מבזקיםפוליטי / מדיני

אמא של נרצח בנובה: ״עורכי דין דיברו איתנו על שכר טרחה של 40%״

ועדת העבודה והרווחה בראשות חבר הכנסת ישראל אייכלר החלה לדון בהצעות חוק להגבלת שכר הטרחה שיורשו עורכי דין לגבות עבור טיפול בתביעות של נכי כוחות הביטחון, נפגעי פעולות איבה ומשפחות שכולות לתגמולים מהמדינה.

על פי משרד המשפטים כיום נגבים מנכי צה"ל דמי פתיחת תיק של 5,000 ש"ח שאינם מוחזרים במקרה של אי הצלחה, ובנוסף דמי שכר טרחה של בין 1,000-2,000 ש"ח לכל אחוז נכות עד 20%, וכן שכר טרחה לינארי או נוטה ללילנארי עבור דרגות נכות של מעל 20%. על פי מודל זה בשכר טרחה נמוך של 1,000 ש"ח לכל אחוז, שכר הטרחה שישלם נכה 100% יעמוד על מעל 100,000 ₪ פלוס מע"מ על ייצוג, שמהווים 30% מקצבתו למשך 5 שנים.

לעומת זאת, על פי המודל המוצע בהצעת החוק הממשלתית, ישלם מעתה נכה 100% כ-45,000 ש"ח, פלוס דמי פתיחת תיק של עד 5,000 ש"ח במסלול רגיל, פלוס בונוס של עד 2,500 ש"ח עבור הגשת בקשה ערוכה היטב שלר נדרשת לגביה השלמת מידע או מסמכים. בעבור טיפול בבקשה המטופלת במסלול מקוצר ייגבו 2,000 ש"ח לכל היותר עבור פתיחת התיק.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

לצד זאת הובאו לדיון בוועדה גם בהצעת חוק פרטית של ח"כ מיכאל ביטון העוסקת גם היא בהגבלת שכר הטרחה עבור טיפול בתביעות של נכי צה"ל, לעד 5,000 ש"ח דמי פתיחת תיק ו-8% מסך התגמולים והמענקים שיפסקו לטובת התובע למשך 5 שנים וכן בהצעת חוק פרטית של ח"כ ארז מלול וח"כים נוספים המחילה את המגבלות הקיימות כיום בחוק הביטוח הלאומי על גביית שכר טרחה בתביעות של נכות כללית ועוד, גם על תביעות של נפגעי פעולות איבה.

מגבלות אלה קובעות דמי פתיחת תיק של עד 800 ש"ח ושכר טרחה הנגזר באחוזים מהקצבה שנפסקה, בגבייה שתחל רק לאחר תחילת קבלת התשלומים מהביטוח הלאומי ובמגבלות של עד 60% מהתשלום הרטרואקטיבי ועד 25% מהקצבה החודשית.

בדיון היום אמר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר: "מדובר בדיון ראשון, בהצעת חוק חשובה ומורכבת שתידון כאן בהרחבה. בישיבות קודמות שעסקו בנושא הבנו שקיימת מורכבות וסיכונים בהגבלות מהסוג הזה, לכן ננסה למצוא את הפתרון לשאלה איך מצד אחד חוסמים את הנצלנים ומצד שני מאפשרים למי שצריך את הסיוע לקבל את עורך הדין הטוב ביותר".

ח"כ ארז מלול: "נפגע טרור מיד לאחר הפגיעה הוא לא האדם הסביר, הוא מאבד קצת את שיקול הדעת והוא לא יודע איך להתעסק עם הבירוקרטיה. כשמגיע עו"ד לאדם כזה הוא עלול לנצל את המצוקה שלו. אנחנו צריכים לדאוג לאזרחי מדינת ישראל ובעיקר אלה שנפגעו. אם לא יחוקק חוק נפגעים והמשפחות ישלמו סתם הרבה כסף ולא יוכלו להתנתק מהעורכי דין עד הפנסיה. חייב להיות שינוי ויהיה שינוי".

