אושרה לקריאה שנייה ושלישית – עדכון אוטומטי לתגמולי ניצולי השואה
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה היום (שלישי) לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק עדכון שיעורי תגמולים לנכי רדיפות הנאצים ולנכי המלחמה בנאצים וביטול המרת תגמולים (תיקוני חקיקה), התשפ"ד 2024, במסגרת דיון שני בהצ"ח.
במסגרת ההצעה נקבע עדכון אוטומטי של התגמולים לניצולי השואה, על סמך המדד הקהילתי שנחשב למדד מיטיב. בנוסף מגלם ההסדר החדש המובא בחוק, עלייה חצי־שנתית של המדד, כך שמובאות בחשבון כל התוספות הניתנות על פני תקופה של חצי שנה, במקום עדכון בחודשים אפריל ואוקטובר בלבד הנהוג בשיטה הקיימת, כאשר גם בכך יש כדי להיטיב עם מקבלי התגמולים.
סגן השר, אורי מקלב, הממונה על הרשות לזכויות ניצולי שואה: "אנחנו מניחים בפני הוועדה הצעת חוק שהיא תלוי עמל של זמן רב, הדבר משקף צורך שהגיע מהניצולים ומהטיפול המסור של הרשות לניצולי שואה במשך זמן רב."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עוד אמר מקלב: "מטרת החוק לצמצם את הבירוקרטיה ולצמצם זמנים בעדכון הקצבאות. הקצבאות משלומות ל-60 אלף איש, מתוכם 42 אלף ניצולי שואה והיתר אלמנים או אלמנות לניצולים. עד היום כדי לעדכן את מדד התקצוב של התגמולים, היינו צריכים להכין צווים, להחתים את השר הממונה, את שר האוצר, להכין פנייה לכנסת ולהגיע לכאן, ועד שמגיעים לפה זו הייתה סחבת וכל מיני עיכובים לעדכון של התגמולים, כעת זה יהיה מידי. בנוסף שינוי שיטת העדכון מטיבה עם הניצולים".
כך הוסיף סגן השר הממונה: "תקציב הרשות השנתי הוא 15.6 מיליארד שקל, ממוצע גיל ניצולי השואה הוא 86, הם מאריכים חיים יותר משאר האוכלוסייה בממוצע. האנשים ששרדו הם חזקים גם נפשית וגם פיזית, ואנחנו משלמים לשמחתנו שנים ארוכות יותר. ההפסד שלנו שפחות נגיע לפה, יו"ר הוועדה אתה מלווה את הניצולים לאורך השנים, אבל בשנים האחרונות אתה פחות נדרש להיאבק, כי כבר תקופה ארוכה יש סדר והניצולים מקבלים את התוספות באופן קבוע, אנחנו זוקפים רבות מכך לזכותך".
סגן השר פירט על התמודדות הניצולים בתקופת חרבות ברזל: "היו הרבה מפונים ניצולי שואה, בדרום לבד חיים 20 אלף ניצולי שואה, גם אם לא כולם מפונים, הם זקוקים ליותר תמיכה ואנחנו מספקים זאת ויוצרים קשר עם כולם. אנחנו פועלים בכלל בגילאים המתקדמים ליותר תמיכה וליווי, מלחמה כזו, מעלה בהם גם זיכרונות וקשיים, בתקופה הזו פעלנו מידית ומיפינו את כל מי שזקוק לתמיכה, ויצרנו קשר".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "לצד העדכון האוטומטי צריך שיהיה דיווח לוועדה, כדי שנוכל לעקוב אחר הדברים ולוודא שהכל פועל כשורה והניצולים מקבלים את כל הדרוש להם".
גליה מאיר אריכא, יועמ"ש הרשות לניצולי שואה: "זכויות רבות יש לוועדה, כל תיקוני החקיקה האחרונים לעניין ניצולי שואה נעשו פה, אם זה מענקים רבעוניים, תגמולים לבני זוג ועוד, תקציב הרשות הוכפל ל-5.6 מיליארד שקל, התקציב לא פחת גם שהמספרים פוחתים השנים, כי הצרכים לא פוחתים, לכן נשמח להמשיך ולהגיע לכאן ולדווח".
