מפקד מחוז צפון בשב"ס: "גמרנו עם אירועי ההכלה"
הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת בראשות ח"כ צביקה פוגל, ביקרה היום (ראשון) בבית סוהר 'גלבוע'. את הסיור הוביל מ"מ מפקד מחוז צפון בשב"ס, גונדר שמואל לביא, יחד עם מפקד בית הסוהר גלבוע, גונדר משנה, שגיא ז'ורבסקי, וסגל הפיקוד של המתקן. בסיור השתתפו יו"ר הוועדה, ח"כ פוגל וחברי הכנסת מירב בן ארי, עמית הלוי, אריאל קלנר, משה סעדה ואושר שקלים.
הוועדה סיירה באגפי בית הסוהר הביטחוניים והפליליים, במתקן השליטה (משל"ט) ושמעו סקירה בין היתר: על היחס בין אסירים לתקופות קצרות וארוכות, שגרת הפעילות והמוכנות במתקן והפקת הלקחים מאירוע הבריחה. הוועדה נפגשה גם עם אסירים פליליים והתרשמה מתנאי המחייה, המורכבויות וההיבטים הביטחוניים. יו"ר הוועדה, ח"כ פוגל, אמר כי מטרת הסיור ללמוד על שלושה נושאים:" מצב החירום הכליאתי והתרשמות מתנאי הכליאה, לקחי הבריחה מהכלא והמוכנות לקליטת מחבלים מהצפון בתרחיש מלחמה".
גונדר לביא, מ"מ מפקד מחוז צפון, שב"ס, סקר בפני הוועדה את פעילות את הארגון ואמר בהתייחס למתקני הכליאה במחוז צפון כי האתגר הוא המשך יכולת בכל מחיר ובכל עת של קליטת עצורים וכלואים למשטרה ולשב"כ. לדבריו, האיומים שנוספו בגזרה הם כטב"מים בנוסף לפגיעת רקטות במתקנים, חדירת מחבלים עד כדי הגעה למתקנים, קריסת מערכות הקשר, תרחיש 'שומר חומות' גזרה צפונית ועוד. "אנו ערוכים לכל תרחיש למתן תגובה באופן עצמאי. התובנה היום של לוחמי השב"ס היא של הגנה יחד עם התקפה וחתירה למגע בתוך המתקן ומחוץ למתקן".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בהתייחס לאתגרי הכליאה, הוסיף כי האתגר הוא לא מהאסירים הביטחוניים אלא מארגוני הפשיעה הפועלים בתוך המתקנים ומחוץ להם ופוגעים בביטחונם של אזרחי ישראל. "אנו פועלים בכל העוצמה מול פעילות ארגונים אלה במתקני הכליאה. גמרנו עם אירועי ההכלה והתערבות גורמים חיצוניים לגבי התנהלות במתקנים. אני שומע את ההמלצות אבל בסופו של דבר אנחנו פועלים לפי מודיעין אוסף ומסכל על פי פעילות מבצעית. הכוח של הארגונים הללו הוא של קואליציות ואנחנו חותכים אותם על ידי אגפים טקטיים והפרדה מוחלטת ורואים את ההשפעה של זה בשטח, בפעילות שלהם".
מפקד כלא גלבוע, גונדר משנה, ז'ורבסקי, התייחס לאירוע הבריחה מהמתקן לפני כשלוש שנים וציין בפני חברי הוועדה את הפעולות הרבות שבוצעו בעקבות לקחי אירוע הבריחה ובחיזוק השמירה ואבטחת המתקן. לדבריו: "הסיכוי לבריחה היום נמוך מאד ביחס לעבר".
