חדשות הארץמבזקים

מה אתם חושבים? מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בצפון – צפו בסקר המקיף

מאת: פרופ' תמר הרמן, ד"ר ליאור יוחנני, ירון קפלן | מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות, המכון הישראלי לדמוקרטיה

על פי סקר שנערך על ידי מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה מי שמקבל את הציון הנמוך ביותר על תקפודו במלחמה מאז ה-7 באוקטובר הוא שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כאשר הרמטכ"ל הרצי הלוי קיבל במדגם את הציון הגבוה ביותר. ומה לגבי ראש הממשלה והשר לביטחון לאומי?

רמטכ"ל - חיילים - לוחמים - עזה - מלחמה - הלוי - הרצי -
צילום: דובר צה"ל

הערכת הביצועים של נושאי תפקידים שונים מאז ה-7.10

"איזה ציון היית נותן לכל אחד מבעלי התפקידים הבאים על תפקודם במלחמה מאז ה- 7.10?"

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בכלל המדגם קיבל הרמטכ"ל הרצי הלוי את הציון הגבוה ביותר ואת הנמוך ביותר – שר האוצר בצלאל סמוטריץ. כפי שמראה התרשים הבא אפשר לחלק את רשימת בעלי התפקידים לשניים: בקבוצה אחת נמצאים: הלוי, גלנט וגנץ, שהרוב מעריכים את תפקודם בחיוב או ככה-ככה ובקבוצה האחרת: נתניהו, בן גביר וסמוטריץ שהרוב מעריכים את תפקודם בשלילה.

פילוח הנתונים לפי לאום, יהודים וערבים, מעלה הערכות רחוקות זו מזו: במדגם היהודים נמצאים בראש הרמטכ"ל הלוי ושר הביטחון גלנט. הרמטכ"ל עם רוב של 55% המעריכים בחיוב את תפקודו מאז תחילת המלחמה ושר הביטחון גלנט עם 46% שמעריכים כך את תפקודו. אחריהם השר בני גנץ עם 37.5%. במקום הרביעי נמצאים ראש הממשלה נתניהו והשר בן גביר עם כ-32% המעריכים בחיוב את תפקוד כל אחד מהם, ובתחתית – השר סמוטריץ עם 21.5% המעריכים את תפקודו כך. יש לציין כי לגבי ראש הממשלה מדובר בעלייה קלה בהשוואה למדידות אמצע אוקטובר אז קיבל במדגם היהודים 24.5% ונובמבר אז היה שיעור המעריכים את תפקודו בחיוב 26.5%. גם שיעור המעריכים בחיוב את תפקודו של השר גלנט נמצא בעלייה בהשוואה למדידת אוקטובר אז רק 40.5% העריכו את תפקודו כמצוין או טוב.
במדגם הערבים שיעורי המעריכים בחיוב את תפקודם מאז תחילת המלחמה של כל ששת בעלי התפקידים הוא נמוך בהרבה מאשר של היהודים אבל המדרג דומה: גנץ והלוי מובילים עם כ-15% המעריכים בחיוב את תפקודם, גלנט – 10%, נתניהו – 5%, ובתחתית בן גביר – 3% וסמוטריץ – 1%.

על סולם שבין 1=גרוע ל-5=מצוין, איזה ציון היית נותן לכל אחד מבעלי התפקידים הבאים על תפקודם במלחמה מאז ה-7.10? (%, כלל המדגם)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה

פילוח לפי מחנות פוליטיים (יהודים) מראה כי בשמאל במרכז ובימין בראש סולם ההצטיינות נמצא הרמטכ"ל הלוי ובתחתית – שר האוצר סמוטריץ, ואולם שיעור המעניקים לכל אחד מששת בעלי התפקידים ציונים חיוביים הוא שונה ממחנה למחנה. התרשים הבא מורה בבירור כי שיעור המעריכים כמצוין או טוב את תפקוד כלל בעלי התפקידים שאליהם התייחסנו בשאלה במחנה הימין גבוה בהרבה מאשר במחנות המרכז והשמאל, למעט הרמטכ"ל והשר גנץ שקיבלו בשני המחנות האחרונים הערכה גבוהה יותר מאשר במחנה הימין.

נתנו ציונים טוב ומצוין (4+5) לכל אחד מבעלי התפקידים הבאים על תפקודם במלחמה מאז ה- 7.10 (%, יהודים)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה

החזית הצפונית – ביקשנו לדעת מהם להערכת המרואיינים הסיכויים שבצפון תתפתח בעתיד הקרוב מלחמה כוללת בין ישראל לחיזבאללה. מצאנו רוב בקרב כלל המדגם (69%), היהודים (71%) והערבים (62%) המעריכים כי הסיכויים לכך גבוהים.

