מבזקים

ילדה בת 12 גילתה קמיע מצרי עתיק בן 3,500 שנה ליד הוד השרון!

דפנה פילשטיינר, בת 12, יצאה לאחרונה לטיול באתר העתיקות של נחל קנה בהוד השרון. במהלך הביקור היא גילתה ממצא יוצא דופן – קמיע מצרי בצורת חרפושית, המתוארך לכ-3,500 שנה. דפנה סיפרה כי חיפשה באדמה קוצי דורבן וחלוקי נחל, וכשהרימה אבן מעניינת היא ביקשה מהאימה לבדוק אותה. לאחר שזו טענה כי מדובר באבן רגילה או בחלוק, דפנה זיהתה את העיטור שעתה והתעקשה לבדוק את הממצא באינטרנט. שם הם מצאו תמונות דומות, הבינו שמדובר בחפץ מיוחד והתקשרו מיד לרשות העתיקות.

המשפחה פנתה למור ויזל, ארכיאולוגית ברשות, שהכירה להם תודה על גילוי הממצא והעניקה להם תעודת הצטיינות על אזרחות טובה. בנוסף, החרפושית נמסרה לאוצרות המדינה, שם היא תיכנס לתצוגה בקריה הלאומית לארכיאולוגיה של ארץ ישראל על שם ג'יי וג'יני שוטנשטיין.

הממצא נבחן על ידי ד"ר יצחק פז, מומחה לתקופת הברונזה ברשות העתיקות. הוא ציין כי החרפושית מתוארכת לתקופת הממלכה החדשה במצרים, לפני כ-3,500 שנה, עליה מופיעים שני עקרבים הניצבים ראש-לזנב. ד"ר פז הסביר כי סמל העקרב היה מזוהה עם האלה המצרית סרקת, האחראית גם על הגנה על יולדות. עיטור נוסף על הקמיע הוא סמל הנפר, המייצג במצרית את המילה "טוב" או "מובחר", לצד סמלים נוספים המזכירים מטה שלטון.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ד"ר פז ציין כי חרפושית היא קמיע שמיוצר בצורת חיפושית זבל, שהייתה נחשבת לקדושה בעיני המצרים הקדמונים. החיפושית מייצגת חיים חדשים כי היא מייצרת כדור זבל שבו היא מטילה את ביציה, וממנו מתפתחים חיים חדשים. השם במצרית נגזר מהמילה המתארת יצירה או הבריאה, ונתפסה כסמל להתגלמות האל הבורא. ממצאים של חרפושיות שנמצאו באזור שלנו מהווים ראיה לשליטת מצרים ולתשפעתה התרבותית בארץ.

תל קנה, שבו נמצא הקמיע, הוא אתר ארכיאולוגי בעל ערך היסטורי רב. ד"ר עמית דגן וד"ר איילת דיין, המנהלים חפירה בתל, ציינו כי הממצא הוא מרגש ומשמעותי, וכי הוא מספק תובנות חדשות על השפעת התרבות המצרית באזור בכלל ובמרחב הירקון בפרט.

לאחר הגילוי, מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו, שיבח את דפנה על כך שדיווחה על המציאה ומסרה אותה לאוצרות המדינה. הוא הדגיש כי בזכותה, כל הציבור יכול להיחשף לפריט ארכיאולוגי משמעותי. דפנה קיבלה תעודת הוקרה מרשות העתיקות, והחרפושית תוצג לקהל בקריה הלאומית לארכיאולוגיה בירושלים.

Back to top button