הטראומה שבה לשדה הקרב: עדויות מרגשות של לוחמי מילואים
לוחמי מילואים עם פוסט-טראומה שבים לשדה הקרב: בין חוויה מתקנת להחמרה
מחקר חדש חושף תופעה ייחודית בצה"ל: לוחמי מילואים המתמודדים עם פוסט-טראומה (PTSD) בוחרים לשוב לשדה הקרב באותם אזורי לחימה בהם נפגעו בעבר. המחקר, שנערך במרכז הישראלי לפסיכו-טראומה, מצביע על שלוש השפעות מרכזיות של החזרה ללחימה על המטופלים: אפשרות לחוויה מתקנת, קושי להישאר בבית בזמן מלחמה, ובמקרים רבים – החמרה במצבם הנפשי למרות שמירה על תפקוד מבצעי.
ההחלטה לשוב לשדה הקרב מלווה בהתלבטויות משמעותיות: מחד, תחושת מחויבות עמוקה לצוות והרצון לשאת בנטל, ומאידך – חשש מהתמודדות נוספת עם טראומה. "לא קיימת אפשרות אחרת מלהתייצב. המילואים הם העוגן שלי. לצערי, הם גם חבל התלייה," מעיד נ', לוחם מילואים בן 49 שהשתתף במחקר.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לצד זאת, ישנם מקרים בהם החזרה ללחימה דווקא תרמה להתמודדות עם הטראומה הקודמת. ב', בן 38, מספר: "לא היו לי פלאשבקים או סימפטומים של PTSD במלחמה הזאת. להפך, הרגשתי שזה הטיפול הכי טוב שיכולתי לבקש."
המחקר מדגיש את הצורך בבניית מערכי תמיכה ייעודיים ופיתוח אפשרויות לתפקידים עורפיים, שיאפשרו למתמודדים עם פוסט-טראומה לתרום למאמץ המלחמתי תוך שמירה על בריאותם הנפשית. החוקרים ממליצים על גמישות בטיפול ושמירה על קשר טיפולי רציף עם המטופלים במהלך שירותם.