מבזקים

ישראל שוקלת תקיפה חסרת תקדים במתקני הגרעין האיראניים

חלון הזדמנויות היסטורי לתקיפת הגרעין האיראני

הנחלשות משמעותית של הציר השיעי במזרח התיכון, לצד פגיעות גוברת של מערכי ההגנה האווירית האיראניים, יוצרים הזדמנות חסרת תקדים לפעולה נגד תוכנית הגרעין של טהראן. עם זאת, המורכבות הטכנולוגית והפיזור הנרחב של המתקנים מציבים אתגרים משמעותיים בפני כל תקיפה אפשרית.

בעקבות התקיפה הישראלית באיראן בסוף אוקטובר, שפגעה קשות במערך ההגנה האווירית ובמפעלים לייצור טילים בליסטיים, נוצר מסדרון אווירי כמעט נקי מאיומים לעבר שטחה של הרפובליקה האסלאמית. מצב זה, בשילוב היחלשות משמעותית של בעלות בריתה של איראן באזור – חמאס, חיזבאללה והמשטר הסורי – מייצר תנאים אסטרטגיים חדשים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

במקביל, דו"ח חדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית חושף כי איראן הגבירה משמעותית את קצב העשרת האורניום במתקן פורדו לרמה של 60%, והיא מסוגלת כעת לייצר כ-34 ק"ג אורניום מועשר בחודש, לעומת 7-8 ק"ג בעבר.

תוכנית הגרעין האיראנית מבוזרת על פני עשרות אתרים, כשהמרכזיים שבהם – נתנז ופורדו – ממוקמים עמוק מתחת לפני האדמה. לאחרונה דווח כי האיראנים מעמיקים את המנהרות בנתנז לעומק של 80-100 מטר, מה שמקשה על יכולת הפגיעה בהם.

כניסתו הצפויה של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן בעוד כחודש עשויה להוות נקודת מפנה. צוות המעבר שלו כבר בוחן אפשרויות לבלימת איראן, כולל תקיפה אווירית – שינוי דרמטי ממדיניות אמריקאית קודמת שהתבססה על דיפלומטיה וסנקציות.

מומחים מעריכים כי למרות "חלון ההזדמנויות" שנפתח, תקיפת מתקני הגרעין תהיה מבצע מורכב שיידרש להימשך לאורך זמן. החשש העיקרי הוא שפעולה צבאית דווקא תדחוף את איראן לפרוץ במהירות ליכולת גרעינית צבאית, תוך ניצול הידע והטכנולוגיה המקומית שפיתחה לאורך השנים.

Back to top button