ח"כ גפני: "המדינה שינתה פאזה בנושא הזה בשנים האחרונות, חלק מהניצולים היו מקבלים את הרנטה הגרמנית והתגמולים של מדינת ישראל היו הרחק מאחור, זה הגיע לכך שהיינו צריכים להתערב בכך, ועשינו מעבר חד. אין ספק שיש לסייע לניצולי השואה בכל הכוח".
אריכא פירטה לגוף הצעת החוק: "הצעת החוק נוגעת לתגמולים המשולמים ל-60 אלף איש לפי חוק. מדובר על כל סוגי התגמול, ואנחנו מבקשים לייעל את המנגנון ולהפוך אותו לאוטומטי, במהלך השנים נעשה העדכון עפ"י מדד השכר הקהילתי, שלוקח בחשבון את כל רכבי השכר ברוטו ולכן נחשב למדד מיטיב, שלפיו גם מעודכנים תגמולי נכי צה"ל, החיסרון שהוא מפורסם מאוחר יחסית, כי הוא הופך סופי חודשים לאחר המועד הרלוונטי, ואז רק להגיע לכנסת, לכן אנחנו מגיעים עם עדכונים רטרואקטיביים.
עוד אמרה: "אנחנו מציעים לעגן לראשונה את המדד הזה בחוק, ולקבוע עדכון אוטומטי, שהעלייה תגלם עלייה חצי שנתית, עד היום עדכנו לפי החודשים אפריל ואוקטובר, כך נרוויח חודשים שהיום לא באים לידי ביטוי, כך שנטיב עם הניצולים."
היא הוסיפה: "כך נהייה פחות חשופים לתנודתיות, ובנוסף נכלול חודשים בהם ישנה עלייה, השווינו את 2 השיטות, השיטה החדשה הביאה לעלייה גבוה יותר בעדכון, זה מביא לעלייה של 60 מיליון שקל בעדכון הראשון, וביולי יהיה העדכון השני. תהייה תחולה רטרואקטיבית מינואר 24, וכבר בראשון ליולי יתקיים עדכון שני. זו תוספת חודשית של 100 עד 400 שקל לחודש, העלות השנתית היא 120 מיליון שקל".
ח"כ ינון אזולאי ביקש לקבוע כי גם קבוצות זכאות נוספות, הזכאיות למענק שנתי בלבד, יוצמדו לעדכון החצי שנתי שנקבע בחוק, ונמצא כמיטיב יותר: "כשיש חוק, זו ההזדמנות לעגן את הדברים האלה".
נועה בלכר אורנשטיין, המשרד לשוויון חברתי: "כל מי שבמעגל הראשון מקבל את אותן זכויות שבחוק זה, הקבוצה היחידה שמקבלת מענק שנתי, זה המעגל השני, לצדם גם מי שנפגע מאירוע איבה".
יו"ר הוועדה: "פחות מעניין אותנו מה היה, אנחנו מדברים על העיקרון, למה לא מחילים את העדכון גם על המענק החד שנתי, הם כבר ניזוקים מכך שהם לא מקבלים קצבה חודשית אלא מענק שנתי, אבל למה לא בשיטת העדכון בדומה לחוק הזה?"
בתום דין ודברים ולבקשת הרשות, הוחלט כי הרשות תבחן ותוודא כי המנגנון שהותקן בחוק שאושר אכן יביא גם למיטוב המענק השנתי במידה ויוחל עליו, ותעמיד את מסקנותיה בעוד כחודשיים בפני הוועדה. רועי בבאי, אג"ת, משרד האוצר: "במידה ותובא הצעת חוק בנידון, הממשלה תצטרך למצוא מקורות תקציביים".
יו"ר הוועדה הגיב לדברים: "במידה וימצא שמדובר במנגנון מיטיב גם למענק השנתי אביא את זה להצבעה, גם במליאה, ואראה אם יהיה מי שיתנגד להצעה להיטיב עם מי שהמדינה חייבת להם כ"כ הרבה".