הארגונים המובילים את המהלך: 'על הצפון להרגיש כמו בית'
תומר דרור, מנכ"ל ארגון "לב אחד", מציין כי לא ניתן להסתפק בהצהרות כמו "יבוא מס רכוש ויעשה" או "המדינה מתקנת". הוא מדגיש את חשיבות התרומה האזרחית והשקפת עולמו לפיה אם כל אחד יתרום מיכולתו המקצועית, תושבי הצפון יזכו לעזרה משמעותית. דרור מעודד אנשים בעלי יכולת מקצועית כמו אינסטלטורים, חשמלאים ושיפוצניקים, ואפילו פשוט אנשים עם זמן פנוי, להתנדב ולעזור בכל מה שקשור לשיקום הגינות והבתים באזור.
במהלך החודש הקרוב, מתנדבי הארגון "לב אחד" צפויים להגיע לאזור הצפון, אשר ספג פגיעות רבות בשנה החולפת. דרור מתאר את התוכנית שפיתח הארגון כ"תוכנית האזרחית לחזרה הביתה", ומסביר שהארגון יישם את הניסיון שלו מהעוטף. מאז תחילת המלחמה, הארגון גייס כ-70 אלף מתנדבים שעסקו במגוון משימות לאומיות, ותוך כך, גייס אף מתנדבת צעירה בשם מאיה, שהביעה רצון לעזור גם בצפון, עוד בטרם יצאה התוכנית לקו.
במהלך השיחה, דרור מפרט על התוכנית ותכני הסיוע שבהם יעסוק הארגון. הוא מתכוון להניע מאות או אפילו אלפי מתנדבים למשימות בצפון, לתקופות של שבועיים ומעלה, במטרה לסייע בשיקום היישובים ובחיזוק הקהילות שם. הסיוע יכלול שיפוץ בתים, פריקה וטעינה של הובלות, ושירותים חינוכיים בלתי פורמליים. הוא מתאר גם את הצורך בניידת "הנדימנים" שתעבור מיישוב ליישוב ותסייע לתושבים להחזיר את בתיהם למצב שבו ניתן לגור בהם.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
דרור מבחין בשני אתגרים עיקריים המבדילים את הצפון מהעוטף: המרחק הגאוגרפי והמרחב הפיזי היותר גדול בצפון, מה שמקשה על תנועת המתנדבים. למרות זאת, הוא מקווה כי במהלך חג החנוכה יתחילו תהליכי השיקום.
ארגון "השומר החדש" מתכנן גם הוא לסייע בשיקום הצפון. ניר שניר, מנכ"ל החברה הכלכלית של הארגון, מדווח על שהארגון נערך לסייע לחקלאים ולקהילות בשיפוטים ובפעולות שיקום שונות. הם פועלים לשלב קבוצות מתנדבים בפעילויות השונות ומקימים חמ"ל שיקבל פניות למשוב, 24 שעות ביממה.
הפרויקט "מחזקים את הצפון", שמנוהל על ידי "השומר החדש", החל בקיץ האחרון לאחר פנייה מתנועת "הביתה. חוזרים לגליל", שביקשה סיוע בגיוס מדריכים לשירות הלא פורמלי. הפרויקט הוא חלק ממאמץ רחב יותר לחדש את הקהילות בצפון ולהחזיר את המשפחות שמעדיפות לחזור אל היישובים.
זאבי, מקיבוץ כפר גלעדי, מציין כי כבר השנה ארגנו גיוס של מתנדבים לשיקום הנראוּת של הקיבוצים המפונים. עיקר מאמציהם מתמקדים בהחזיר את תחושת הבית להשיב את הקהילות לחיים רגילים.
במקביל, גידי מרק, מנכ"ל תנועת "תגלית", מדווח על כוונתם למקד את הפעילות בשיקום הצפון, בהתמקדות בחקלאות ובתמיכה בתושבים. מארגנים כמוהו מתחייבים להמשיך ולסייע עם אלפי מתנדבים שיסייעו בשיקום השטחים שנפגעו.
סיגל ברזלי, מנכ"לית עמותת "איילים", עומדת לקדם פעילות בשיתוף עם מרכזי רווחה וצעירים על מנת לחזק את האזור. הארגון מתכנן לגייס צעירים לשעת שירות ולפעילויות תמיכה קהילתית.
יאיר טיקטין, מנהל חינוכי בעמותת "קדמה", מוסיף כי הארגון מתכנן לשלוח מתנדבים שיסייעו בשיפוצים ובשירות חלקי למקלטים בצפון, בכל זמן שיתאפשר מבחינת מצב הביטחון. דבריו משקפים את תחושת החובה לקדם את החזרת המשפחות והקמת הקהילות מחדש.
בעוד הצפון פוגע ומתקשה להתמודד עם ההשלכות, מתגלים ניסיונות רבים מצד מגוון ארגונים, המתאגדים יחד במטרה אחת: לחזק את ההווה ולהשיב את התקווה לעתיד.