גדי אייזנקוט חושף: "המועצה לביטחון לאומי לא השפיעה על החלטות הקבינט"
במהלך ישיבה שנערכה בוועדה לביקורת המדינה, בראשות ח"כ מיקי לוי, שיתף ח"כ גדי אייזנקוט, הרמטכ"ל לשעבר, את חוות דעתו בנוגע להליכי קבלת ההחלטות בקבינט הישראלי. הוא ציין כי בתקופת המלחמה, מלוא התיאום והשירותים המודיעיניים (המל"ל) לא השפיעו כלל על תהליך קבלת ההחלטות, והדגיש את המחסור בהשפעתו של גוף זה על המדיניות הביטחונית במדינת ישראל.
אייזנקוט הבהיר כי לא הייתה נוכחות של המל"ל בדיונים ובכך תרם להשפעה המינימלית של הגוף במהלך התקופה הקריטית. בנוסף, הוא טען כי לא התקיים דיון אסטרטגי מהותי בקבינט, ושלא הוצגו לחלופות שונות אלא רק גישה אחת. יתרה מכך, הוא הדגיש שהכמות הגדולה של חברי הקבינט, הנעה בין 50 ל-80 אנשים, הקשתה על קיום שיח רציני וממוקד.
כמו כן, התייחס אייזנקוט לכישלון המודיעיני שפקד את ישראל בעת המלחמה, והביע את דעתו כי המדינה נכנסה למצב זה ללא מידע מודיעיני מספק, תוך התעלמות מהחולשות שזוהו במערכת הביטחונית. הוא הסביר שהקבינט היה עמוס מדי בדעות מגוונות, דבר שהקשה על דיונים מקצועיים מעמיקים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בנוגע להקמת ועדת חקירה ממלכתית, אייזנקוט ציין כי היעדר ועדה כזו מחמיר את המצב. הוא טען כי אי הקמתה משדרת מסר של הימנעות מהאחריות ומצביעה על בעיות במערכת. הוא גם קרא לכך שהוועדה תבחן את הליקויים שהתרחשו במהלך כהונתו כרמטכ"ל, תוך התמקדות בתקופה של השנים האחרונות.
בסופו של דבר, אייזנקוט התייחס גם לחשיבות החזרת החטופים ולהצלחות שהשיגה מערכת הביטחון במלחמה, אך לא שכח להדגיש את המחירים הניכרים שהחברה הישראלית נאלצה לשלם. הוא הציע נוסחה להחזרת החטופים, הכוללת נסיגה מדורגת והפסקת אש ממושכת, והדגיש את הכרחיות ההשבה שלהם כחלק מהמטרות המרכזיות במאבק הביטחוני של המדינה.