אושר לשנייה ושלישית: הגנה על משרתי המילואים מפיטורין למשך 60 יום
ועדת העבודה והרווחה אישרה לפני זמן קצר (רביעי) לקריאות שניה ושלישית הצעת חוק ממשלתית שתאפשר החלה מידית של צו ההרחבה להסכם הקיבוצי הקובע ההגנה על משרתי המילואים מפיטורין למשך 60 יום. בתחילת חודש פברואר נחתם הסכם קיבוצי בין ההסתדרות לארגוני מעסיקים, הקובע בין היתר כי ההגנה על משרתי מילואים מפני פיטורין תוארך מ-30 ל-60 יום מתום השירות. בדיון הוועדה בשבוע שעבר בנושא ביטחון תעסוקתי למשרתי המילואים הכריזו נציגי שר העבודה על כוונתו להחיל צו הרחבה על ההסכם לכלל המשק. לצד זאת עלה בדיון כי על פי החוק כיום התהליך להחלת צו ההרחבה אורך לכל הפחות 30 ימים מיום ההכרזה, מה שמותיר משרתים רבים שכבר סיימו את שירותם או יצאו להפוגה של מספר חודשים בסכנת פיטורין מידית.
הצעת החוק שאושרה היום לקריאות שניה ושלישית מאפשרת להחיל צו הרחבה להסכם קיבוצי שנחתם בשל פעולות איבה או מלחמה שבוע בלבד לאחר הכרזת השר על כוונתו לעשות זאת. המשמעות הפרקטית, בכפוף לאישור הצעת החוק במליאה, היא האפשרות להחיל מידית את ההסכם המספק הגנה מפני פיטורין למשרתי המילואים למשך 60 ימים. שר העבודה יואב בן צור אמר בדיון: "מגיעות אליי מאות פניות של חיילי מילואים שחוזרים הביתה ובמקום זר פרחים מקבלים מכתבי פיטורין. אנחנו חייבים להעביר את התיקון הזה כדי לספק להם הגנה מידית".
ממלאת מקום יושב ראש הוועדה מיכל וולדיגר אמרה: "חיילי המילואים נמצאים בראש מעייננו. הם אלה שמאפשרים לנו לשבת כאן ואנחנו חייבים להגן עליהם. מדובר בצו מוגבל שנותן מענה מידי לצורך הזה. אם יהיה צורך להוסיף או לשפר בהמשך- נעשה זאת". רס"ן יוסרי זיו אלדין, יועץ קצין מילואים ראשי בצה"ל, הוסיף: "גם אלינו מגיעות מאות פניות של חיילי מילואים שיצאו מחודשים בעזה למציאות עגומה וצריך להגן עליהם- כבר אתמול. כל דחייה היא משמעותית". עילם שניר, משרד המשפטים, ציין: "התיקון נוגע להסכם הזה אבל גם להסכמים נוספים שיגיעו בטווח של חצי שנה בהקשר של המלחמה. במהלך התקופה הזו נוכל לבחון את ההסדר ואם יעלה הצורך נאריך או נגבש הסדר אחר בעתיד".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עו"ד דקלה חורש, ממשרד העבודה הדגישה כי השר יהיה עדיין מחויב לקבל חוות דעת של המועצה ליחסי עבודה, המורכבת מנציגי עובדים ומעסיקים, טרם החלת צו ההרחבה וכן כי עדיין תינתן האפשרות להגיש ערר על צו ההרחבה במסגרת תקופה מקוצרת של ארבעה ימים. עוד נקבע בדיון כי מרגע אישור סופי של החוק ופרסומו ברשומות, יינתנו למעסיקים 3 ימים נוספים לצורך הגשת ערר נגד צו ההרחבה.
עו"ד מיכל וקסמן חילי, התאחדות התעשיינים התנגדה לתיקון ואמרה: "צו הרחבה הוא מסלול עוקף חקיקה ואין לו אח ורע באף מדינה מערבית. לא בוחנים את גודל הארגון שחתם על ההסכם וניתן שיקול דעת רחב מאוד לשר באופן שלא מאפשר כמעט לעתור לבג"צ כנגד החלטה כזאת להרחיב הסכם קיבוצי. אני חברה בוועדה המייעצת, מדובר בגוף שאין לו סמכויות ונציגי המעסיקים שבה ברובם כבר לא רלוונטיים. רוב המעסיקים מתנגדים להסכם הזה ועכשיו מקצרים גם את התקופה שבה ניתן להגיש ערר לימים ספורים בלבד".