נעדרת 143 ימים: משפחתה של היימנוט מבקשת להוציא צווי חיפוש
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו קיימה היום (רביעי) דיון מעקב רביעי בנושא סטטוס חיפושים אחר הילדה היימנוט קסאו שנעדרת כבר 143 ימים.
ח"כ עודד פורר, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות: "המשימה המרכזית שהוועדה לקחה על עצמה, זה לדאוג לכך שההיעלמות של היימנוט תישאר בראש סדר היום הציבורי. ככל שחולפים הימים יהיה קשה יותר להשיג מידע שיוביל למציאת היימנוט. אני דורש ממשרד רה"מ ומהמשרד לביטחון לאומי לערב את השב"כ בתהליך החקירה".
במשטרת ישראל עידכנו כי התקבל מידע חדש, אך הוא לא הוביל לפריצת דרך בחיפושים אחר היימנוט. סנ"צ איציק בן אבו, מפקד תחנת צפת, משטרת ישראל: "יש פעולות חקירתיות ומידע מודיעיני שאני לא יכול לפרט עליהם, אבל אני כן יכול להגיד שמאז הדיון האחרון לא הצלחנו להתקדם עם התיק״.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עוד אמר: ״אחד משוטרי התחנה שהוא מבני הקהילה האתיופית יודע להיות בקשר 24/7 עם בני משפחת קסאו. אנחנו נבצע בזמן הקרוב יום חיפושים ייעודי במקומות הרלוונטיים במעגלים הראשונים. המבצע יהיה גדול ואיכותי, אנחנו בודקים כל מידע שמתקבל״.
טפסאי קסאו, אבא של היימנוט: "אני רואה את המאמצים המשטרה עושה, יש בלוקים שצמודים למרכז הקליטה שלא נעשו בהם חיפושים, מבקש שבית המשפט יוציא לכך צווי חיפוש רלוונטיים. אני רוצה שאת כל התוכניות על הנייר נראה בפעולות בשטח. קרוב לחמישה חודשים שאין קצה חוט, מבקשים לערב את גורמי הביטחון הגבוהים ביותר. מודה לכל חברי הוועדה ולכל הגורמים שמשתתפים בחיפושים".
משה פינס, משנה למנכ"ל משרד העלייה והקליטה: "שר העלייה והקליטה אופיר סופר ביקר את המשפחה פעם נוספת בשבוע האחרון. אנחנו מנסים לסייע במאמץ גדול לפטור אותם מתשלומי השכירות על הדירה שלהם. נבחרה חברה להובלת הקמפיין הפרסומי למציאת היימנוט. בעוד כשבוע וחצי אנחנו נעלה עם הקמפיין לאוויר והוא יהיה בעברית, בערבית ובאמהרית. אנחנו מבצעים ימים יעודים לחיזוק החוסן של תושבי מרכז הקליטה בצפת".
פקד וואפי סעד, סגן מפקד היחידה ללוחמה בפשעה, כנרת: "יש בעייתיות להיכנס לבצע חיפושים בבתים שאין בהם חשד סביר להימצאות הילדה. עשינו חיפושים בכל הבלוקים שסמוכים למרכז הקליטה, כולל תשאול של כלל הדיירים ולא הצלחנו להגיע לקצה חוט״.
״בסמוך להיעדרות נעשו חיפושים בדירות חשודות לפי צווים של בית משפט, חלק מהדיירים נשלחו לבדיקת פוליגרף. יש אינדקציות שהתקבלו ואנחנו מבצעים בדיקות חקירתיות ופורנזיות עליהן. נכון לעכשיו אין לנו פריצת דרך. מבקש ממשרד העלייה והקליטה להפיץ את הקמפיין שלהם גם בשפה הרוסית שמתאימה לאוכלוסייה גדולה במחוז צפון. הפרטים של היימנוט נמצאים כבר באינטרפול", הוסיף.
אורלי צוקרמן, הסוכנות היהודית אמרה: "אנחנו יכולים להביא מתנדבים ואנחנו צריכים שיתוף פעולה של המשטרה כדי להביא אותם לימי חיפושים מרוכזים. אנחנו מחכים שחברת עמידר תאשר באמצעות משרד השיכון את ההנחה שאנחנו רוצים להעניק למשפחה".
