מבזקים

כך עשוי טראמפ להגיב למתקפה ישראלית על איראן

עם כניסתו הקרובה של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארצות הברית, עולה השאלה כיצד תתמודד ישראל עם האתגר האיראני על רקע ההישגים המשמעותיים של צה"ל בחודשים האחרונים.

ההצלחות הצבאיות והמודיעיניות של ישראל בחיסול הנהגות חמאס וחיזבאללה, לצד נפילת משטר אסד והשמדת הנשק המתקדם של סוריה, יצרו מציאות אסטרטגית חדשה במזרח התיכון. "טבעת האש" האיראנית התפוררה, והרפובליקה האסלאמית מוצאת עצמה חלשה מאי פעם.

למרות זאת, איראן נותרה "מדינת סף גרעינית" המחזיקה בכמות מספקת של חומר מועשר לייצור מספר מתקנים גרעיניים. להערכת מומחים, טהראן זקוקה לכשנה נוספת להשלמת פיתוח נשק גרעיני מבצעי, תהליך שקשה לזהות ולמנוע.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

האפשרויות העומדות בפני ישראל וארה"ב כוללות תקיפה משותפת של מטרות גרעין, תשתיות כלכליות ומתקני שלטון באיראן. הערכה היא כי מתקפה מתמשכת עשויה להוביל להתערערות המשטר, אם כי התוצאה אינה מובטחת נוכח יציבותה היחסית של איראן.

טראמפ צפוי לבחון את הסוגיה האיראנית במסגרת המאבק הגלובלי בין "ציר הדמוקרטיות" בהובלת ארה"ב לבין "ציר האוטוקרטיות" בהובלת סין ורוסיה. הנשיא הנבחר, המזוהה עם גישת "הבדלנות האסטרטגית", עשוי להעדיף פתרון דיפלומטי תוך שיתוף פעולה עם רוסיה וסין בריסון איראן.

עם זאת, ייתכן שטראמפ יאפשר לישראל לפעול עצמאית נגד איראן, תוך שמירת האופציה להצטרף למהלך בהתאם להתפתחויות. מבחינת ישראל, למרות הסיכונים הכרוכים בפעולה עצמאית, קיימת חשיבות אסטרטגית במניעת התגרענות איראן בנקודת הזמן הנוכחית של חולשה יחסית.

ההכרעה הסופית תתבסס על הערכת הסיכויים לערעור המשטר האיראני והביטחון בתמיכה אמריקאית במקרה הצורך – החלטה מורכבת שתשפיע על עתיד האזור כולו.

Back to top button