פעילות קרקעית - לוחמי חיר - לוחמי צהל - לוחמים - גבול הצפון
גבול הצפון. צילום: דובר צה"ל

בשבועות האחרונים חלה הסלמה במצב הלחימה בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. מה לדעתך הסיכוי שבקרוב תפרוץ מלחמה כוללת בין ישראל לחיזבאללה? (%, כלל המדגם)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה

פילוח לפי מחנות פוליטיים (יהודים) מראה רוב בכל השלושה, בהבדלים לא גדולים, הסבורים כי אנו עומדים על סף מלחמה כוללת בצפון בין ישראל לחיזבאללה: שמאל – 62%, מרכז – 66%, ימין -74%.

התחשבות בסבל האוכלוסייה הפלסטינית בתכנון המלחמה – חזרנו ושאלנו הפעם את השאלה שהצגנו בחודשים אוקטובר ודצמבר 2023: באיזו מידה הסבל של האוכלוסייה הפלסטינית בעזה צריך להשפיע על תכנון המשך הלחימה של ישראל שם. הממצאים מורים כי חרף התקדמות המערכה בעזה והביקורת החריפה בעולם על ישראל בנוגע לפגיעות באוכלוסייה הפלסטינית עדיין רוב גדול מאוד מהציבור הישראלי יהודי סבורים שישראל אינה צריכה להביא בחשבון את הסבל של האזרחים הפלסטינים בעת תכנון המערכה. לעומת זאת בקרב הציבור הישראלי הערבי רוב דומה סבורים ההיפך – שיש להביא את הסבל הזה בחשבון.

עד כמה ישראל צריכה להתחשב בסבל של האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית בעזה בעת תכנון המשך הלחימה שם? (%)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה

פילוח מדגם היהודים לפי מחנות פוליטיים מראה כי השמאל חצוי (47% – אין להביא בחשבון או במידה מעטה את סבל האזרחים הפלסטינים בעזה, 50% – יש להביא זאת בחשבון במידת די רבה או במידה רבה מאוד). לעומת זאת במרכז ובימין הכף נוטה לצד השלילי, כלומר שאין להביא בחשבון או להביא בחשבון במידה מעטה בלבד את הסבל של האוכלוסייה הפלסטינית בעת תכנון המערכה (מרכז – במידה מעטה או בכלל לא – 71%, ימין – 90%).

ראש הממשלה - בנימין נתניהו - נשיא ארה"ב - ג'ו ביידן
צילום: חיים צח / לע"מ

יחסי ישראל-ארה"ב:

פעולה בתיאום או רק לפי שיקולי ההנהגה בישראל? – נוכח המתיחות השוררת בין הממשל האמריקני לצמרת הפוליטית הישראלית חזרנו ושאלנו: "מאז פרוץ המלחמה ארצות הברית והנשיא ביידן עומדים לצדה של ישראל בכל המובנים – הצבאי, הדיפלומטי ועוד כיום מסתמן שלארצות הברית גם דרישות מישראל, שאינן תמיד מקובלות על ההנהגה הישראלית לדעתך, מה על ישראל לעשות – לפעול בתיאום עם האמריקאים או לפעול רק לפי שיקולי הצמרת הישראלית?". כבעבר בציבור היהודי השיעור הגבוה ביותר סבורים שעל ישראל לפעול רק לפי שיקול הדעת של מנהיגיה, ושיעור נמוך יותר שיש לתאם את הפעילות עם האמריקאים. בקרב הערבים התמונה הפוכה ורוב ברור תומכים בתיאום עם האמריקאים. יש לציין כי שיעור מי שבחרו בתשובה "לא יודעים" לשאלה זו בקרב המרואיינים הערבים גבוה בהרבה מאשר בקרב היהודים.

מה על ישראל לעשות – לפעול בתיאום עם האמריקאים או לפעול רק לפי שיקולי הצמרת הישראלית? (%)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה

פילוח התשובות (יהודים) לשאלה זו לפי מחנות פוליטיים מצביע על רוב בשמאל ובמרכז (בהתאמה 82.5% ו-64.5%) המצדדים בתיאום עם האמריקאים, לעומת רוב בימין (64%) הסבורים כי על ישראל לפעול רק לפי שיקול הדעת של הנהגתה.

דוח המודיעין האמריקני לגבי המצב הפנימי בישראל – שאלנו: "לאחרונה, התפרסם דוח של המודיעין האמריקני שקבע כי: חוסר האמון של הציבור הישראלי ביכולתו של נתניהו לשלוט העמיק והתרחב בחודשי המלחמה וכי יש לצפות להפגנות גדולות שידרשו את התפטרותו של נתניהו וקיום בחירות חדשות. עד כמה אתה מסכים עם הערכות אלו?". כפי שמראה התרשים הבא, השיעור הגבוה ביותר (כלל המדגם) מסכים עם שתי ההערכות של המודיעין האמריקני (42%). השיעור השני בגובהו הוא של מי שאינם מסכימים עם שתי ההערכות הללו גם יחד (28%). שיעור המסכימים בכלל המדגם רק להערכה בדבר העלייה בחוסר האמון ביכולתו של נתניהו לשלוט כפול משיעור המסכימים רק עם ההערכה בדבר הצפי להפגנות גדולות (בהתאמה 16% ו-8%).

