צרכנות

הכנה לקראת צנתור לב – המדריך השלם

הכנה לקראת צנתור לב – המדריך השלם

תמונה:freepik

צנתור לב כלילי הוא הליך אבחנתי או טיפולי שמטרתו לאבחן או לטפל בחסימות והיצרויות בעורקי הלב, הנגרמות כתוצאה מטרשת עורקים. מדובר במחלה שבה כלי הדם מצטמצמים בעקבות הצטברות רבדים שומניים, מסוידים ודלקתיים, וגורמים לבעיות באספקת הדם לשריר הלב, שמתבטאות לעיתים בתעוקת חזה.

סוגי צנתורים ותפקידיהם

צנתור אבחנתי כולל הזרקת חומר ניגוד לעורקי הלב ושיקוף רנטגני, שמטרתו להדגיש את מבנה העורקים ולאבחן חסימות או היצרויות המפריעות לזרימת הדם.
צנתור טיפולי (התערבותי) מתבצע כאשר מתגלה בעיה בצנתור האבחנתי, ונעשה במטרה לטפל בחסימות או בהיצרויות בעורקי הלב. ההליך כולל הרחבת העורק באמצעות בלון, הסרת הסתיידויות באמצעות מכשור מיוחד, או השתלת תומכן (סטנט) לשמירה על מעבר חופשי של זרימת הדם.

למי מיועד צנתור טיפולי?

צנתור לב טיפולי מתאים למטופלים הסובלים מתעוקת חזה חריפה (כמו אוטם שריר הלב) או מתעוקה כרונית המאובחנת עם עדויות לבעיות באספקת הדם (איסכמיה) בבדיקות כמו מיפוי לב, אקו לב או סיטי לב.
במהלך צנתור טיפולי ננקטות פעולות כמו פתיחת חסימות, הרחבת עורקים באמצעות בלון, הסרת הסתיידויות, או השתלת תומכן. מטרת ההליך היא לחדש את זרימת הדם התקינה ללב, לשפר את אספקת החמצן לשריר הלב ולמנוע חסימות חוזרות. לעיתים, צנתור טיפולי עשוי להסתיים בהחלטה להפנות את המטופל לניתוח מעקפים, בהתאם לממצאים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

הכנות לצנתור

לקראת הצנתור, מתבצעת בדיקה מקדימה שבה הרופא בוחן את סיפור המחלה של המטופל אוסף אנמנזה,  מבצע בדיקה גופנית, בודק דפקים כדי לתכנן גישה ואתר להחדרת הצנתר – ביד או במפשעה,  ובודק מדדי בריאות כלליים, לחץ דם ודופק. למפגש רפואי מקדים חשוב להביא את כל החומר הרפואי הרלוונטי, כולל דוחות ודיסקים מבדיקות קודמות.
הרופא בוחן בדיקות דם לזיהוי אנמיה, תפקוד קרישה וטסיות, ותפקודי כליות. כמו כן, נסקרות בדיקות כמו אק"ג, מיפוי לב, אקו לב או סיטי לב.
יש לעדכן את הרופא לגבי התרופות שנלקחות באופן קבוע. במידת הצורך, הרופא ינחה על הפסקת תרופות מדללות דם (כמו קומדין ואחרים) או תרופות לסוכרת (כמו מטפורמין). עם זאת, אספירין יש להמשיך ליטול כרגיל, כולל ביום הצנתור.

לקראת האשפוז יש להביא בגדים נוחים, כלי רחצה ונעלי בית. בבוקר הצנתור, יש להתקלח ולבצע את כל הפעולות ההיגייניות הנדרשות, וללבוש חלוק בית חולים. במקרה של צנתור בגישה דרך המפשעה, יש לגלח ולחטא את האזור לפי ההנחיות.
הצום מתחיל כארבע שעות לפני ההליך, עם אפשרות לשתיית מים בלבד בהתאם להוראות הצוות. יש להימנע משתיית משקאות מוגזים, ומטופלים המטופלים באינסולין צריכים להתאים את המינון בהתאם להנחיות הרופא.

לאחר הצנתור

בסיום ההליך תינתן השגחה צמודה, והמטופל יקבל הנחיות להמשך טיפול ושחרור. חשוב לעדכן את הצוות על כל שינוי במצב הבריאותי או על תגובה חריגה.

Back to top button