מלחמה מול איראן – האם ישראל מסוגלת לעמוד בעימות צבאי ישיר ולנצח?
במהלך השנים האחרונות, העימות בין ישראל לאיראן הקצין והפך מרכזי בזירת המזרח התיכון. בעוד שאיראן ממשיכה להגדיל את השפעתה האזורית באמצעות בריתות עם ארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס וגורמים שיעים בסוריה, עיראק ותימן, ישראל נערכת לאפשרות של עימות ישיר מולה.
שתי המתקפות האיראניות הישירות על לישראל השנה (אפריל ואוקטובר 2024), והתגובה הישראלית הצפויה, החריפו את המצב שהוא חמור מאי פעם, עד כדי כך שיש הטוענים כי מלחמה בין ישראל לאיראן זו רק שאלה של זמן. השאלה המרכזית היא: האם לישראל יש סיכוי אמיתי לנצח בעימות צבאי מול איראן, שאומנם רחוקה גיאוגרפית אך קרובה מבחינה אסטרטגית?
צה"ל נחשב לאחד הצבאות המתקדמים ביותר בעולם, בעיקר בזכות טכנולוגיה מתקדמת, מודיעין איכותי ויכולת הגנה אקטיבית מרשימה כמו מערכת "כיפת ברזל". הכוח האווירי של ישראל, חיל האוויר, נחשב לאחד מהחזקים והמתקדמים בעולם, ומחזיק במטוסי קרב מהדור האחרון כמו ה-F-35 שמספקים לישראל יתרון אווירי ברור.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לעומת זאת, צבא איראן גדול בהרבה מבחינת מספר חיילים (כ-500,000 חיילים סדירים ועוד כ-350,000 אנשי מילואים) והוא כולל את משמרות המהפכה, כוחות עילית שמנהלים את רוב פעולות השטח של איראן במזרח התיכון. בנוסף, יש לאיראן טילים בליסטיים שכפי שהוכח השנה, מסוגלים לפגוע בכל שטחה של ישראל בנוסף למערכות נשק מתקדמות אחרות, כגון כטב"מים מסוגים שונים.
אחד האתגרים המרכזיים של ישראל בעימות מול איראן הוא המרחק הגיאוגרפי הגדול בין המדינות, שעומד על יותר מ-1,000 ק"מ. ישראל אינה חולקת גבול ישיר עם איראן, ולכן עימות ישיר יחייב בעיקר תקיפות מהאוויר, וגם אז, ישראל תהיה תלויה ביכולות התדלוק האווירי שלה ובשיתוף פעולה עם מדינות באזור, כמו ערב הסעודית ומדינות המפרץ, כדי לקבל אפשרות גישה לנתיבים בטוחים לתקיפות. בנוסף, עליונות אווירית היא אומנם תנאי בסיסי להצלחה במלחמה, אך חיל אוויר בפני עצמו אינו נחשב לכוח הכרעה.
מנגד, איראן משתמשת בבעלות בריתה באזור, חיזבאללה בלבנון וחמאס ברצועת עזה, כדי לנהל מלחמות פרוקסי נגד ישראל. כוחות אלה יכולים להכות בישראל ללא צורך בשיגור ישיר מאיראן, מה שמאפשר לאיראן לפגוע בישראל, גם באמצעות כוחות יבשה, מבלי להפעיל את הצבא המרכזי שלה.
ישראל גם שקועה מזה שנה במלחמה בעזה מול חמאס ומול חיזבאללה בצפון, ועל אף ההצלחות של צה"ל, המלחמה הזו, שהפכה למלחמת התשה, מדלדלת את משאבי הצבא ומתישה את צבא היבשה, המורכב בעיקר מחיילי מילואים.
הלחימה במקביל במספר חזיתות תערים על ישראל קשיים לוגיסטיים, למרות העליונות הצבאית שלה, ותדרוש ניהול כוחות מוקפד ושימוש מושכל במשאבים כדי להימנע מתשישות צבאית ונפשית. ישראל אמנם הצליחה לשמר את יכולותיה לאורך השנים, אך קיים סיכון שבמצב הנוכחי ונוכח חוסר ההכרעה מול חיזבאללה וחמאס, התמודדות נוספת מול איראן תהפוך לקשה במיוחד.
כמובן שהיחסים ההדוקים של ישראל עם ארה"ב משחקים תפקיד מפתח בכל עימות מול איראן. מה גם שאיראן היא לא בעיה בלעדית של ישראל אלא בעיה אזורית. ארה"ב סיפקה לישראל תמיכה צבאית וטכנולוגית לאורך השנים, ואם עימות ישיר מול איראן יפרוץ, סביר להניח שארה"ב תתמוך לא רק באספקת נשק, מודיעין ותמיכה מדינית בינלאומית, אלה גם בתקיפות אוויריות וכן בהפעלת הכוח הימי שלה.
עם זאת, ארה"ב הבהירה שאינה מעוניינת בעימות צבאי ישיר מול איראן, במיוחד בשנים האחרונות כשהיא מתמקדת בצמצום הנוכחות שלה במזרח התיכון ובמתן עדיפות לאסטרטגיות דיפלומטיות. בנוסף, התערבות אמריקאית עלולה לגרור תגובות נגד מצד גורמים נוספים בזירה הבינלאומי, כגון רוסיה וסין, שלהן משאבים צבאיים חשובים באזור.
לישראל יש כיום יחסים גלויים עם חלק ממדינות המפרץ, כולל איחוד האמירויות ובחריין, במסגרת הסכמי אברהם. לצד זאת, קיים שיתוף פעולה חשאי עם ערב הסעודית, שמנוהלת על ידי אותו אינטרס מרכזי – הגבלת ההשפעה האיראנית באזור. ערב הסעודית ומדינות המפרץ אינן מעוניינות לראות את איראן מתחזקת, והן עשויות לשתף פעולה עם ישראל או לפחות להימנע מלהתערב כדי לא לפגוע באינטרסים האסטרטגיים שלהן.
ירדן, השכנה הקרובה של ישראל, עשויה לחשוש מהשלכות עימות רחב, אך אינה צפויה להתערב ישירות. ירדן נמצאת במצב כלכלי וביטחוני עדין, והיא תשאף לשמור על יציבות פנימית מבלי להיגרר לעימות חיצוני.
לסיכום: מהסיכויים של ישראל בעימות צבאי ישיר מול איראן? לישראל יש יתרון על איראן מבחינה טכנולוגית, מודיעינית וצבאית, אך המרחק הגיאוגרפי, המלחמה המתמשכת מול חיזבאללה וחמאס, והמורכבות האזורית הופכים את העימות לאתגר קשה. הניצחון בעימות כזה תלוי בשיתוף פעולה עם ארה"ב ועם מדינות האזור, כמו גם ביכולתה של ישראל לנהל מלחמה במספר חזיתות בו זמנית.
במצב זה, ישראל אינה יכולה להסתמך רק על חוסנה הצבאי. הצלחה במלחמה מול איראן תדרוש גם מהלכים דיפלומטיים, תמיכה בינלאומית והמשך השגת עליונות טכנולוגית, כדי להבטיח שהעימות לא יהפוך למלחמת התשה ממושכת שעלולה לפגוע אנושות בכלכלה ובחוסן הלאומי שלה.