ח"כ נאור שירי (יש עתיד) ציינה כי "יש ועדה בכנסת שאמורה לפקח על משטרת ישראל שקוראים לה הוועדה לביטחון לאומי. כשאני שומע שעדיין אין צווים לחיפושים בכל הבניינים הסמוכים אני בהלם. לא צריך אינדיקציות מיוחדות כדי לחפש בבתים במקרה כזה. צריך להפוך כל אבן בכל בניין ובית ברדיוס שקרוב למרכז הקליטה. מרגיש לי שהמשטרה מתנהלת על מי מנוחות בזמן שאנחנו נמצאים במצב קטסטרופלי של ילדה שנעדרת במשך חמישה חודשים".
דוגמנית ואשת עסקים טיטי איינאו נכחה בדיון ואמרה: "אני לא מאמינה שמדינת ישראל, מעצמת הטכנולוגיה וההייטק, לא מצליחה למצוא את הילדה היימנוט. אין קצה חוט במשך חמישה חודשים. אני אמא לילד בן שנתיים, ואני לא רוצה לדמיין מה הייתי עושה אם הילד שלי היה נעלם מהבית ולא הייתי מקבלת תשובות מספקות מהמשטרה״.
״אני לא מבינה איך המדינה עוברת על זה לסדר היום. האם יכול להיות שבגלל שמדובר במשפחה של עולים היא לא מקבלת את היחס הראוי? האם זה בגלל שהילדה הזאת לא גרה במרכז אז לא מדברים עלייה מספיק? הגיע הזמן לתת תשובות", הוסיפה.
ח"כ צגה מלאקו (הליכוד): "היימנוט ירדה מסדר היום הציבורי. אני מזכירה את היימנוט פעם בשבוע במליאה. במדינה מתוקנת, כל מהדורת חדשות הייתה נפתחת בתמונה של הילדה. אם היימנוט הייתה בצבע עור אחר, אם היא הייתה עם עיניים בהירות או גרה ברענה או בסביון – מדינה שלמה הייתה רועדת והתמונות שלה היו פרוסות בכל רחבי הארץ. צריך להשאיר את פרשת ההיעלמות של היימנוט קסאו בראש סדר היום הציבורי".
מתן איילה, עורך ומגיש בחדשות 13 אמר "הנוכחות של חברי הכנסת בדיונים על היימנוט היא דלילה וחבל שכך. אנחנו בחדשות 13 נמצאים בקשר ישיר עם משפחת קסאו. יש כאן סימני שאלה רבים סביב שעות הזהב הראשונות מאז שהמשטרה קיבלה את הדיווח על ההיעלמות. כמה זמן לקח למשטרה לפתוח בחקירה? כמה זמן לקח להציב מחסומים במקום? האם כל אמצעי המודיעין הופעלו? ואיך יכול להיות שלא מוצאים ילדה בת 10? אני נוטה להאמין שלכולם אכפת, אבל כנראה שלא מספיק".
פקד וואפי סעד הוסיף כי "המשטרה הקפיצה הרבה כוחות לחיפוש אחר היימנוט כבר מהרגע הראשון. אלפי שוטרים השתתפו במבצע החיפושים, החמ"ל ישב פיזית במרכז הקליטה בצפת במשך שלושה חודשים. אני כבר שנים ארוכות במשטרה, ומעולם לא הושקעו כ"כ הרבה משאבים בחיפושים אחר נעדר או נעדרת".
יו"ר הוועדה ח"כ פורר סיכם את הדיון ואמר: "מרגישים שיש רוח טובה וחדשה שנושבת מתחנת משטרת צפת. סדר היום לא צריך להיות נורמאלי. סביב ההיעלמות של היימנוט התגלו גם מחדלים אבטחתיים על הדיור הציבורי. קצב החיפושים והעלאת הקמפיין צריך להיות יותר מהיר ואולי הוא יוביל למידע חדש ועדכני.״
״מבקש ממשרד העלייה והקליטה לוודא שנוצר קשר עוד היום בין המשטרה לבין המשפחה. אנחנו נקיים דיון מעקב נוסף בזמן הפגרה בתחילת חודש אוגוסט ואני רוצה לקבל מהמשטרה דיווח על כך שהופעלו אמצעים מיוחדים לחיפוש אחר היימנוט״, הוסיף.
לסיום אמר: ״אנחנו מקווים שהמידע שהמשטרה מקבלת יוביל למציאת היימנוט. אני אפנה עוד היום למנהלת האגף לדיור במשרד הקליטה כדי לקדם את נושא הפטור משכר דירה למשפחת קסאו. חייבים להעלות את ההיעלמות של היימנוט לראש סדר היום".