מבזקים

שלושה ניצולי נובה חושפים את סיפוריהם בתערוכה חדשה ומרתקת

ב-7 באוקטובר 2023, איתמר יוסף, סטודנט לשנה רביעית לאמנות במוסד שנקר, ניהל את מתחם האמנות "דום" בפסטיבל הנובה. לדבריו, "הייתה ‘כיפת אמנות’ שבנינו בהשראת פסטיבל ‘אוזורה’ בהונגריה, והתפקיד שלי היה לנהל את האמנים בהפקה ואת הכל הקשור לרחבת המשתמש מעבר למוזיקה". יוסף, אשר מעורב במסיבות טראנס מזה שנים רבות כמפיק ואחראי על מתחמי אמנות, מתאר את האירוע הנורא שהתרחש באותו הבוקר, כאשר הוא וחבריו מצאו את עצמם ממתינים תחת הבמה כדי להינצל מירי המחבלים. הוא הצליח להימלט לבדו, ברגל, ורץ במשך כארבע שעות עד שהגיע לקיבוץ גילת.

בהמשך, יוסף הצטרף לקהילת שורדי הנובה במטרה לסייע להם, והוא מסביר: "הרגשתי חובה לעשות משהו ולא להירקב בתוך הטראומה של עצמי". הוא לקח על עצמו את התחום האמנותי בקהילה, מאחר שזהו תחום עיסוקו, ובפסטיבל הוא היה אחראי על 11 אמנים שהציגו יצירות. בין האמנים היה גם ניב תל צור ז"ל, שנרצח באירועים.

יוסף נרתם להפקת תערוכה המאגדת יצירות של שורדים ושורדות הנובה, מתוך הבנה כי תערוכה כזו תהיה בעלת משמעות עבורם. הוא מציין כי כאמן, זו דרך מדהימה להעביר את החוויות באמצעות האמנות, וכי זה מספק תיעוד לדורות הבאים. “האמנים שנמצאים בתערוכה אמרו לי שהיצירה והעבודה על התערוכה העניקו להם סיבה לצאת מהבית", הוא מוסיף, ומדגיש כי היצירה נתנה להם מקום לביטוי רגשי, דבר משמעותי במיוחד בימים הקשים הללו.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

התערוכה "We Are Nova", שאותה אוצרת אורית לוטרינגר, נפתחה בשבוע שעבר בבית חיל האוויר בהרצליה ותימשך עד 31 בדצמבר. בתערוכה מוצגות יצירות של 70 שורדים ושורדות, בני משפחותיהם ובני משפחות שיקיריהן נרצחו בנובה. העבודות מגוונות וכוללות ציור, רישום, דיגיטליות, וידיאו, פסלים, סאונד, עבודות בעזרת בינה מלאכותית ועוד.

יוסף, אשר מפיק את התערוכה יחד עם שני זילברשטיין, מוסיף: "המטרה של התערוכה היא לתת תקווה גם לשורדים וגם לכל מי שמביט ביצירות". הוא מציג בתערוכה יצירה בשם "עיר ללא גרפיטי", המתארת את תחושותיו כאמן על רקע הכאב שחש, בעקבות חטיפת חבריו. "היצירה משקפת את התחושות שלי בעקבות האירועים הנוראיים והקשרים האישיים שלי עם החברים שנחטפו", הוא מסביר.

יסמין מסטיי, שסיפרה על תחושת ההצלה שהייתה לה עם בן זוגה רועי מעוז וחבר נוסף, עברה חוויה קשה במהלך המתקפה. "הייתי בציירת מגיל 6, והציור הפך מתשוקה לתרפיה אחרי המקרה", היא מציינת, תוך כדי שהיא מביעה את הקשר העמוק בין הנפש לאמנות. כשהציגה את אחת היצירות שלה בתערוכה, היא תיארה ציור של טרקטור שציירה בזיכרון האירועים שקרו באותה שבת.

גיא בן שמעון, יוצר וזמר שגם הוא שרד את המתקפה, בחר לבטא את רגשותיו בשיר בשם "למרות הכל", המוקדש לחברתו שהולדה מהאירועים. הוא משתף על שיחה משמעותית שהייתה לו עם ענבר הימן ז"ל, שהתרחשה רגעים לפני תחילת המתקפה. בן שמעון מסביר שהיצירה היא עבורו כלי להתמודד עם הטראומה, כשהוא מדגיש כי "היצירה היא גלגל ההצלה שלי" ומביע את הנכונות למצוא משמעות גם בזמן קשה זה.

Back to top button