מבזקיםפוליטי / מדיני

בכירים אמריקאים וערביים: "הצדדים קרובים יותר מאי פעם להסכם"

במשרד ראש הממשלה הודיעו אתמול (שישי) כי הדיווח על כך שישראל מנהלת משא ומתן עם מצרים על נסיגת כוחותיה מציר פילדלפי, החוצץ בין שתי המדינות, במסגרת השיחות על הפסקת האש ושחרור בני הערובה בעזה, הוא "פייק ניוז מוחלט". בהצהרה נמסר כי ראש הממשלה מתעקש שישראל תישאר בציר פילדלפי. ההצהרה פורסמה בתגובה לדיווח של רויטרס כי הנסיגה הישראלית מהצד העזתי של הגבול היא נושא מרכזי במשא ומתן שנערך בקהיר.

ההתעקשות על כך שכוחות ישראל יישארו בציר פילדלפי היא אחד מהמכשולים שהעיבו על האופטימיות של בשבוע שעבר כי הסכם להפסקת הלחימה עשוי להיות קרוב. הטלוויזיה הממלכתית של מצרים, בציטוט גורם אנונימי, מסרה כי "נקודות המחלוקת חורגות ממה שסוכם בעבר עם המתווכים", הכוללים את ארצות הברית, קטאר ומצרים.

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, אמר במסיבת עיתונאים ביום חמישי כי הוא מאמין שהסכם קרוב, כשהוא אומר ש"המסגרת" של תוכנית הפסקת האש שהציע לפני שישה שבועות "מקובלת כעת על שני הצדדים". אמנם "עדיין יש פערים לסגור", אמר ביידן והוסיף, "אבל אנחנו מתקדמים, והמגמה חיובית".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

שעות ספורות לפני שביידן דיבר, היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן, הביע גם הוא סימנים חיוביים, אך אמר שהמילה "אופטימיות" תמיד קשה לשימוש במשפט הקשור לסכסוך הטראגי זה". לדבריו, "אני חושב שיש עוד הרבה מה לעשות לפני שנצליח לסגור הסכם, אם נצליח בכלל".

בכירים אמריקאים וערביים אמרו כי בעוד ששני הצדדים קרובים יותר מאי פעם להסכם, ישראל הכניסה תנאים חדשים להצעה ושני הצדדים התנגדו לחלק מהפרטים במהלך השיחות השבוע בקהיר ובדוחה. הבכירים דיברו בעילום שם על המשא ומתן הרגיש.

בכירים צבאיים אנונימיים האשימו את ראש הממשלה בניסיון מכוון לעכב את התהליך. "הכדור נמצא במגרש של נתניהו", אמר בכיר מצרי לשעבר המעורה בפרטי המשא ומתן. "נתניהו לא רוצה שלום. זה הכול. הוא ימצא תירוצים… להמשיך את המלחמה עד 5 בנובמבר", תאריך הבחירות לנשיאות ארה"ב. הסקרים מראים שביידן מפגר אחרי יריבו, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שמפלגתו הרפובליקנית הייתה פחות ביקורתית כלפי התנהלות ישראל במלחמה.

בהצהרה ביום חמישי, האשים ארגון הטרור חמאס את נתניהו ב"עיכוב לקניית זמן במטרה לסכל את סבב המשא ומתן הנוכחי".

משפחות החטופים ממשיכות להוביל הפגנות ברחבי הארץ ודורשות מנתניהו להשלים את העסקה, חלקן מאשימות אותו בעיכוב העסקה כדי לשמור על ממשלתו לנוכח הלחצים מצד השותפים הקואליציוניים , ימניים קיצוניים המתנגדים להסכם. המלחמה המתמשכת גם הסיטה את תשומת הלב מהאישומים נגדו המאיימים על המשך שלטונו.

נתניהו אמור לטוס לוושינגטון כדי לנאום בפני מושב משותף של הקונגרס ב-24 ביולי, ולא ברור אם ביידן, שהקשר שלו עם ראש הממשלה הישראלי הפך למתוח יותר ככל שהמלחמה בעזה מתמשכת, יקיים עימו פגישה רשמית. "אנו מאמינים כ יתקיים איזשהו דיון," אמרה דוברת הבית הלבן, קארין ז'אן-פייר, לכתבים ביום שישי. "אין לי מה להודיע כרגע."

"הוא ינצל את ביקורו בארה"ב להצלת מצבו הפוליטי הפנימי ככל שיוכל," אמר גורם ערבי. "הוא ישמור על הקואליציה עד שימצא בני ברית חדשים שיכולים להחליף אותם אם יהיה צורך."

התוכנית בת שלושת השלבים שהוכרזה על ידי ביידן ב-31 במאי כוללת שלב ראשוני בן שישה שבועות עם הפסקת אש והגברת הסיוע ההומניטרי. כוחות ישראל ייסוגו מכל האזורים המיושבים, והחטופים נשים, קשישים ופצועים המוחזקים בעזה יוחלפו במאות אסירים פלסטינים המוחזקים בישראל. הפלסטינים יקבלו מעבר חופשי לחזור לבתיהם באזורים שנחסמו זמן רב על ידי כוחות ישראליים.

בהנחה שלא יתקיימו הפרות, הפסקת האש בת שישה שבועות תימשך ללא הגבלת זמן כאשר הצדדים ינהלו משא ומתן על שלב שני הכולל הפסקת אש קבועה ושחרור יתר החטופים והאסירים הפלסטינים. שלב שלישי יתחיל בשיקום עזה במימון בינלאומי, ממשל פלסטיני חדש לרצועה והקמת מדינה פלסטינית עצמאית בסופו של דבר.

בזמן שממשל ביידן האשים זמן רב את חמאס בעיכוב עסקה שהוא אמר שישראל כבר הסכימה לה, הנהגת הארגון השמיטה בסוף השבוע שעבר דרישה לכך שהפסקת אש קבועה ונסיגה מלאה של ישראל יהיו מובטחים לפני שתיכנס לשלב הראשון. ממשל ביידן תיאר את המהלך כ"שינוי משמעותי" בעמדת חמאס ושלח את המתווך הראשי שלו, ראש ה-CIA, ויליאם ג'. ברנס, חזרה לאזור.

ברנס שב כעת לוושינגטון. ראש המועצה לביטחון לאומי במזרח התיכון, ברט מקגורק, המשיך את השיחות בקהיר ביום שישי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו - ישיבת ממשלה
צילום: רועי אברהם / לע״מ

Back to top button