דיווח: חמאס נתן אישור ראשוני וויתר על הדרישה לסיום המלחמה
חמאס נתן אישור ראשוני להצעה הנתמכת על ידי ארצות הברית לעסקת הפסקת אש הדרגתית בעזה, וויתר על דרישה מרכזית שישראל תתחייב מראש לסיום מוחלט של המלחמה. כך אמרו השבת בכיר בחמאס ובכיר מצרי, כפי שדווח בסוכנות הידיעות AP.
הפשרה לכאורה מצד הארגון, ששלט בעזה לפני שהצית את המלחמה בעקבות מתקפת הטרור האכזרית שביצע על ישראל ב-7 באוקטובר, עשויה לסייע בהשגת הפסקת אש ראשונה מאז נובמבר האחרון ולהוות בסיס לשיחות נוספות לסיום תשעה חודשי לחימה. אך כל הצדדים הזהירו כי עסקה עדיין אינה מובטחת.
שני הבכירים, שדיברו בעילום שם בשל ניהול המשא ומתן המתמשך, אמרו כי ההסכם ההדרגתי יכלול תחילה הפסקת אש מלאה ומוחלטת למשך שישה שבועות, שבמהלכה ישוחררו מספר חטופים, כולל נשים, קשישים ופצועים, בתמורה לשחרור מאות אסירים פלסטינים. במהלך 42 הימים, ייסוגו כוחות ישראליים מאזורים מאוכלסים בצפיפות בעזה ויאפשרו לאנשים שנעקרו לשוב לבתיהם בצפון עזה, אמרו הבכירים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במהלך תקופה זו, ינהלו חמאס, ישראל והמתווכים משא ומתן על תנאי השלב השני, שעשוי לכלול את שחרור יתר הגברים החטופים, כולל אזרחים וחיילים. בתמורה, תשחרר ישראל אסירים פלסטינים נוספים ועצורים. השלב השלישי יכלול את החזרת יתר החטופים, כולל גופות השבויים, והתחלת פרויקט שיקום שיימשך שנים.
חמאס עדיין רוצה "ערבויות בכתב" מהמתווכים שישראל תמשיך במשא ומתן על עסקת הפסקת אש קבועה ברגע שהשלב הראשון ייכנס לתוקף, אמרו הבכירים. נציג החמאס אמר לסוכנות הידיעות AP כי אישור הארגון התקבל לאחר שקיבל "התחייבויות מילוליות וערבויות" מהמתווכים שהמלחמה לא תחודש ושהמשא ומתן יימשך עד להשגת הפסקת אש קבועה. "עכשיו אנחנו רוצים את הערבויות האלה בכתב", אמר.
חודשים של שיחות הפסקת אש לסירוגין כשלו בגלל דרישת חמאס שכל עסקה תכלול סיום מוחלט של המלחמה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הציע להפסיק את הלחימה אך לא לסיים אותה עד שישראל תשיג את כל מטרותיה הכוללות השמדת היכולות הצבאיות והממשלתיות של חמאס וכן החזרת כל בני הערובה המוחזקים בידי הארגון.
חמאס הביע דאגה שישראל תחדש את המלחמה לאחר שחרור החטופים, אך מנגד בכירים ישראלים אמרו שהם חוששים שחמאס ימשוך את השיחות ואת הפסקת האש הראשונית ללא הגבלת זמן, מבלי לשחרר את כל החטופים.
אמש (שישי) אישרה לשכת ראש הממשלה כי ראש המוסד, דדי ברנע ביקר בקטר, אך עם החזרתו הבהירו כי עדיין נותרו "פערים בין הצדדים".
בהתאם להצעות קודמות, העסקה תכלול הכנסת כ-600 משאיות סיוע הומניטרי לעזה ביום, כולל 50 משאיות דלק, כשמחציתן יופנו לצפון הרצועה, אמרו שני הבכירים. בעקבות התקפת ישראל על העיר הדרומית רפיח, צומצמו כמויות הסיוע הנכנסות לעזה למנות קטנות.
ההפצצות האוויריות של ישראל בעזה נמשכות ומשרד הפנים של חמאס הודיע מוקדם יותר היום על ארבעה שוטרים שחוסלו בתקיפה אווירית ברפיח. בהודעה נמסר כי השוטרים נהרגו במהלך סיור רגלי לאבטחת נכסים. הוא אמר כי שמונה שוטרים אחרים נפצעו. צה"ל טרם אישר את הדיווח.
בתוך כך, סגן המזכ"ל של תנועת הג'יהאד האיסלאמי, מוחמד אל-הינדי, מסר לרשת קודס כי ישנה הסכמה פוליטית בין סיעות ההתנגדות בעזה, וכי התגובה שקיבלו המתווכים משקפת את עמדת הסיעות הללו. לדבריו, "ההערכה שלנו בסיעות ההתנגדות היא שיש אקלים נוח לקדם את תיק המשא ומתן, במיוחד מכיוון שצבא הכיבוש מותש ואין לו אפשרות להשיג הישגים בשטח והוא מוכן לקבל עסקה בכל מחיר."
אל-הינדי הוסיף כי "ההתנגדות הציגה רעיונות בנושאים העומדים לנגד עיניהם שאינם מתנגשים עם המטרות הבסיסיות של עצירת התוקפנות הישראלית ונסיגה מוחלטת מרצועת עזה."