מבזקים

פריצת דרך: חיסון טבעי למלריה באמצעות עקיצות יתוש

חיסון חדשני למלריה באמצעות עקיצות יתוש מהונדס

מחקר פורץ דרך שנערך באוניברסיטאות ליידן וניימיכן בהולנד מציע גישה חדשנית למאבק במחלת המלריה, הגורמת למותם של כ-600 אלף בני אדם מדי שנה, מרביתם באפריקה. החוקרים פיתחו שיטת חיסון המבוססת על עקיצות יתושים נושאי טפיל מהונדס גנטית.

בניסוי שנערך, הצליחו החוקרים להנדס את טפיל המלריה כך שיפסיק להתפתח בגוף האדם לאחר זמן מוגדר. התוצאות הראו כי חשיפה ממושכת של שישה ימים לטפיל המהונדס העניקה הגנה של 89 אחוזים מפני הדבקה עתידית – יעילות גבוהה יותר מהחיסונים הקיימים כיום.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

"בכל יום מתים באפריקה 1,000 ילדים ממלריה," מסבירה פרופ' נטע רגב-רוצקי מהמחלקה למדעים ביו-מולקולריים במכון ויצמן למדע. "יש ארצות באפריקה שבהן 50 אחוז מהיתושות נגועות במלריה, ובלילה אחד ילד יכול להיעקץ 40 פעמים."

החידוש המשמעותי במחקר הוא שהחיסון החדש מצליח לשפר את הזיכרון החיסוני של הגוף – יכולת שהייתה מוגבלת עד כה בהתמודדות עם מלריה. זאת בניגוד למחלות אחרות, בהן המערכת החיסונית מפתחת הגנה משופרת לאחר חשיפה ראשונית.

למרות התוצאות המבטיחות, עדיין קיימים אתגרים משמעותיים ביישום השיטה בקנה מידה רחב, במיוחד באזורים הנזקקים ביותר כמו אפריקה. בנוסף, ההתחממות הגלובלית מרחיבה את תפוצת היתושים נושאי המלריה צפונה, מה שעשוי להפוך את המחלה לאיום גם באזורים שעד כה לא נפגעו ממנה.

Back to top button