בריאותמבזקים

הרופאים נדהמו: הגידול שקל יותר מ 10% ממשקל הילדה הצנומה

במחלקה לכירורגיה ילדים שבבית החולים "רות" לילדים ברמב"ם נותחה ילדה בת 4 תושבת הצפון עם גידול סרטני גדול בבטנה, צמוד לאחת הכליות. להפתעת הצוות המנוסה, הגידול שקל 1.2 קילוגרם – למעלה מ-10 אחוזים ממשקל הילדה, השוקלת 11 קילוגרמים.

הצוות המטפל בבית החולים, המורכב ממומחים בכירים מדיסציפלינות שונות ברפואת ילדים – כירורגים, נפרולוגים, אונקולוגים, רדיולוגים, מומחי כלי דם ועוד, זיהה שמדובר בגידול סרטני והחליט שיש להסיר מיידית את הגידול ולאחר מכן להתמודד, אם יידרש, עם השלכות רפואיות נוספות מהתחום ההמטו-אונקולוגי. ביום ראשון בשבוע שעבר הילדה נכנסה לניתוח מורכב שאותו הובילו שני רופאים בכירים במחלקת לכירורגיה ילדים: ד"ר ארקדי וצ'יאן וד"ר רן שטיינברג.

ד"ר שטיינברג, מנהל המחלקה לכירורגית ילדים ונוער בבית החולים רות לילדים ברמב"ם מסביר: "כשעשינו בדיקות הדמיה, הבנו שמדובר בגידול גדול. כשהילדה כבר הייתה בחדר ניתוח וראינו את הגידול בעיניים, ראינו שההדמיה אפילו "עשתה הנחה" לגודלו הגדול. כבר במהלך הניתוח, כשהצוות הכירורגים הצליח לכרות את הגידול באופן מלא בליווי אונקולוג בכיר, הוא נשקל ואז התברר גודלו הענק".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

לדברי ד"ר שטיינברג, במחלקה שלו נתקלים לפחות עשרה מקרים של גידולים רק מהסוג הספציפי הזה בשנה, אם כי מה שמיוחד במקרה הזה הוא גודל הגידול שהיה צמוד לכליה הימנית ולעורקים מרכזיים, והפך את הניתוח למורכב מאוד. "ניסיון העבר במקרים דומים מלמד אותנו שבמיוחד בילדים, לא משנה כמה הגידול גדול, סיכויי ההחלמה נוטים להחלמה טובה. זה דבר פנטסטי, זה נותן גם כוח לילדה וגם להורים להילחם – יש אופק חיובי." ציין ד"ר שטיינברג.

הילדה שנותחה עתידה להשתחרר בימים הקרובים ולהישאר תחת ביקורת של המחלקה ההמטו-אונקולוגית בבית החולים רות לילדים. "יש לנו יתרון בכך שיש לנו פה מחלקה כירורגית לילדים מהטובות בישראל, לצד מחלקה אונקולוגית מצוינת ומחלקת הדמיה מנוסה. העבודה הרב-צוותית היא מכפיל כוח כבית חולים בהתמודדות על חייהם של מטופלנו הצעירים", מסכם ד"ר שטיינברג.

לפי ד"ר שטיינברג, הספרות הרפואית בתחום הגידולים הסרטניים בילדים, מציינת כי לסבים ולסבתות חלק חשוב בזיהוי והעלאת חשד ש"משהו שלא בסדר" אצל הילדים. הסיבה לכך נעוצה בכך שהסבים והסבתות לא רואים את הילד מדיי יום, מה שמקל עליהם בזיהוי שינויים ועיוותים בהתנהגותם של הילדים ובשינויים צורניים המתרחשים בגופם. בהקשר זה, גם ההורים הם ה"ססמוגרף" הטוב ביותר לזיהוי דברים חשודים בקרב הילד.

מה הסימנים המחשידים שצריך לתת עליהם את הדעת? שינויים צורניים בגוף הילד: אם נוצרת לפתע בליטה חשודה באזור שבו היא לא הייתה קיימת קודם לכן, כגון בטן תפוחה, חולשה קיצונית של הילד, שינוי בשמחת חיים בהתנהגות הילד, דם בשתן.

ד

צילום ניצן זהר.
בית החולים רמב
צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

Back to top button