מבזקיםמשפטי/פלילי

"המדינה ממשיכה להחזיק גופות של אזרחי ישראל כקלפי מיקוח עם חמאס"

בהודעת עדכון מטעם המדינה שהועברה אתמול (11.6) נמסר, כי הקבינט המדיני ביטחוני אשרר ביום א׳ (9.6) החלטה של שר הביטחון יואב גלנט, להחזיק בגופתו של וליד דקה כקלף מיקוח לצורך עסקה עתידית עם ארגון חמאס. עוד הודיעה המדינה, כי למרות שהחלטה זו נתקבלה על סמך הקביעה שהחזקת גופתו של דקה היא ״מקרה חריג מאד״ המצדיק סטייה ממדיניות שלא להחזיק גופות של אזרחי ישראל, החליט הקבינט להמשיך להחזיק גופות נוספות שבידי הרשויות עד שיקבל החלטה אחרת בנושא. מאז ה-7.10 שחררה המשטרה לקבורה שתי גופות של ערבים אזרחי ישראל שעוכבו בידיה ללא סמכות, וזאת בסמוך לדיונים שנקבעו בבג״ץ בעתירות שהגיש מרכז עדאלה בשם המשפחות של המנוחים.

בהודעת המדינה, נטען כי יש לדחות את העתירה של משפחת דקה, משום שאין עילה להתערבות בג״ץ בהחלטת שר הביטחון. על פי עמדת המדינה, ההחלטה שהתקבלה בעניין גופתו של דקה היא מידתית וסבירה ״המגלמת איזון ראוי בין כלל השיקולים ונסיבות העניין הן תכלית השו"ן [שבויים ונעדרים] הראשונה במעלה ויתר השיקולים המדיניים-הביטחוניים הנוגעים לעניין, והן, מנגד, הפגיעה בכבוד המת ומשפחתו של אזרחים ישראלים במקרה זה״. לעמדת מרכז עדאלה לקבינט אין סמכות לקבל החלטה מעין זו, שלה השלכות חמורות ביותר על מעמד האזרחות והיא פוגעת באופן בלתי מידתי בזכויות יסוד חוקתיות של המנוח ובני משפחתו. הואיל ועמדת המדינה נמסרה זמן קצר ביותר לפני הדיון בבג״ץ, עמדה מפורטת מאת העותרים תושמע מחר במהלכו.

השתלשלות הטיפול בעתירת משפחת דקה ועמדת המדינה שהוצגה לבג״ץ לאורך הפרשה
בעתירה שהוגשה ב-16.4.2024 באמצעות המנהלת המשפטית של מרכז עדאלה, ד"ר סוהאד בשארה ומנכ"ל עדאלה ד"ר חסן ג'בארין, נטען כי עיכוב מסירת גופתו של אסיר שהוא אזרח המדינה, מהווה על פי הפסיקה העליונה פגיעה בזכות החוקתית לכבוד, והיא נעשית בהיעדר הוראה חוקית המסמיכה לכך את הרשויות. משכך, טענו העותרים כי המשך החזקת גופתו של המנוח אינה רק מנוגדת לפסקת ההגבלה, אלא שהיא גם הפרה בוטה של עקרון שלטון החוק.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בתגובה המקדמית שהגישה המדינה ביום 21.4.2024, נמסר כי לאחר מותו של דקה, "מצאו גורמי המדינה להידרש ראשית לכל לשאלת המדיניות הרוחבית של החזקת גופת מחבל אזרח ישראלי" לצורך תכלית של השבת שבויים ונעדרים, וכי שר הביטחון עשוי לשקול להורות למפקד הצבאי להפעיל את סמכותו להמשיך ולהחזיק את הגופה מכוח תקנות ההגנה (שעת חירום) שאינה מופעלת בעניינם של אזרחים ישראלים.

בעקבות תגובה זו נדרשו משיבי המדינה לעדכן את בית המשפט בדבר גיבוש החזקת גופות של אזרחי ישראל כקלף מיקוח עם חמאס. לאחר שורה של אורכות, עדכנה הפרקליטות ב-19.5.2024 כי ההמלצה שגיבש המל״ל היא שכלל ״יש לשמר את המדיניות הנוכחית שלא להחזיק גופות מחבלים אזרחי ישראל לתכלית שו"ן, בהיעדר חוות דעת ביטחונית התומכת בכך״. ואולם המשיבים סייגו עמדה זו של המל״ל בכך שישנה אפשרות לבחון החזקת גופות ב״מקרים חריגים מאד״, אשר מפורטים במסמך מסווג, וכי שר הביטחון ״הנחה לפעול בהתאם לסיכום האמור״. המשיבים הוסיפו בתגובתם, כי לעניין המקרה הקונקרטי של וליד דקה, ״סבור שר הביטחון כי נכון לקיים בעניין זה דיון בקבינט המדיני-בטחוני בהקדם, לנוכח נסיבותיו הייחודיות של המקרה״.

בעקבות עמדה זו, קבע בג״ץ ב-20.5.2024 כי הוא יקיים דיון בעתירה בפני הרכב, לאחר שיקבל מידי המשיבים עדכון בדבר המקרה הקונקרטי של גופתו של וליד דקה עד ל-30.5.2024, שאליה יוכלו להגיב העותרים עד 48 שעות לפני מועד הדיון שייקבע. הדיון נקבע ליום 13.6.2024, ולאחר שלוש אורכות שניתנו, העבירה לבסוף הפרקליטות את עמדתה שעות בודדות לפני כניסת חג השבועות ביום 11.6.2024. דברים אלה מגיעים לאחר פרסומים בתקשורת יום קודם לכן, לפיהם התקיים דיון סוער בישיבת הקבינט ביום א׳ (9.6) בה התעמתו בנושא זה ראש הממשלה והשר בן גביר עם ראש השב״כ ושר הביטחון גלנט. בהודעת העדכון נמסר כי השר החליט להורות למפקד הצבאי להפעיל את סמכותו מכוח תקנות ההגנה על מנת להמשיך ולהחזיק את גופתו של דקה. הודעת המדינה לא הסתפקה בעדכון בדבר ההחלטה עצמה, אלא נימקה בפירוט מדוע ההחלטה, שטרם נתקבלה בשעת הגשת העתירה, עומדת לטענתה במבחנים של המשפט המנהלי והחוקתי. כל זאת מבלי שניתנה ההזדמנות לעותרים להגיב לכך לפני הדיון. נוסף על כך, עדכנה ש״טרם התקבלה החלטה סופית לגבי המדיניות הרוחבית״ וכי עד לקיון דיון עקרוני בנושא יעוכבו בידי רשויות המדינה גופות נוספות של אזרחי ישראל.

ואליד דקה – מחבל ערבי-ישראלי שהיה מעורב בחטיפתו ורציחתו של החייל משה תמם בשנת 1984 ונידון למאסר עולם. לפני כחודשיים (ב-7 באפריל 2024) הוא מת ממחלת הסרטן. כאמור שירות בתי הסוהר נמנע מלמסור את גופתו לדי משפחתו והיא ערערה על כך לבג"ץ.

ואליד דקה
ואליד דקה. שימוש לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות היוצרים
בכתבה זו נעשה שימוש במדיה לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות היוצרים.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ גדול לאתר את בעלי הזכויות של תכני המדיה המגיעים לידנו. אם זיהיתם בפרסומים שלנו צילום שאתם בעלי הזכויות בו, אנא פנו אלינו על מנת להעניק לכם קרדיט ראוי או לחילופין להפסיק את השימוש בו. לפניות באמצעות הדוא"ל: [email protected] או בוואטסאפ

2 תגובות

Back to top button