פורסם דו"ח אסון מירון: אלה ההמלצות האישיות של וועדת החקירה
וועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון פרסמה לפני זמן קצר (רביעי) את המלצותיה לאחר חקירתה את הנושא. להלן תמצית המסקנות: בעניין בנימין נתניהו, ראש הממשלה: הוועדה הטילה על נתניהו אחריות אישית. היות שתפקיד ראש הממשלה הוא במהותו תפקיד נבחר, בעל מאפיינים ייחודיים, החליטה הוועדה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו של נתניהו. לגבי חבר הכנסת אמיר אוחנה, השר לביטחון הפנים בעת האסון: הוועדה הטילה על אוחנה אחריות אישית, והמליצה כי לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון פנים.
בעניין הרב יעקב אביטן, השר לשירותי דת בעת האסון: הוועדה הטילה על אביטן אחריות אישית, והמליצה, נוכח הממצאים לגבי תפקודו, כי לא ימונה בעתיד לתפקיד שר בממשלת ישראל. לגבי רב-ניצב יעקב שבתאי, המפקח הכללי של משטרת ישראל: הוועדה הטילה על שבתאי אחריות אישית. הוועדה ציינה כי ב-17.1.2024, בצוק העיתים, על רקע המלחמה הוארכה כהונתו של שבתאי כמפכ"ל המשטרה בחצי שנה. הוועדה ציינה כי לכאורה, הממצאים בעניינו של שבתאי היו מביאים אותה להמלצה על סיום תפקידו, אך בהתחשב בנסיבות מיוחדות אלה היא מותירה לממשלה לקבוע את המועד הנכון לסיום תפקידו.
אלה ההמלצות לגבי שמעון לביא, מפקד מחוז צפון במשטרת ישראל בעת האסון: הוועדה הטילה על לביא אחריות אישית. הוועדה ציינה כי לביא קיבל על עצמו אחריות מייד לאחר האירוע, וכי בהמשך אף הסיק מסקנות אישיות והתפטר מתפקידו. בכך, סברה הוועדה, נהג לביא כמצופה ממפקד ועל פי ערכי הפיקוד של המשטרה. הוועדה ציינה כי מאז 30.6.2023 הוא כבר אינו משרת במשטרה. בהתחשב באמור, החליטה הוועדה להסתפק בעניינו בקביעת הממצאים והמסקנות כפי שפורטו בדו"ח. בעניין תת-ניצב שלום אביטן, מפקד מרחב עמקים במשטרת ישראל בעת האסון: הוועדה הטילה על אביטן אחריות אישית, וציינה כי לכאורה הממצאים בעניינו היו מובילים להמלצה על סיום תפקידו כמפקד מרחב עמקים, אולם המלצה זו התייתרה לאור פרישתו של אביטן מהמשטרה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לפי המלצות הוועדה, על תת-ניצב מוריס חן, ראש חטיבת אבטחה ורישוי במשטרת ישראל בעת האסון קיימת אחריות אישית והמליצה כי הממצאים והמסקנות בעניינו של חן יובאו בחשבון בכל דיון על קידום בדרגה או על שיבוץ לתפקידים בהמשך שירותו במשטרה. בעניין סגן-ניצב אסף מנצור, מפקד תחנת נוף הגליל במשטרת ישראל בעת האסון: הוועדה הטילה על מנצור אחריות אישית, וציינה כי לכאורה הממצאים בעניינו היו מובילים להמלצה על סיום כהונתו בתפקיד מפקד תחנת נוף הגליל, אולם המלצה זו התייתרה לאור פרישתו של מנצור מהמשטרה. לגבי רב-פקד שמואל פיאמנטה, ראש ענף אבטחה ורישוי במחוז צפון במשטרת ישראל: הוועדה הטילה על פיאמנטה אחריות אישית וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד. הוועדה המליצה כי פיאמנטה יסיים את תפקידו במשטרה, וכי הוא לא יועסק בשום תפקיד הנוגע להילולה או למתחם מירון. כמו כן המליצה הוועדה כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לממצאים שנוגעים להתנהלות שקשורה ברישוי האירוע וכיצד להמשיך בדיקה או חקירה בעניינם.
פקד אסף שייך, קצין מודיעין ובילוש של תחנת נוף הגליל בעת האסון: הוועדה הטילה על שייך אחריות אישית. שייך קודם בינתיים לדרגת רפ"ק והוועדה המליצה כי הוא לא יקודם בדרגה או בתפקיד במשך ארבע שנים ממועד הגשת הדו"ח וכי בכל החלטה על קידום בדרגה או בתפקיד לאחר פרק הזמן האמור יובאו בחשבון הממצאים והמסקנות שפורטו בעניינו.
עו"ד יראון פסטינגר, שותף במשרד רון-פסטינגר עורכי דין, מייצג את הנפגע בתביעה הקשה ביותר שהוגשה לבית המשפט עד כה. יוסי־עזריאל רייט היה רק בן 15 כשנסע להילולה במירון בליל האסון. הנער הספורטאי, שהיה מלא אנרגיות ושמחת חיים, נרמס תחת ההמון וליבו הפסיק לפעום ל־20 דקות. רייט מאושפז בביתו ומטופל 24 שעות ביממה על-ידי משפחתו במצב של שיתוק מוחין ואובדן הכרה כמעט מוחלט. "אסון מירון הינו מחדל מזעזע ורשלנות פושעת של רשויות המדינה עד לדרגים הגבוהים ביותר.", אומר פסטינגר. "אירוע של זלזול גמור והפקרות בכל הנוגע לחיי אדם, רשלנות חריגה ברמה הגבוהה ביותר שנמשכה שנים. מדובר במפגע המוני באתר שהיווה מלכודת מוות לחוגגים בו, הכול לעיני כל, בשיתוף פעולה אקטיבי ופסיבי במחדל הנוראי ובידיעת כל הגורמים: הממשלה, הרשויות המקומיות, המשטרה וכל מי שהייתה לו יד ורגל באירוע רווי הדמים. בנסיבות המתוארות בדו"ח ייתכן מאד שמגיעים לנפגעים פיצויים עונשיים שנפסקים בארץ רק במקרים נדירים. כולי תקווה שהאחראים ישלמו את המחיר ובכל מקרה על המדינה להזדרז ולפצות את המשפחות האומללות הן של החללים והן של הפצועים. אסור לגרור למשך שנים את ההליכים המשפטיים, כמקובל אצל נתבעים במקומותינו, בסחבת אין סופית."
לצפייה בדו"ח המלא: