הפיצוץ בצינור הביוב טופל במהירות ונמנע אסון אקולוגי בנחל לכיש
השבוע (שני) התקבל דיווח על פיצוץ צינור ביוב, אשר ממוקם על שפת נחל לכיש בצדו המזרחי. משמעות התקלה הייתה חמורה: אלפי קוב של מי ביוב החלו לזרום לכיוון הנחל וההבנה שזה ימשך שעות רבות, דבר שהיה עלול לגרום לנזק אקולוגי עצום לנחל וסביבתו.
מדובר בתקלה גדולה ולא צפויה במהלך מתיחות ביטחונית במדינה, לאור זאת נדרשה פעולה מהירה ומקצועית. בהתאם לנוהל החירום, הופעל קוד 500 למצבי חירום סביבתיים, ומנכ"לית תאגיד יובלים, מלי בן ברוך שזניקה צוות מקצועי בליווי כלים הנדסיים כבדים לטיפול באירוע באמצעות ביצוע איגום במי הנחל, ריכוז מי הביוב ומניעת הזרימה החופשית לאורך הנחל.
צוותי "יובלים אשדוד" והעירייה, אשר מתרגלים ומתכוננים למצבים מעין אלו, בצעו את המשימה במהירות ובכך הצילו את הסביבה האקולוגית מהשפעה הרסנית.
שלבי הפעולה:
1. איגום ונטרול זרימה: באמצעות באגר ענק הנועד גם לעבודות בנחלים, יצרו הצוותים תחימה משמעותית בתוך הנחל בה רוכזו מי הביוב ובכך נמנע נזק מתפשט.
2. תיקון מהיר: מיד לאחר ריקון מהיר של הצנרת מהביוב תיקנו צוותי "יובלים אשדוד" את הצנרת, והמצב חזר לשגרה בשעה 20:00, על אף שהצפי הראשוני אמור היה להיות בשעות הלילה המאוחרות.
3. שאיבת מי הביוב: כל המים המזוהמים נשאבו מהתיחום בנחל באמצעות משאבות בעלות ספיקה גבוהה ומהירה , דבר אשר הבטיח שמירה על ניקיונו של משאב טבע יקר זה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במהלך האירוע, היחידה לאכיפה סביבתית פיקחה על הנחל והסביבה באמצעות מדידות חמצן וסיורים מתמשכים כדי לוודא שאין השפעה על המערכת האקולוגית העשירה של הנחל – לרבות הדגה, העופות וצמחי המים התלויים באיכות הסביבה שלהם.
אהוד מויאל, מנהל היחידה לאכיפה הסביבתית בעיריית אשדוד, הדגיש: "התגובה המהירה של הצוותים מנעה אסון סביבתי רחב היקף. ההישג המרכזי הוא שמירה על חיי הדגים והמערכת האקולוגית המורכבת של הנחל – ללא תמותה של דג אחד. הנחל הוא לא רק משאב טבע יקר, אלא מרקם חיים ייחודי שיש לשמור עליו".
מנכ"לית "יובלים אשדוד" מלי בן ברוך," השמירה על מי הים והנחלים הינם ערך מרכזי של התאגיד, ובהתאם לכך גיבשנו תרחישים למקרים מסוג זה, אשר כללו הקמת מאגרי איגום וקווי ביוב מקבילים, תרגול שוטף של הצוותים, רכישת ציוד מיוחד ותוכניות עבודה. אני גאה ומודה לצוותים אשר בצעו זאת באופן מדויק בזמן אמת, בעת התקלה, ובכך נמנעה הפגיעה בנחל והתקלה טופלה במהירות".