מבזקיםפוליטי / מדיני

חוק חדש יגביל את פתיחת החקירות הפליליות נגד חברי הכנסת – לוין משיב את ברכתו

מליאת הכנסת אישרה היום בקריאה טרומית הצעת חוק המרחיבה את חסינות חברי הכנסת. לפי הצעת החוק, לא תתאפשר פתיחת חקירה פלילית או דיון בתביעה אזרחית נגד חברי הכנסת, אלא אם קבעה הכנסת ברוב של 90 חברים כי "המעשה שבגינו התבקשה החקירה או הוגשה התביעה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידו". החסינות המורחבת לא תחול על עבירות פליליות כמו שוחד, מרמה והפרת אמונים. את ההצעה יזמה חברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד, ו-57 חברי כנסת הצביעו בעדה, בעוד 53 התנגדו לה.

במהלך הדיון, שר המשפטים יריב לוין שיבח את גוטליב על ההגשה, והדגיש כי החוק חשוב להגן על חברי הכנסת מכל הקצוות. לטענתו, תפקידם כולל לבקר את פעולות רשויות האכיפת החוק, ומדובר במתח בין חובותיהם כר lawmakers לבין רצון המערכת המשפטית לפעול בדרך מסוימת.

במקביל, אישרה הכנסת בקריאה טרומית גם הצעת חוק המאפשרת הענקת חסינות למדליפי מידע מסווג לראש הממשלה. ההצעה, יוזמת חברי הכנסת חנוך מילביצקי ועמית הלוי מהליכוד, הוגשה לאחר הגשת כתב אישום נגד דובר ראש הממשלה, אלי פלדשטיין, שהואשם בהדלפת מידע מסווג. הצעת החוק עברה ברוב של 59 תומכים מול 52 מתנגדים. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה הביעה התנגדות לקידום הצעה זו, והביעה חשש שהיא מכוונת להתערבות פוליטית לא הולמת בהליך פלילי.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ח"כ בני גנץ, יו"ר סיעת המחנה הממלכתי, הגיב להצעתי החוק ואמר כי ראש הממשלה צריך לראות חומר מודיעיני משמעותי אך לא במקום המערכת הצבאית. הוא הזהיר מפני המחשבה שמידע מסווג יועבר למקורבים, והביע חשש לפגיעה בחיי אדם. ח"כ גדי איזנקוט תיאר את החוק כהצעת חוק בעייתית המובילה לפוליטיזציה של המודיעין.

בדברי ההסבר להצעת החוק נטען כי במהלך מלחמת חרבות ברזל, מידע קרדינלי לא הועבר לדרג המדיני, ולכן יש הכרח להבטיח שהדרג הממשלתי יקבל את כל המידע הנחוץ לו. למרות זאת, דובר צה"ל דניאל הגרי הבהיר כי צה"ל לא הסתיר מידע מהדרג המדיני, והבהיר שהלשכה של ראש הממשלה מקבלת גישה למידע הרלוונטי ובכך הפך את טענתו של נתניהו ללא נכונה.

Back to top button