מבזקים

המחדל בתקציב הביטחון מסכן את העליונות הצבאית

הנה הידיעה החדשותית המעובדת:

חשיפה: כשלים חמורים בהצטיידות צה"ל ערב מלחמת חרב ברזל

תחקיר מקיף חושף כשלים משמעותיים בניהול תקציב הביטחון והצטיידות צה"ל בשנים שקדמו למלחמה. למרות החלטות ממשלה מפורשות, תוכניות הצטיידות חיוניות לא תוקצבו כראוי ונוהלו באופן מזדמן ובלתי יעיל.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

"התקציבים הועברו חודש בחודשו, לעתים אפילו לשבוע בלבד", מגלה ראש מינהל הרכש לשעבר במשרד הביטחון, אל"מ (מיל') אבי דדון. לדבריו, התנהלות זו ייקרה משמעותית את עלויות הרכש והביאה לחיסכון שגוי של 20%-30% בהוצאות.

בין הליקויים הבולטים: מחסור חמור במסוקי קרב, כאשר בתחילת המלחמה רק שני מסוקים היו בכוננות מבצעית. בנוסף, נחשף מחסור משמעותי בטנקים להכשרות עקב פגיעות רבות בלחימה.

פרופ' אשר טישלר, שעמד בראש ועדת בחינת תקציב הביטחון ב-2012, מזהיר כי "חיל האוויר מתוקצב בחוסר של כ-20% ונמנע ממנו לרכוש או להחליף מערכות רבות". לדבריו, השקעה של חצי מיליארד שקלים לפני עשור הייתה יכולה לספק מענה לאיום הכטב"מים והרחפנים.

התקציב שאושר ל-2025 עומד על 117 מיליארד שקלים, כ-6.5% מהתמ"ג, אך אינו מובטח לשנים הבאות. ועדה בראשות פרופ' יעקב נגל צפויה להמליץ על העלאה משמעותית נוספת של התקציב ב-1.5% מהתוצר.

מומחי ביטחון מדגישים כי נדרשת רפורמה מקיפה בניהול תקציב הביטחון, כולל תכנון ארוך טווח לעשור קדימה והקצאת משאבים יעילה יותר. זאת לצד הצורך הדחוף בהתאמת מערך ההצטיידות לאיומים המתפתחים באזור.

Back to top button