העולם הערבימבזקים

הנהגת חמאס מאיימת לעזוב את קטאר בשל הכישלון במשא ומתן

ההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את בסיסה הנוכחי בקטאר, זאת בעקבות לחצים מצד מחוקקים אמריקאים על מדינת המפרץ לדחוק בארגון הטרור להגיע להסכם לשחרור החטופים הישראלים המוחזקים בעזה. כך דווח הבוקר (שבת) באתר וול סטריט ג'ורנל.

עוד צוין כי המהלך של חמאס, אם יתממש צפוי לבטל את השיחות הרגישות לשחרור החטופים וככל הנראה להקשות על ישראל וארצות הברית להעביר מסרים לקבוצה שהוגדרה על ידי וושינגטון כארגון טרור.

לפי גורמים ערביים, בימים האחרונים יצרה חמאס קשר עם לפחות שתי מדינות באזור, ביניהן עומאן, בנוגע לאפשרות שמנהיגיה הפוליטיים יעברו לבירות שלהן. הסיבה המרכזית לכך היא האמונה של חמאס שהמשא ומתן האיטי על שחרור החטופים עלול להימשך חודשים רבים ולסכן את קשריה ההדוקים עם קטאר ואת נוכחותה בבירה דוחא.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

"השיחות נתקלו שוב בקושי ואין סימנים או סיכויים לחידושם בזמן הקרוב. חוסר האמון גובר בין חמאס למתווכים," אמר מתווך ערבי המכיר את המצב. בשבועות האחרונים, מתווכים מקטאר וממצרים לחצו על נציגי חמאס לרכך את תנאיה, ולעיתים איימו בגירוש מנהיגי הארגון מדוחא אם לא יסכימו לעסקה.

קטאר, שמילאה תפקיד משמעותי בתיווך ההפוגה וחילופי השבויים בחודש נובמבר בין חמאס לישראל, נקלעה למשבר דיפלומטי עמוק בנושא. ראש ממשלת קטאר, השייח' מוחמד בן עבדולרחמן אל-ת'אני, אמר לאחרונה שמדינתו בוחנת מחדש את תפקידה כמתווכת, כשהגיב לביקורת כי היא פועלת בדרך "לא הוגנת" על מאמציה לסיים את המלחמה בעזה. ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא להפעלת לחץ על קטאר.

מנהיג חמאס איסמעיל הנייה - ראש ממשלת קטאר, השייח' מוחמד בן עבדולרחמן אל-ת'אני - קטאר
צילום: @UAE71news ברשת X

מערכת היחסים בת העשור של קטאר עם חמאס, שמחויבת להתנגדות אלימה לכיבוש הישראלי, מעולם לא עמדה תחת ביקורת כזו. לאחר הטבח של מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר, בו נרצחו 1,200 בני אדם רובם אזרחים, עלו בישראל טענות שקטאר אחראית באופן חלקי בשל קשריה עם חמאס. מחוקקים אמריקאים ופוליטיקאים ישראלים קראו לבית הלבן לאלץ את קטאר לנתק את קשריה עם חמאס ולהטיל עליה עונשים.

גורמים בקטאר ובארצות הברית מכחישים את האשמות התמיכה בטרור, וטוענים שקטאר תיאמה עם ישראל את התקשרויותיה עם חמאס בעבר. היכולת של קטאר לתקשר עם חמאס היא קריטית, שכן גורמים מערביים מנועים מלעשות זאת ישירות בשל הגדרתה של הקבוצה כארגון טרור.

ישראל וחמאס נותרו רחוקים זו מזה בנושאים כמו עיתוי הפינוי הישראלי מעזה ומספר הפליטים שיוכלו לחזור לבתיהם. בנוסף, חמאס טוען שאינו בטוח שיוכל לשחרר 40 חטופים ישראלים חיים כחלק מהצעת הפסקת האש שמקדמת ארצות הברית. עמדה זו סיבכה את השיחות, כאשר שני הצדדים דחו כבר הצעות שונות לפסקת אש.

הלחץ של הגורמים האמריקאים על קטאר להשיג ויתורים נוספים מחמאס או לנתק את הקשרים עמה הולך וגובר. הסנאטור טד באד הציע חוק לבחון את הפסקת מעמדה של קטאר כבעלת ברית מרכזית שאינה בארגון הצפון-אטלנטי, אלא אם כן היא תגרש את כל חברי חמאס או תסכים להסגירם לידי ארצות הברית. "אי נקיטת צעדים נגד חמאס מתחיל להיראות כמו תמיכה שבשתיקה בארגון טרור זר שהוגדר על ידי ארצות הברית", אמר באד בהצהרה.

מנגד, חבר וועדת החוץ בסנאט כריס מרפי התנגד להצעה וטען שעזיבת מנהיגי חמאס מדוחא תמנע לצמיתות את שחרור החטופים, מכיוון שלא יהיה ערוץ משא ומתן חלופי. לדבריו, הצעד יסכן את האינטרסים האמריקאים במזרח התיכון ויפגע בבסיס הצבאי האמריקאי בקטאר וברכישות הנשק ממנו.

מרפי תיאר את קטאר כ"בעלת ברית לא מושלמת" עם רקורד גרוע בזכויות אדם וזכויות עובדים, אך "בעלת ברית קריטית". הוא טען שקטאר אירחה את חמאס לאחר בקשה מארה"ב ב-2012, שלחה כסף לחמאס לפי בקשת ישראל, וסייעה במשא ומתן על הפסקות אש בעשור האחרון.

הנציג הדמוקרטי לשעבר סטני הוייר קרא לקטאר ללחוץ על חמאס לשחרר חטופים על ידי ניתוק המימון או הרחקת המנהיגים מדוחא. אולם, השגרירות הקטארית ציינה שדוחא היא רק "מתווכת", ושחרור החטופים תלוי לחלוטין בישראל ובחמאס עצמם.

גורם רשמי אמריקני אמר שקטאר תהיה מוכנה "לעשות את הטוב ביותר" ליחסים הדו-צדדיים אם ארה"ב תבקש לסיים את נוכחות חמאס בדוחא. עם זאת, גורמים ישראלים חוששים שקשרי קטאר עם חמאס יסכלו ניסיונות להכריע את הארגון. יש הטוענים שהסיוע ההומניטרי הקטארי מסייע לחמאס, גם אם ללא כוונה, על ידי שחרור כספים למטרות צבאיות.

מנגד, גורמים בקטאר טוענים שחמאס סומך עליהם מכיוון שאין להם חלק ישיר בסכסוך. גיבויים לקבוצות איסלאמיסטיות באביב הערבי חיזקו את אמינותם בעיני חמאס, ואל-ג'זירה מקדמת את העניין הפלסטיני. גורם אמריקני אמר שקטאר השתמשה בקשריה כדי לדחוק בחמאס לעמדה מתונה יותר במשא ומתן עם ישראל, אך הפיצול בהנהגתו הקשה להשיג תוצאות.

הגורם ציין שקטאר חיונית לשחרור חטופים, אך ציין שאף גורם לא מאמין שעתידה של חמאס הוא בדוחא, לצד הבנה קטארית שחמאס לא תישאר לצמיתות בבירה. כך או כך, הסוגיה רגישה ומורכבת, והדעות בנוגע לתפקיד קטאר ויחסיה עם חמאס חלוקות.

תגובה אחת

  1. אין הנהגה הכל שקרים. גופות דף וסינואר העכבר נמצאות מתחת לאדמה והנייה התמים עדיין מעמיד פנים.,

Back to top button