ח"כ מיכאל ביטון: "לפני חמש שנים קיבלתי טלפון של לוחם שהיה לי בגולני שברח מהארץ כי המשרד שייצג אותו דרש מאות אלפי שקלים. מאז הגיעו ללשכה שלי עשרות תלונות של נכי צה"ל בנושא. לא יעלה על הדעת שלנכי עבודה, לניצולי שואה ולנכי תאונות יוגבל שכר הטרחה והיחידים שלא מוגנים בחוק הם נכי צה"ל. יש בימים אלה מהלך של לובי נגד החוק הזה. ישבתי עם כל מי שרצה להציג בפניי התנגדויות, נגיע יחד לאיזונים והסכמות אבל לא נוותר על החוק".

ח"כ טלי גוטליב: "חקיקה שפוגעת בשכר טרחה פוגעת בחופש העיסוק ואני מבקשת לא להשחיר את כלל עורכי הדין ממקרי הקיצון. מדובר באנשים שעובדים מאוד קשה והשכר הוא שכר עתידי. בהרבה מאוד מקרי ביניים שבהם המדינה מתישה את האזרח לא הייתה מתקבלת שום הכרה ולא היו משולמות שום קצבאות בלי ייצוג של עורך דין. 50,000 ש"ח נשמע לכם המון כסף, אבל יכול להיות שהשגת לאדם 4 מיליון שקלים, ובלעדייך הוא לא היה משיג דבר, או הרבה פחות, לכן הראשונים שיפגעו מחוק כזה הם הנכים עצמם".

עו״ד שי סומך, משרד המשפטים: "הצעת החוק נולדה בעקבות פנייה של מבקר המדינה להגביל את שכר הטרחה. מבחינת ההסדרה אנחנו הולכים בדרך שכבר נסללה, יש הגבלה בתחום של ניצולי השואה, קצבאות הנכות ועוד. ככל שמדובר באוכלוסייהי של נכי צה"ל שהמדינה שלחה אותם או נפגעי פעולות איבה שנפגעה בגלל שהיא יהודית או ישראלית קיימת חובה מוגברת של המדינה לוודא שכמה שיותר מהכספים מגיעים לנפגעים עצמם ולא לצד שלישי".

עו"ד אייל בן שושן, יועמ"ש ארגון נכי צה"ל: "הרציונל בחוק הוא נכון אבל היישום הוא בעייתי. עורכי הדין היו לאורך שנים החומה הבצורה של נכי צה"ל מול משרד הביטחון. בעבר הוקצו 120 ש"ח לסיוע משפטי חינם לנכי צה"ל ולאורך השנים צמצמו את זה ל-40 מיליון ש"ח.״

״אבל נכה צה"ל שנפצע לא צריך לשלם על ייצוג משפטי, לא ברמה הערכית ולא ברמה השיקומית. נמאס לנו מכל החשבונות של משרד האוצר. זה לא מעניין. גם תקציב הביטחון עלה בגלל המלחמה, אז גם תקציב השיקום יעלה. זו החובה של המדינה", הוסיף.

עו"ד ענת גולדשטיין, שבנה עמית מגנזי ז"ל נרצח במסיבת הנובה: אני אמא של עמית מגנזי שנרצח בנובה: "מה זה שכר טרחה הוגן? כמה אחוזים מגובה התביעה? ישבנו בפגישה וכל עורכי הדין הנזיקיסטים דיברו איתנו על אחוזים, לפעמים על 40% פלוס מע"מ. על הדם של הילד שלי אתם רוצים לרקוד? לא מספיק איבדנו את היקר מכל? שהמדינה תבוא ותתשתף איתנו בשכר הטרחה".

עו"ד ענת גינסבורג, לשכת עורכי הדין: "אנחנו עורכי הדין שמטפלים בנכי צה"ל, נותנים את נשמתנו ויכולים להרוויח פי כמה וכמה בתחומים אחרים. משרד הביטחון נלחם איתנו על כל תיק. אנחנו מנהלים תיקים לפעמים גם בין 3-8 שנים. אני זו שמטפלת בלשכת עורכי הדין בתלונות על ייצוג של נכי צה"ל ומדובר ב-2-3 תלונות בשנה בסה"כ. אנחנו העברנו החלטה שמחייבת את כל עורכי הדין בישראל ואוסרת על גביית שכר טרחה מקצבאות מהוונות. לא ייתכן להעביר הצעת חוק דרקונית, ההחלטות צריכות להיות בהסכמה".

ועדת העבודה והרווחה
צילום: דוברות הכנסת- דני שם טוב

Back to top button