בצל הטראומה: גל התמכרויות חדש שוטף את ישראל
זינוק חד בשימוש בחומרים ממכרים מאז תחילת המלחמה: רבע מהישראלים בסיכון
מחקר חדש חושף עלייה דרמטית בשיעור השימוש בחומרים ממכרים בישראל מאז פרוץ מלחמת חרב ברזל. על פי הנתונים, כ-25% מהאוכלוסייה – אחד מכל ארבעה ישראלים – משתמש כיום בחומרים ממכרים, כולל אלכוהול, קנאביס ותרופות מרשם.
הנתונים המדאיגים במיוחד נרשמו בקרב צעירים בני 18-26, שם שיעור השימוש מגיע לכדי שליש מהאוכלוסייה. גם בקרב בני נוער נרשמה עלייה משמעותית, כאשר גיל תחילת השימוש בקנאביס יורד עד לכיתות ו'-ז'.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"החשיפה הנרחבת לטראומה, הן ישירה והן עקיפה דרך הרשתות החברתיות, מובילה לעלייה בהתנהגויות התמכרותיות כמנגנון התמודדות", מסבירים מומחים בתחום. אפילו באזור המרכז והשרון, הרחוקים יחסית מאזורי הלחימה, נרשמה עלייה של 8% בנתוני ההתמכרות.
המומחים מדגישים את הצורך הדחוף בתוכנית לאומית להתמודדות עם התופעה, הכוללת שלושה מרכיבים עיקריים: העלאת מודעות והסרת סטיגמות, הכשרת אנשי מקצוע לזיהוי מוקדם, והקמת מרכזי טיפול ייעודיים.
באופן מיוחד מושם דגש על הטיפול בשורדי אירועי השבעה באוקטובר ותושבי עוטף עזה, אוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר להתמכרות על רקע הטראומה שחוו.
למרות התמונה המדאיגה, המומחים מדגישים כי שיעורי ההצלחה בטיפול בהתמכרויות גבוהים, וקיימות מסגרות טיפול רבות המציעות מענה מקצועי. "האתגר כעת הוא למנוע את התפתחות התופעה למימדים של מגפה לאומית", מסכמים המומחים.