קולות הצפון: דעות תושבים על הסכם הפסקת האש המסתמן בלבנון
בעיצומם של דיווחים על הסכם הפסקת אש המתגבש בין ישראל לחיזבאללה, מתנגדים תושבי הצפון להסכם הנראה באופק. הפגנה מרכזית מתוכננת לשעה 16:30 בשער בגין בתל אביב, במקביל לישיבת הקבינט אשר תדון בהסדר המסתמן. תושבי האזור וראשי הרשויות מביעים זעם וחוסר אמון כלפי הממשלה והצבא, ומצהירים על תסכולם מהזנחת הקשיים הביטחוניים והאזרחיים שבפניהם הם ניצבים.
עופר מושקוביץ, חקלאי ודובר קיבוץ משגב עם, מתאר מציאות קשה של פחד ואי ודאות בקרב תושבי הצפון. הוא מציין כי חיזבאללה ממתין לרגע שבו ייחתם ההסכם, ואז יחזור לפעול כבעבר. לדבריו, תושבי הכפרים בדרום לבנון זוהי לא הפתעה בעבורם, והם חסרי ביטחון בנוגע לעתידם. מושקוביץ מדגיש שישנם פערים בתחושת הביטחון בין הדורות בקיבוץ, כאשר המבוגרים שואפים לשוב לצפון במהרה, בעוד שמשפחות צעירות ממתינות לסיום שנת הלימודים בטרם יחזרו.
בתור איש אדמה המרגיש את המתח באזור, מושקוביץ מעריך כי לפחות 30% מתושבי הצפון, בעיקר בגליל העליון, לא יחזרו לצפון בקרוב. הוא מעיד על אובדן האמון בצבא בעקבות המצב הביטחוני אחרי ה-7 באוקטובר, וחושש כי ההסכם לא יגן על התושבים בעתיד.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הדילמה הביטחונית בצפון מתוארת על ידי מושקוביץ, המדגיש את הצורך בנוכחות צבאית משמעותית לאורך הגבול להבטחת תחושת ביטחון. הוא מדבר על החשש מהמצב לאחר ההסכם, שבו ניתן לחיזבאללה להיערך מחדש.
מתן דוידיאן, תושב שלומי, מצביע על תחושת חוסר הביטחון המתמשכת שהוא ובני עירו חווים, וקובע כי תושבי הצפון דורשים הגנה מלאה הכוללת שטח רחב שבו הצבא יוכל לפעול באופן מוחלט. הוא מבטא תחושת השפלה, כאשר תושבים רבים עזבו את בתיהם ונאלצו להתמודד עם ירי בלתי פוסק. דוידיאן מדגיש את הצורך בטיפול מיידי במנהרות ובאיומים, ומבקש מההנהגה להתחשב בצרכים ובתחושות התושבים לאורך הגבול.
דוידיאן מתאר את השבר האמון ביניהם לבין הממשלה, ואומר כי ההסכם המסתמן נתפס כפסק דין שמוריד את מחויבות המדינה כלפי תושבי גבול הצפון. הוא מבקש שמקבלי ההחלטות יקשיבו לתושבים ויבינו את המצב המורכב שבו הם חיים.
עמרי לרנר, ממייסדי תנועת "הארי הזועם", מציף את הליקויים בתהליך קביעת ההסכם, וטוען כי תושבי הצפון לא מעורבים בשיח על הביטחון שלהם. לדבריו, ישנה חובת שיתוף פעולה אמיתי שהכרחי כדי להשיב את תחושת הביטחון. הוא מציין כי קיים צורך לא להיות אדישים לאיומים המיוחסים לחיזבאללה ולהתארגנותו, ודורש לנקוט בפעולות מוחלטות כדי להבטיח את שלומם של תושבי האזור.
לסיכום, תושבי הצפון מביעים חשש ממסמכים ותהליכים המתרחשים ללא ידיעתם, ומדגישים את הצורך בהתערבות ממשלתית אמיצה שתשיב להם את הביטחון ואת תחושת השייכות למדינה.