גונדר משנה, פנינה לב ארי, רמ"ח הדרכה ואימונים, פרשה בפני חברי הוועדה את הפעולות המבוצעות כיישום הלקחים: "אנו מיישמים את לקחי הבריחה וחילקנו לפי תחומי העיסוק , מרמת המודיעין, וההדרכה, הכשירות, התכנון והלוגיסטיקה וחיזוק הקשר הרציף ביניהם". וציינה כי הכשלים המרכזיים היו בתחומי המבנה הארגוני, הטכנולוגיה, הפקודות והנהלים, הפיקוח והבקרה. "את כל אלה שינינו כחלק מהתרבות הארגונית. גובשה תפיסה חדשה בהפעלת המודיעין, הכשרת כ"א בנושא אתגרי תת קרקע, קביעת תו קן כשירות מבצעית ומקצועית, קביעת שגרות מבצעיות כמו: חיפושים איכותיים לפי מדרג של תדירות ואוכלוסייה שונה שבודקת ברמתו ובמקצועיותו. הקמת 'צוות אדום' לתרגול איומי יחוס שונים. לאור מלחמת "חרבות ברזל" שונו מיידית תנאי הכליאה של האסירים הביטחוניים, הוסדרו תהליכי העברת האסירים הביטחוניים והחזקת אסירים בעל סיכון גבוה לבריחה ועוד. כמו כן מונה צוות בחינה "ליום שאחרי".
רב כלאי, עו"ד לילך ולדמן, אחראית כליאה, בהתייחס למצב החירום הכליאתי הסבירה: "אנו עושים הכל כדי לא לעצור את הקליטות. כיום אנו פועלים להצפפה של בתי הכלא הקיימים ופירטה את התוכניות בטווח הקרוב והרחוק של הוספת מתקני הכליאה גם לאגפים הפליליים. לדבריה גם לאחר הוספת מקומות הכליאה המתוכננים עדיין יהיה חוסר של 1,500 אסירים שיהיו מתחת לתקן של מרחב המחיה של 4.5 מ"ר. לגבי הוספת מקומות הכליאה לאסירים הביטחוניים ציינה כי יש את תוכנית 888 הרחבת מתקני קציעות ועופר ועוד.
מ"מ מפקד המחוז, לביא , אמר לסיכום:" הגאווה שלנו היא להיות חלק מהארגונים הנלחמים במחבלים הארורים הללו. מה שראיתם היום זו תמונת המצב הארגונית. הלוחמים שלנו צריכים לעשות שינוי תודעתי בזמן קצר בין העולם הביטחוני לפלילי וזה אתגר לא פשוט והם עומדים בכך בגאווה. האירוע הבא לא יהיה בגלבוע וצריך להפנות את הקשב למקומות אחרים".
מפקד הכלא, ז'ורבסקי: "אנו משרתי מדינה וזה מה שמניע אותנו. אף סוהר ואני מניח שבאף ארגון אחר, לא מגיע בגלל שכר אלא מתוך תחושת שליחות. יש כאן לוחמים נחושים שהוכיחו את היכולות שלהם. המלחמה הציבה בפנינו אתגר משמעותי והוכחנו שגם בפערי כוח אדם ועם המצב הבטחוני עשינו שינוי ואנו ממלאים את המשימה. ניישם כל החלטה ויש לנו את הגיבוי הנדרש לכך מהפיקוד". חברי הוועדה הביעו את הערכתם לפעילות לוחמי שב"ס הממלאים את משימותיהם המורכבות לאור המציאות הביטחונית והפעילות היום יומית.
יו"ר הוועדה, ח"כ פוגל, אמר בסיכום הסיור כי הוא יצא עם תוכנית עבודה כדי לסייע. "ניכרת פעילות במטרה לרווח את הכליאה בעיקר בתחום הבינוי ויש צורך בשינוי מצבת כוח האדם של הסוהרים כדי לשנות את היחס". הוא ציין, כי התרשם שאחד השינויים הגדולים זה המשמעת של האסירים והשגרה המנוהלת על ידי השירות ולא האסירים. " אתם 'חיים עם האויב' ולכן אתם מכירים את הדברים בצורה הטובה ביותר ועליכם להתריע ולהציף בעיות. שינוי התרבות הארגונית באה לידי ביטוי ורואים זאת. לא הרבה אנשים יודעים כמה אנו חבים לכם על כך ששגרת יומנו שקטה. אתם מהווים את כוח ההרתעה לפשיעה ולטרור".