משמורת משותפת: כשטובת הילד נשחקת במאבק על המזונות
מהפכת המשמורת המשותפת: בין שוויון הורי לטובת הילד
שינוי משמעותי חל בשנים האחרונות בתפיסת המשמורת על ילדים להורים גרושים בישראל. בתי המשפט זנחו את המונח "משמורת" לטובת גישה המדגישה אחריות הורית משותפת, במטרה לקדם שוויון בין ההורים ולצמצם מאבקים משפטיים.
השינוי התפיסתי הוביל למגמה של הענקת זמני שהות שווים בין ההורים, אך המציאות בשטח מעלה אתגרים מורכבים. אחד הגורמים המשמעותיים לכך הוא פסק הדין המכונן בע"מ 919/15, שקבע קשר ישיר בין זמני השהות לגובה דמי המזונות.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מומחים בתחום דיני המשפחה מצביעים על תופעה מדאיגה, בה חלק מההורים דורשים זמני שהות שווים משיקולים כלכליים בלבד. במקרים מסוימים, הורים אינם ערוכים לוגיסטית או רגשית לקבל את הילדים, מעבירים את האחריות לבני משפחה אחרים, או אינם מעורבים בהיבטים החינוכיים והרגשיים של חיי ילדיהם.
האתגרים המעשיים כוללים מרחקי מגורים בלתי סבירים, קשיי שיתוף פעולה בין ההורים, ועלויות כפולות של אחזקת שני בתים. בנוסף, ישנם ילדים המתקשים להסתגל למעברים התכופים בין שתי מערכות חיים שונות.
המערכת המשפטית ניצבת כעת בפני אתגר למצוא איזון בין עידוד הורות משותפת לבין שמירה על טובת הילד. המומחים מדגישים כי יש להתאים את זמני השהות למאפיינים הייחודיים של כל משפחה, תוך הבטחת קשר משמעותי של הילדים עם שני הוריהם.