערתי לשמוע על פטירתו של השר לשעבר וחתן פרס ישראל לחקר המשפט, אמנון רובינשטיין ז״ל. הוא היה איש ציבור מוערך, אשר תרם רבות למדינת ישראל במסגרת תפקידיו השונים. במהלך שנותיו עמד בחזית של מספר רפורמות משמעותיות ושימש כדמות מרכזית בעשייה הציבורית. רק לאחרונה השתתפתי בפתיחת אחת התכניות במכון רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן, מכון שייסד וטיפח במהלך השנים. יהי זכרו ברוך."

יו״ר מפלגת העבודה, ח"כ מרב מיכאלי הגיבה על מותו של השר לשעבר, אמנון רובינשטיין ואמרה כי "אמנון רובינשטיין הוא דוגמה ומופת למנהיגים שמדינת ישראל זקוקה להןם: איש ספר ומעש, רחב אופקים ועמוק ידע, איש שפעל לפי ערכים ואידאולוגיה של ציונות, דמוקרטיה ושוויון ונאמן להם. שר החינוך לשעבר בממשלות רבין ופרס שראה את חינוך ילדינו כמטרה עליונה. ‏פעלו למען מדינת ישראל הוא רב וחשוב אבל במיוחד חייבת ישראל לאמנון רובינשטיין את חוק יסוד: כבוד אדם וחירותו. חוק שהכרחי לגורל הדמוקרטיה שלנו היום יותר מאי פעם,
‏יהי זכרו ברוך."

פרופ' אמנון רובינשטיין
צילום: משולם לוי

Back to top button