שני שליש מבני הנוער נחשפו לתכנים קשים ברשת, כך תגנו על ילדיכם
המשרד לביטחון לאומי באמצעות המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת ולשכת המדען הראשי מפרסמים היום (חמישי) לראשונה נתוני סקר חדש בקרב בני הנוער בישראל, בנושא חשיפה לתכנים קשים ובפגיעה בקטינים ברשת בתקופת מלחמת חרבות ברזל.
מהסקר עלה כי כשני שליש מבני הנוער שהשתתפו בסקר דיווחו כי נחשפו לתכנים קשים ופוגעניים כגון תמונות, סרטונים, שיחות, התכתבות ופוסטים הקשורים למלחמת "חרבות ברזל", 61% דיווחו כי היו להם חששות או תחושות קשות בגלל החשיפה לתכנים פוגעניים ברשת הקשורים למלחמה.
בנוסף, 61% מבני נוער נחשפו לחדשות כזב – פייק ניוז, ברשת בזמן מלחמת "חרבות ברזל", 57% דיווחו כי נחשפו לשיח לאומני או אנטישמי הקשור למלחמת "חרבות ברזל" ברשתות החברתיות או במשחקי רשת, עוד עולה מהסקר כי 60% מבני הנוער הכירו את המטה הלאומי 105, עלייה של 7% מהסקר הקודם שהתקיים בשנת 2022.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הסקר בוצע ברבעון הראשון של שנת 2024 ונערך ברובו באמצעות תשאול טלפוני ובחלקו באמצעות פאנל אינטרנטי. בסה"כ השיבו לסקר 1,155 בני נוער המייצגים את כלל בני הנוער בגילי 17-12 בישראל, ובהתייחס למשתנים דמוגרפים כגון מגדר, קבוצות גיל, מגזר ורמת דתיות. איסוף הנתונים נערך על-ידי חברת מאגר מוחות ובניהול מחקרי של לשכת המדען הראשי והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.
השר לביטחון לאומי, איתמר בן-גביר אמר: "מלחמת 'חרבות ברזל' גלשה גם למרחב המקוון ואנו עדים לפגיעות רבות בילדים ובני נוער ברשת, כפי שעולה מהנתונים הקשים שמציף הסקר. חשוב שההורים יגלו מעורבות ואחריות, וינחו את ילדיהם כיצד להימנע מפגיעה ומחשיפה לתכנים קשים ובמיוחד לדווח למוקד 105 כאשר הם נחשפים לפגיעה. המשרד לביטחון לאומי והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת פועלים לאורך כל השנה להפוך את המרחב המקוון למרחב בטוח יותר עבור קטינים ובמיוחד כעת, בעת חירום, עלינו להגביר את המודעות לסכנות ברשת".
המלצות המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת: שוחחו עם הילדים – חשוב לקיים שיח פתוח עם הילדים על-מנת שימנעו מצפייה בתמונות ובסרטונים קשים – הסבירו להם כי מדובר בתוכן שעלול להזיק להם. אם הילדים נחשפו לתכנים קשים והתחילו לצפות בהם כי היו סקרניים, חשוב להנחות אותם לעצור מייד ולא להמשיך בצפייה.
אל תכעסו עליהם – שמרו על שיח רגוע ומכבד. חשוב שהילדים ירגישו בנוח לשתף אתכם במה שצפו ולא יהססו לפנות אליכם אם הם חשים במצוקה. אומרים לא ועוצרים את שרשרת ההפצה – אמרו להם כי מותר וחשוב לומר לא כאשר חברים מעודדים אותם לצפות בתכנים קשים. הנחו אותם לא להעביר את התכנים הלאה ולא לשלוח לחברים אחרים ובכך למנוע פגיעה נוספת.
שימו לב לכל שינוי בהתנהגות – היו ערניים לשינויים בהתנהגות הילדים ופנו לאיש מקצוע בכל מקרה בו עולה הצורך. דווחו – אם אתם או ילדכם נחשפתם לתכנים קשים או פוגעניים ברשת, חשוב לדווח על כך ישירות בפלטפורמה וכמובן לפנות 24/7 למוקד 105, כמו כן תוכלו להיעזר במדריך לדיווח והסרת תכנים ברשתות החברתיות המפורסם באתר המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.