אם כי הן בקרב היהודים הן בקרב הערבים השיעור הגבוה ביותר מסכימים עם שתי ההערכות (בהתאמה 42% ו-41%), הרי שבקרב היהודים רק 14% מסכימים עם ההערכה הראשונה בלבד, כלומר שהאמון ביכולת נתניהו לשלוט נשחק לעומת 25% הסבורים כך בקרב הערבים. גם שיעורי המסכימים רק עם הצפי של המודיעין האמריקאי להפגנות גדולות שונה בשני הציבורים (6.5% בקרב היהודים לעומת 16.5% בקרב הערבים). שיעור הלא מסכימים עם שתי ההערכות בקרב היהודים מגיע ל 31% ול-12% בלבד בקרב הערבים.

"לאחרונה, התפרסם דוח של המודיעין האמריקני שקבע כי: חוסר האמון של הציבור הישראלי ביכולתו של נתניהו לשלוט העמיק והתרחב בחודשי המלחמה וכי יש לצפות להפגנות גדולות שידרשו את התפטרותו של נתניהו וקיום בחירות חדשות. עד כמה אתה מסכים עם הערכות אלו?" (%,כלל המדגם)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה

הפילוח לפי מחנות פוליטיים (יהודים) מעלה כי בשמאל ובמרכז יש רוב גדול המסכימים עם שתי ההערכות גם יחד (בהתאמה 86% ו-67%) שעה שבימין השיעור הגבוה ביותר אינם מסכימים עם שתיהן – 44% ורק 25% מסכימים עמהן.

השפעת הקמת הרציף הימי האמריקני על עמדת ישראל מול חמאס – אי ההסכמות בין ישראל לארה"ב בנושא הסיוע ההומניטרי לתושבי הרצועה הובילה את הממשל להודיע חד-צדדית על בניית רציף ימי שדרכו תועבר אספקה לעזה. שאלנו: "הנשיא ביידן הכריז על הכוונה של ארה"ב להקים רציף ימי בעזה להכנסת סיוע הומניטרי, לדעתך, איך מהלך זה ישפיע על עמדת המיקוח של ישראל מול חמאס?" במדגם היהודים רוב ברור (60%) העריכו כי המהלך הזה יחליש את עמדת המיקוח של ישראל, שכן מהלך זה ישפר את המצב ברצועה ולא יהיה לחץ פנימי על חמאס להיענות לדרישות ישראל. רק 23% העריכו הוא יחזק את עמדת המיקוח של ישראל, כי הכנסת הסיוע הבינלאומי תוריד את הלחץ החיצוני על ישראל והיא תוכל לעמוד על דרישותיה מול חמאס. בקרב המרואיינים הערבים לעומת זאת הנטייה הפוכה, אך הפער בין שתי העמדות קטן בהרבה: 43% סבורים שהמהלך יחזק את ישראל במשא ומתן מול חמאס שעה ש-39% השיבו שהוא יחליש אותה.

סיוע הומניטרי - ארגון WCK - רצועת עזה
צילום: דובר צה"ל

פילוח העמדות בשאלה זו לפי מחנות פוליטיים (יהודים) מעלה כי רק בשמאל שיעור הסבורים שהקמת הרציף הימי האמריקאי כדי לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי תחזק את ישראל מול חמאס לעומת רוב במרכז ובימין המעריכים שמהלך אמריקאי זה יחליש את כוח המיקוח של ישראל מול חמאס. בשאלה זו שיעור מי שבחרו בתשובה "לא יודעים" היה גבוה באופן חריג.

הנשיא ביידן הכריז על הכוונה של ארה"ב להקים רציף ימי בעזה להכנסת סיוע הומניטרי, לדעתך, איך מהלך זה ישפיע על עמדת המיקוח של ישראל מול חמאס? (%, יהודים)

סקר חרבות ברזל
מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה
סקר בזק "חרבות ברזל" מס' 13 (18-21/03/2024) נערך על ידי מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה. איסוף הנתונים נעשה בתאריכים 18-21/03/2024. המדגם (פאנל אינטרנטי+השלמות בטלפון) כלל 578 מרואיינים בשפה העברית ו-159 מרואיינים בשפה הערבית. טעות הדגימה המרבית למדגם זה היא 3.68% ± ברמת ביטחון של 95%. עבודת השדה בוצעה על ידי "מכון לזר מחקרים".

Back to top button