בג"ץ ומעמדו: האם יש לו סמכות להקים ועדת חקירה ממלכתית?
הממשלה הגישה הערב (שני) לבג"ץ תגובה לעתירות הקוראות לשופטים להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר אירועי הטבח שהתרחשו בשבעה באוקטובר. בתגובה, שהוגשה על ידי עורך הדין מיכאל ראבילו, צוין כי אין לבית המשפט סמכות להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
ראבילו הסביר לשופטי בג"ץ כי על פי חוק וועדות החקירה, רק הממשלה יש לה הסמכות להחליט על הקמת ועדה שכזו. לדבריו, הסמכות הנתונה לממשלה אינה בידיים של אף גורם אחר, ובית המשפט עצמו קבע כי הקמת ועדת חקירה היא נושא שקשור לממשלה ולא לבית המשפט. לכן, הוא טוען שיש לדחות את העתירות על הסף.
עוד ציין ראבילו כי כאשר הוצג החוק, היה חבר כנסת שאכן התנגד לכך שרק הממשלה תוכל להחליט על הקמת ועדה, והציע שגם בית המשפט העליון יהיה בעל סמכות לכך, בשל חשש שהממשלה עשויה להימנע מהקמת ועדה ממניעים שאינם ענייניים. אולם, מרבית חברי הכנסת דחו את ההצעה לאמץ את התיקון, דבר שאילץ את המצב החוקתי הנוכחי שבו עד כה לא הורה בית המשפט העליון לממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ראבילו טען גם כי יש לדחות את העתירות מכוח עקרון הפרדת הרשויות, שכן ההחלטה על הקמת ועדת חקירה נוגעת לנושאים ציבוריים ומדיניים, הנוגעים לסמכויות הממשלה כרשות המבצעת, בהתאם לחוק יסוד: הממשלה, וככוח מפקח על צה"ל, בהתאם לחוק יסוד: צה"ל. הוא התעקש שהממשלה אחראית לעסוק בעניינים אלו, והמשפט הציבורי והביקורת של הכנסת הם הכלים המיועדים לכך.
ראבילו הסביר כי חוק וועדות החקירה יצר איזון בין הסמכויות הנתונות לממשלה לבין אלה של מערכת המשפט. ההחלטה לגבי הקמת ועדת חקירה ומינוייה תלויה בממשלה, בעוד שנשיא בית המשפט העליון ממנה את חברי הוועדה. אם, כאמור על ידי העותרים, בית המשפט העליון יקבל את הסמכות להחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, תופר האיזון החיוני שנקבע על ידי המחוקק.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירים נוספים בממשלה הביעו התנגדות עזה להקמת ועדת חקירה ממלכתית. הדבר נובע מהחשש שוועדה כזו לא תהיה אובייקטיבית, במיוחד מכיוון שבראשה יעמוד השופט יצחק עמית, אשר זוהה על ידי הקואליציה כגורם בעייתי. בשלב זה, ראש הממשלה ובכירי הקואליציה טרם קיבלו החלטה לגבי הפורמט של ועדת החקירה שברצונם לקדם.
בהמשך למידע שהופץ בשבועות האחרונים, הוחלט בליכוד, באישור נתניהו, לקדם חוק שיתמקד בהקמת ועדת חקירה מיוחדת, פוליטית ולא ממלכתית, שתעסוק במחדל של שבעה באוקטובר. עם זאת, בכירים במפלגה טוענים שהחוק לא יתקדם במתכונתו המקורית. מלבד זאת, בחלק מהקואליציה לא זנחו את האפשרות לקדם חקיקה שתקבע את מעמד ועדת החקירה המיוחדת.
בנוסף, לאחר שחבר הכנסת בועז ביסמוט וויתר על ההצעה לקדם חקיקה בנושא הוועדה, חבר הכנסת אריאל קלנר מהליכוד צפוי להציע בקרוב חוק פרטי להקמת ועדת חקירה ייחודית לאירועי השבעה באוקטובר בלבד. כרגע קיימת אי ודאות לגבי תמיכתה של הקואליציה בהצעת החוק, במיוחד לאור החשש שהאופוזיציה תתנגד לכל הצעה שאינה ועדת חקירה ממלכתית.