מבזקים

שיבת הביתה לצפון: מסע בין חורבות, זיכרונות ותקוות לאחר הפסקת האש

בעקבות הסכם הפסקת האש שנחתם לאחר כמעלה שנה של לחימה אינטנסיבית בצפון, רבים מתושבי היישובים על קו הגבול מנצלים את השקט היחסי כדי לחזור לבתיהם לראשונה מאז פרוץ המלחמה. בין ההריסות והזיכרונות, מתמודדים התושבים עם מציאות חדשה – חלקם מול בתים שנפגעו קשות, אחרים מקבלים את פני אתגרים יומיומיים כגון הפסקות חשמל, מחסור במים ובעיות תשתית נוספות. במקביל, אתרי הטבע המרהיבים באזור מתחילים להתמלא מחדש במטיילים, מה שמעורר תחושת תקווה זהירה לשגרת חיים.

מיטל בהעם, תושבת קיבוץ מצובה, ניצלה את ההזדמנות לבקר בביתה לראשונה לאחר מעל 200 ימים. הפנויים הארוכים והפחדים מהמצב הביטחוני הרחיקו אותה מביתה, וכעת היא מתמודדת עם רגשות מעורבים לגבי השיבה. לדבריה, "מצד אחד יש תחושה של בית, אך מצד שני – זה מרגיש זר ומנוכר". כאשר הגיעה, גילתה שהשביל בכניסה נרקב והכל מכוסה באבק, כשהעציצים שלה נבלו והמטבח מתפורר. היא הוסיפה כי ביקרה בבית יחד עם שניים מילדיה, אך אחרי מספר שעות חזרה למלון, הנמצא במרחק 20 דקות נסיעה מביתה.

גם רותי חובב, בת 81 תושבת מושב שתולה, ניצלה את ההפסקה כדי לחזור לביתה, אך המראות שגילתה היו קשים במיוחד. "כשהגעתי הביתה, גיליתי שהוא מלא בעכברים, עכברושים וחולדות. כל הבתים של המפונים מלאים במכרסמים", היא מתארת. היא תיארה את המצב בבית כשלכאורה בלגן: "בכל מה שהיה במקפיא הסריח בשל הפסקות החשמל התכופות, ואני שמחה לראות את הבית, אך הוא זקוק לניקיון מקיף".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בקיבוץ מנרה, הממוקם על קו הגבול הצפוני ונמנה על יישובי המועצה האזורית גליל עליון, חוו פגיעות קשות במהלך הלחימה. עם 164 נזקים מתועדים, מתוכם מעל 40 מבנים שנפגעו קשה, הקיבוץ ניצב מול אתגרי שיקום עצומים. יוחאי וולפין, מנהל קהילת קיבוץ מנרה, ציין כי הם נמצאים בשלב ההתחלתי של תהליך השמאות, בחינת הנזקים שנגרמו לבתים ולמבני ציבור. הוא ציין כי חזרה לשגרה אינה אפשרית בטווח הקרוב, וכי התנאים בבתים לא נראים רגילים.

בימים האחרונים, תושבים חוזרים לבדוק את בתיהם, אך המצב מציב בפניהם קשיים משמעותיים. ברוב הבתים אין חשמל, מים או גז, והתשתיות נפגעו קשה מהירי ומהנוכחות הצבאית. הכבישים והמדרכות ספגו פגיעות קשות, ונראה כי יש צורך דחוף בשיקומן. בשלב זה, עבודת השיקום תוכל להתחיל רק לאחר סיום ההערכות של השמאות.

מעבר לתהליך הצבאי, במישור האזרחי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי מתכנן להציג תוכנית רחבה להחזרת תושבי הצפון לבתיהם על פי מודל "תקומה". לפי התוכנית, התושבים צפויים לזכות במענקים כספיים בהתאמה לגודל המשפחה, כאשר משפחה ממוצעת תקבל כ-60 אלף שקלים.

בינתיים, תנועת המטיילים בצפון הארץ מראה שינויים בביקורים באתרי הטבע, שהחלו להתמלא מחדש במבקרים לאחר ההסכם להפסיק את האש. רשות הטבע והגנים מדווחת על עלייה במספר המטיילים הנכנסים לאתרים, אם כי ישנם עדיין מקומות סגורים בשל מצב הביטחוני. ישנה תקווה כי ברגע שהמצב יאפשר, רבים ינצלו את ההזדמנות ליהנות מהטבע.

Back to top button