בהזמנת הנציגות הישראלית בטייפה, הגיעו לטייוואן, ליצנים רפואיים מפרויקט 'רופאי חלום', לטובת משימה הומניטרית: לסייע לעם הטייוואני, שנפגע ברעידת אדמה חזקה בחודש שעבר.
טייואן היא דמוקרטיה של 23 מיליון איש, שהוקמה בשנת 1949, ונתונה לאיום על ריבונותה מצד סין שכנתה. טיוואן כוללת את האי הטרופי הגדול (שאורכו כ-1,000 ק"מ) וקבוצת איים נוספת: האיים פנגחו, ג'ינמן ומאטסו.
בנוסף לאיומים צבאיים שמתגברים מצד סין, חווה העם הטייוואני מכה קשה, כאשר בתחילת חודש אפריל, היכתה בעיר הואליאן שבמזרח האי טייוואן, רעידת אדמה בעוצמה של 7.2 בסולם ריכטר. רעידת האדמה החזקה גרמה להרס רב, למתים ולמאות רבות של פצועים. לפי הדיווחים, אחרי רעידת האדמה ההרסנית, נמשכו עוד מאות רעשי משנה, ורבים נאלצו לברוח מאזור האסון, ולנדוד לאזורים מרוחקים ממוקד הרעש.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
העם הטייוואני נקלע למצוקה, קמו מחנות פליטים אירעיים של אזרחים שברחו ממוקדי הרעש, ורבים נקלעו לטראומה. בתיאום עם *ראשת הנציגות הישראלית בטייפה, מיה ירון,* הוזמנה משלחת של שני ליצנים רפואיים מישראל, כדי לסייע לעם הטייוואני ולתרום מהניסיון המקצועי הרב שנצבר בארץ בטיפול בטראומה.
הליצנים הרפואיים *נמרוד אייזנברג וירון סנצ'ו גושן*, הגיעו ביום ראשון לטייוואן. ליצני עמותת רופאי חלום מנוסים בעבודה ליצנית הומניטרית במוקדי אסון בעולם, ולמרות שבמלחמה, מאז 7 באוקטובר, עובדים סביב השעון בבתי החולים בארץ, ועם המפונים מעוטף עזה ומהצפון, מורגלים לצאת בהתראות קצרות לעזרה לקהילות גם מעבר לים.
הליצנים הרפואיים, שהגיעו לטייוואן, הונחו לבצע שלוש משימות עיקריות. הראשונה, עבודה ליצנית הומניטרית עם קבוצות גדולות של ילדים מבתי ספר ובמרכזי סיוע, לחיזוק חוסנם האישי ולהעלאת המורל. השניה, עבודה עם אנשי מקצוע, כמו מורים, פסיכולוגים, עו"סים וצוותי סיוע אחרים באזור האסון, על מנת ללמד, באמצעות סדנאות קצרות, טכניקות עבודה מתחום הליצנות הרפואית להעצמה וחיזוק מנטלי.
הממשימה השלישית שהליצנים הרפואיים הוננחו לבצע היא הדרכת ארגון הליצנים הרפואיים המקומיים בטייוואן, בכלים מעולמות הליצנות הרפואית של התמודדות עם מצבי טראומה, שאנו הישראלים כל כך מורגלים בהם.
נמרוד איזנברג, ליצן רפואי, שמשמש כמנהל הפיתוח המקצועי בעמותת רופאי חלום מספר: "הגענו להואליאן, העיר שנפגעה ברעידת האדמה ב- 3 באפריל. אנחנו מופיעים לילדים נפגעי חרדה בבתי הספר בעיר. המופע שלנו מכיל משחק ליצני סביב הפחד מרעידות אדמה, ודרכי התמודדות בצורה מצחיקה ומשחררת רגשות.״
״מלווים אותנו אנשי הנציגות הישראלית וצוות חינוכי מקומי. המקום מרתק והעבודה מרגשת. יש קשר חזק של הטייוואנים למצב החיים של הישראלים בארץ, על רקע המציאות הקשה של אי ודאות וחרדות בלתי פוסקות", הוסיף.
מאז שנת 2004 יצאו כבר מעל 40 משלחות הומניטריות מישראל של ליצנים רפואיים מעמותת רופאי חלום למוקדי אסונות טבע בעולם ואזורי מלחמה. רופאי חלום פיתחו מיומנות גבוהה לפעול בהתראה קצרה והוכשרו לעבודה מול אוכלוסיות שחוו טראומה, בטכניקות מוכחות מחקרית.
בזכות שיתוף פעולה ארוך שנים עם משרד החוץ, בתי חולים שדה של צה"ל וארגונים הומניטריים בינלאומיים, יצאו, בין היתר מהארץ, משלחות של ליצנות הומניטרית לתאילנד אחרי הצונאמי הגדול (2004), להאיטי בעקבות רעידת האדמה (2010) ולנפאל (2015), לאיי בהאמס בעקבות סופת ההוריקן הקשה (2019), לאוקראינה, בעקבות פלישת רוסיה ועוד.
איזנברג מדגים שיטות משחק עם הילדים בטייוואן, שיש בהם מרכיבים הקשורים לחוויה הקשה שחוו: "למשל, המשחק 'ים יבשה', אנחנו נעזרים בו, כדי לאפשר לילדים לשחק ולקפוץ, בין מקום שאנו מדמים שיש בו תזוזות ורעד, הילדים נופלים, וצריכים במשחק לסייע לאחרים לקום, לבין קפיצה מעבר לקו, למקום אחר בטוח ויציב. המשחק יוצר אצל הילדים קישור בין החוויה הטראומטית – למשחק כייפי ומצחיק.
משחק אחר, למשל, מעודד אותם לביטויים רגשיים בדרך משעשעת. מבקשים מהילדים לצייר פנים, שמבטאות רגש (כעס, שמחה, עצב ועוד). הם מעבירים ביניהם את הציורים, ומתבקשים להציג את הפנים המצוירות ולהמחיש את הרגש. זוהי דרך לשחרר רגשות ולתת להן ביטוי רגשי.
משחקים עם הילדים משחקי דימיון מגוונים, כמו העברת חפצים, כמו גיטרה, מטוס נייר, או כדור, מיד – ליד, בעזרת פנטומימה. מאפשרים להם להרגיש טוב יותר ולהנות ממשחקים כייפים, גם כשהמציאות סביב קשה.
מיה ירון, ראשת הנציגות הישראלית בטייפה אמרה כי "מזה חודשים ארוכים שהנציגות הישראלית בטייפה עוסקת בעבודת הסברה אינטנסיבית ופעילויות הקשורות למלחמה בחמאס. טיוואן הייתה מהראשונות להביע תמיכה בישראל ולהתייצב לצידנו לאחר ה- 7 באוקטובר. מאז רעידת האדמה הגדולה בחודש שעבר, ביקשנו לתרום לטיוואן ולהביע סולידריות עם אנשי מחוז הואליאן שנפגעו ישירות מרעידת האדמה.״
״היה לנו ברור שגם בעיתות מלחמה, חשוב למדינת ישראל לסייע לחבריה בעולם, ולכן בחרנו להביא את המשלחת יוצאת הדופן של הליצנים הרפואיים, בתקווה שבעזרת צחוק והומור יוכלו הטיוואנים לחזור לאופטימיות ולשמחת החיים המאפיינת אותם". הוסיפה לסיום.