בקרוב לא תוכלו לנסוע באופניים וקורקינטים חשמליים ללא לוחית רישוי
משרד התחבורה והבטיחות בדרכים החל ברישום אופניים וקורקינטים חשמליים, לקראת חובת הצגת לוחית זיהוי אשר תחל ב-1 באוגוסט.
יוזמת שרת התחבורה מירי רגב נכנסת לשלב הביצוע. בעלי רכב תחבורה קלה (אופניים וקורקינטים חשמליים) מוזמנים להירשם במאגר מקוון, ולקבל לוחית זיהוי שתוצמד לרכב. על פי התקנה החדשה של השרה רגב שאושרה לאחרונה בוועדת הכלכלה של הכנסת, החל מ-1 באוגוסט יחויב כל רכב תחבורה קלה ("מיקרו-מוביליטי") לשאת לוחית זיהוי. לצורך זה, נדרשים כל בעלי הרכב הקל להירשם במאגר מקוון. תהליך הרישום פשוט ומהיר, והוא ללא תשלום.
המונח "תחבורה קלה" כולל כלי רכב קלים שאינם חייבים ברישיון נהיגה אך חייבים קבלת היתר ועמידה במבחן עיוני.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
כדי להיערך לתקנה החדשה, עומדים לרשות בעלי רכב שישה חודשים לצורך הרישום והתקנת לוחית זיהוי על רכבם. הרישום מתבצע באופן מקוון באתר המשרד – לחצו כאן לכניסה לרישום
מטרת התקנה, אותה יזמה שרת התחבורה והבטיחות בדרכים תא"ל (במיל') מירי רגב, היא לחזק את יכולת האכיפה נגד רוכבים הנוהגים באופן פרוע ומסכנים את הולכי הרגל ואת שאר משתמשי הדרך, ואת עצמם.
השרה רגב אמרה כי "כמו בכל חידוש טכנולוגי, גם כלי המיקרו-מוביליטי מביאים תועלת רבה לצד סיכונים. הם מאפשרים להתנייד ברחבי העיר בנוחות ובעלות נמוכה ביותר, מפחיתים את העומס בכבישים ומשמשים אמצעי משלים לתחבורה הציבורית. אך מצד שני, רוכבים הנוהגים בפראות וללא התחשבות בחוקי התנועה ובשאר משתמשי הדרך, עלולים לגרום לתאונות, ומסוכנים במיוחד להולכי רגל, ובהם קשישים, תינוקות וילדים קטנים".
בעשור האחרון הפכו כלי רכב דו גלגליים חשמליים, המוגדרים כ"תחבורה קלה" או מיקרו-מוביליטי, לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני בישראל. מאות אלפי אופניים וקורקינטים חשמליים נעים במרחב העירוני הצפוף, רובם נוהגים בזהירות ובאחריות, אך ישנם גם רוכבים הנוסעים על המדרכות ומסכנים את שלומם של הולכי הרגל, או נוסעים בכביש, מפריעים לתנועה ומסכנים בעיקר את עצמם.
החל משנת 2014 מסדיר משרד התחבורה את השימוש בכלי רכב אלה. בין היתר נקבעו תקן לכלי הרכב, גיל רכיבה, חובת חבישת קסדה, איסור רכיבה על המדרכה, חובת הכשרה עיונית ועוד. כמו כן הורחבו סמכויות האכיפה גם לפיקוח העירוני.
עם זאת, עד כה מאמצי האכיפה לא היו יעילים מספיק, מכיוון שרכבי תחבורה קלה אינם חייבים בנשיאת לוחית מזהה. כך יכולים הרוכבים להתחמק ולהימנע מדו"ח על עבירה שביצעו, גם אם העבירה או התאונה צולמו.
שרת התחבורה קידמה את עדכון התקנות, כך שגם רכב תחבורה קלה יחוייב בנשיאת סימן מזהה. כדי להקל על בעלי כלי רכב קיימים, נקבע נוהל רישום קל ופשוט, המתבצע כולו באופן מקוון וללא צורך להגיע למשרד הרישוי, ואינו כרוך בתשלום אגרות או בביצוע מבחן שנתי.
בעת רישום רכב קיים, או ברכישת רכב חדש, הרישום המקוון יבוצע באופן חד פעמי על ידי הבעלים, אשר יזדהה באמצעות תעודת הזהות שלו. אם הבעלים הוא תאגיד, כגון חברת שליחויות או חברת השכרה, ההזדהות תבוצע באמצעות מורשה מטעמו.
בתום התהליך יישלח לבעל הרכב אישור דיגיטלי הכולל מספר רישוי הכולל שתי אותיות לועזיות וארבע ספרות. בעל הרכב ייגש עם האישור למטביע לוחיות זיהוי מורשה, אשר יכין עבורו את הלוחית, אותה יש להצמיד לרכב. הכנת הלוחית והתקנת התושבת כרוכות בתשלום.
שלא כמקובל ברכב מנועי, מספר הרישוי הוא אישי ומשויך לבעל הרכב ולא לרכב עצמו. במקרה של מכירת הרכב או רכישת רכב חדש, על הבעלים לפרק את הלוחית ולהתקינה על הרכב החדש, זאת לאחר שביטל את השיוך הקודם וביצוע רישום מקוון לכלי החדש.
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: "משרד התחבורה והבטיחות בדרכים מעודד שימוש בתחבורה הציבורית ולצידה באמצעי תחבורה משלימים, בדגש על תחבורה ירוקה ושיתופית. קורקינטים ואופניים חשמליים יכולים להיות פתרון מצוין למצוקת התנועה והחניה במרכזי הערים, אך לא על חשבון בטיחותם של הולכי הרגל. אנו מקווים כי התקנה החדשה של השרה רגב תביא לשינוי התנהגותי אצל הרוכבים, ותהפוך אותם לתוספת ברוכה למערך התנועה העירוני".