ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר קיימה היום (שלישי) דיון בנושא מענקים לעידוד תעסוקת ישראלים בענף הבנייה. הדיון נערך לבקשת חברי הכנסת ארז מלול, טטאינה מזרסקי וח"כים נוספים, במטרה לקדם את ההסכם החדש שיגדיר מענקי עידוד נוספים לישראלים שישתלבו בענף הבנייה. ההסכם הקודם שנחתם בנובמבר 2023 היה תקף עד סוף 2023 בלבד. בחודש פברואר התקבלה החלטת ממשלה 1383 הכוללת הנחיה למשרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון לפעול לגיבוש תוכנית מענקים נוספת לתקופה של 6 חודשים, עד ה-30 ביוני 2024 ולצורך כך הוחלט להקצות עד 30 מיליון ש"ח בשנת 2024, אולם עד כה לא נחתם הסכם למימוש ההחלטה. בפתח הדיון ציינה ח"כ מזרסקי כי ישראלים רבים נפגעו מהמחסור בכוח אדם בענף, הן כבעלי מקצוע והן כצרכנים והדגישה את החשיבות בקידום החלטת הממשלה בהקדם במטרה למנוע פגיעה כלכלית באזרחים קריסה של הענף.
נציגי התאחדות קבלני השיפוצים קראו גם הם לקדם את ההסכם החדש, ולכלול בו גם עובדים שישתלבו בתחום השיפוצים שעד כה לא זכה למענה. עו"ד נטלי ויינשטיין, מנכ"לית ההתאחדות אמרה: "8 חודשים לא ניתן לנו שום מענה למחסור הקשה שנוצר עקב היעדרות העובדים הפלסטיניים והענף קורס. עברו למעלה מ-4 חודשים מאז החלטת ממשלה שהתקבלה בנושא ועדיין לא ראינו את טיוטת ההסכם החדש. אנחנו כבר יודעים שיש בה כשלים מרכזיים שנוגעים לחובת הכשרות לעובדים. בתחום השיפוצים ההכשרה מתבצעת לרוב תוך כדי עבודה והתניית המענקים בהכשרה נפרדת עלולה לפגוע בזכאות של עובדים שירצו להשתלב בענף".
אסף וקסלר, רכז שיכון באגף התקציבים, משרד האוצר: "מאז החלטת הממשלה שהתקבלה בפברואר ביצענו עבודת מטה עם הביטוח הלאומי ומשרד השיכון, גיבשנו מסקנות מתכנית המענקים הקודמת וגיבשנו תכנית נוספת. כדי לקדם אותה היינו צריכים להעביר תיקון חקיקה שמאפשר שלא להכיר במענקים כהכנסה, זה קצת עיכב אותנו אבל עכשיו אנחנו בשלבים אחרונים של ניסוח להסכם חדש, טוב יותר, שיצור תמריצים משמעותיים להשתלבות עובדים בענף ויכלול גם את ענף השיפוצים. אני מעריך שתוך שבועיים שלושה נוכל לדון בו כאן בוועדה". ח"כ אליהו רביבו ביקש לוודא שהמענקים יותנו גם בהוכחת רצינות והתמדה של העובדים, במטרה להביא לשילוב ארוך טווח שלהם בתחום: "מדינת ישראל אכן מבקשת לעודד קליטת עובדים בענפי הבנייה והשיפוצים, אבל אנחנו מבקשים לדעת אם זה הכלי הנכון והיעיל ליצירת התמריצים לכך. אשמח לדעת כמה אנשים שקיבלו את המענק הקודם נשארו מעבר ל-3 חודשים ובהתאם לכך לבנות את האופן שבו ינתנו המענקים הקודמים. אנחנו רוצים עובדים שיתמקצעו וישארו בתחום ולא פלסטר נקודתי וקצר".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
דוד יהלומי, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה: "לאחר ה-7 באוקטובר פנינו לאוצר בבקשה לממן פרויקטים של הכשרות לישראלים, הם הבינו את גודל האירוע ונתנו מענה מהיר ומימון של קרוב ל-20 מיליון ש"ח. בימים אלה אנחנו מכשירים קרוב ל-2,000 עובדים ישראלים לענף בקרוב ל-20 מכללות בכל הארץ, שמגיעים ממגוון אוכלוסיות בחברה הישראלית. נושא המענקים קריטי מאוד בתקופה הזאת, כדי שנוכל להבטיח את זה לעובדים הפוטנציאלים, לתת להם את התנופה ולייצר פריצה להכשרה של 10-20 אלף עובדים נוספים". יניב פרץ, שירות התעסוקה: "אנחנו רואים שמענקים מהסוג הזה מסייעים באופן קוהרנטי לענפי משק שבאופן מסורתי סובלים ממחסור בעובדים, בהם בניה חקלאות וסיעוד. מרגע שהמענק אושר ראינו גידול בהשמות של מאות עובדים ומרגע שנפסק המענק- ירידה תלולה. אין סיבה שלא להמשיך את המענק".
לסיכום הדיון ביקש יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר ממשרדי הממשלה לפעול בהקדם לגיבוש ההסכם ולהביאו להיוועצות עם הוועדה. כמו כן הדגיש את החשיבות בהפחתת הבירוקרטיה הכרוכה בזכאות למענק ואת הצורך לוודא כי המענק יינתן במלואו לעובד בנוסף למלוא השכר שמגיע לו מהמעסיק, ולא במקומו.