עם המתיחות הגוברת בין המעצמות הגרעיניות כמו ארצות הברית, רוסיה, סין וצפון קוריאה, החששות מסכסוך גרעיני הולכים ומתעצמים. למרות שהסבירות למלחמה גרעינית כוללת נראית רחוקה, טעויות או הסלמה של המתיחות ביניהן עלולות להוביל להשלכות הרסניות לאנושות.
בזמן שמדינות המערב חרדות מפני האיום הגרעיני הגובר מצד רוסיה, גם בישראל מודאגים ממצב דומה במזרח התיכון. המשך הסכסוך הישראלי-פלסטיני והתגברות הלחימה ברצועת עזה, לצד התחזקותה של איראן ושאיפותיה הגרעיניות, מציבים איום ביטחוני חמור על ישראל.
איראן עצמה, היריבה העיקרית של ישראל, מתקדמת בתוכנית הגרעינית שלה במטרה לפתח נשק גרעיני. בד בבד, היא מרחיבה את יכולות הטילים והרקטות שלה שיכולים לשאת ראשי נפץ כאלה. האם המצב הסוער במזרח התיכון עלול להתדרדר למלחמה גרעינית? בואו ננתח את האקלים הגאו-פוליטי הנוכחי ונעריך אם מלחמה גרעינית קרובה היא אפשרות ריאלית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
סכסוך רוסיה-אוקראינה
המלחמה הנוכחית באוקראינה, לאחר הפלישה הרוסית הקיצונית בפברואר 2022, החריפה מאוד את היחסים בין מוסקבה לבין המעצמות המערביות. הדברים החריפים שרוסיה אמרה על שימוש בנשק גרעיני, והקשיים שלה במלחמה, מעלים חשש שפוטין עלול להיכנס ללחץ ולעשות צעד קיצוני ומסוכן של הפעלת נשק גרעיני. במצב הזה של מתיחות גבוהה וקרבות, יש סכנה שהמלחמה תחריף ותוביל לסכסוך גרעיני הרסני בין רוסיה לנאט"ו.
שאיפותיה של סין והסוגיה של טייוואן
המתיחות הגוברת בין ארצות הברית לסין סביב ריבונותה של טייוואן וההתגברות הצבאית של בייג'ינג בים סין הדרומי, מציבות נקודת התלקחות גרעינית אפשרית נוספת. אם סין תנסה לכבוש את טייוואן, היא עלולה לגרור את ארצות הברית לעימות ישיר העלול להיות בעל השלכות הרסניות. למרות ששני הצדדים לא מעוניינים בעימות גרעיני, האינטרסים והרגישות הגבוהה סביב סוגיית טייוואן מגדילים את הפוטנציאל לטעות שתוביל למלחמה שכזו.
צפון קוריאה – איום גרעיני בלתי צפוי
המשטר הבלתי צפוי והמבודד בצפון קוריאה ממשיך את פיתוח הנשק הגרעיני וניסויי הטילים שלו בניגוד לעמדת הקהילה הבינלאומית. התקפה של צפון קוריאה, או תקיפה מונעת של האתרים הגרעיניים שלה, עלולה להסלים במהירות לעימות גרעיני באזור עם עלויות הומניטריות הרסניות בחצי האי הקוריאני וברחבי העולם.
הסיכון של טרור גרעיני
מעבר לסכסוכים מסורתיים בין מדינות, ישנו גם החשש שקבוצות טרור ירכשו נשק גרעיני או חומרים רדיואקטיביים להרכבת "פצצת מטען רדיואקטיבי". אפילו פיצוץ גרעיני אחד בעוצמה נמוכה בעיר גדולה יוכל לגרום להרג המוני ויוכל להוביל למהפכה מוחלטת בתפיסת הביטחון העולמית.
התפשטות גרעינית והסיכון לתאונת גרעין
כל עוד קיים נשק גרעיני, תמיד תישאר סכנת השגיאה האנושית, תקלה טכנית או אירוע בלתי צפוי שיגרמו לשיגור גרעיני שגוי או מקרי. שיגור כזה, גם אם לא יהיה במתכוון, עלול להתפתח למלחמה גרעינית מלאה. ככל שיותר מדינות ישיגו יכולות גרעיניות, הסיכונים לטעויות קטלניות כאלה רק יגדלו.
איום גרעיני – לא גזירת גורל
למרות שלא ניתן להיפטר לגמרי מהנשק הגרעיני שכבר קיים בעולם, יש דרכים להקטין את הסיכון למלחמה גרעינית. כיום, המעצמות הגרעיניות מחזיקות חלק מכוחותיהן הגרעיניים במצב כוננות מירבי – כלומר מוכנים לשיגור תוך זמן קצר מאוד. צעד ראשון שיוכל להקטין את הסיכון למלחמה גרעינית, הוא להוריד את רמת הכוננות הזו, כך שתהליך השיגור בפועל של טילים גרעיניים יצטרך לארוך זמן רב יותר. זה יבטיח שלא יהיה שיגור גרעיני ספונטני או מקרי, ויאפשר למנהיגים זמן נוסף לחשיבה, התייעצות והערכה מחודשת לפני קבלת החלטה גורלית כזו.
כך למשל, במקום להחזיק טילים גרעיניים בשיגור מיידי, הם יוחזקו באחסנה בטוחה שתצריך שעות/ימים להוציא ולהכין אותם לשיגור. הזמן הנוסף הזה מקטין את הסיכון לטעות אנוש, החלטה נמהרת או תגובה לא מחושבת במצב של לחץ או משבר. בסופו של דבר, הורדת רמת הכוננות מייצרת "חוסר ספונטניות" בתהליך השיגור, מה שמפחית את הסיכון למלחמה גרעינית בלתי רצויה.
צעד שני שיוכל להפחית את האיום הגרעיני העולמי הוא להאריך את ההסכמים שמגבילים את כמות הנשק הגרעיני של מדינות כמו ארצות הברית ורוסיה.
בנוסף, מדינות שמפתחות נשק גרעיני עורכות לעיתים ניסויים גרעיניים כדי לבחון את יכולות הנשק שלהן. ניסויים אלה כוללים פיצוץ של ראש נשק גרעיני במיתקנים ייעודיים, במטרה ללמוד איך לשפר את עוצמתו, טווח הפגיעה שלו וכדומה.
כאשר מדינות עורכות ניסויים כאלה, זה מעודד מרוץ חימוש גרעיני חדש. כל מדינה שרואה את היריבות שלה משפרות את הנשק הגרעיני שלהן, רוצה לשפר גם את הנשק הגרעיני שלה. לכן, כדי לעצור את מרוץ החימוש הזה ולמנוע הידרדרות להתחזקות נשק גרעיני, ישנה אופציה לאסור לחלוטין על ביצוע ניסויים גרעיניים נוספים. כלומר, למנוע מהמדינות הגרעיניות מלשפר את הטכנולוגיה הגרעינית שלהן ולהגביל אותן לנשק הקיים.
ללא ניסויים נוספים, הנשק הגרעיני הקיים יישאר ברמה הטכנולוגית הנוכחית ויפחית את הדחף למרוץ חימוש חדש בין המעצמות השונות. למרות השלכותיה ההרסניות, מלחמה גרעינית אינה בלתי נמנעת. עם מאמצים עקביים להפחתת המתיחויות, צמצום הסלמה, פיקוח על נשק ופירוק הדרגתי של ארסנלים – ניתן למנוע את התרחיש החמור ביותר ולהבטיח עתיד בטוח יותר לאנושות כולה.