מומחים מעריכים: מתי אזעקה הכי פוגעת בשינה
מומחים: איך מתמודדים עם הפרעות שינה בעקבות אזעקות לילה
גל האזעקות הליליות בשבוע האחרון, בעקבות ירי טילים מתימן, מציב אתגר חדש בפני תושבי ישראל – התמודדות עם הפרעות שינה חמורות. התופעה, שכבר מוכרת לתושבי הדרום והצפון מזה שנים, מחייבת כעת גם את תושבי מרכז הארץ להסתגל למציאות של יקיצות פתאומיות והליכה למרחבים מוגנים.
ד"ר מיכל קהן, פסיכולוגית קלינית וחוקרת שינה מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי ההשפעה של אזעקות לילה על איכות השינה משתנה בין אדם לאדם ותלויה בעיתוי המדויק של ההפרעה במהלך מחזור השינה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לדבריה, מחזור שינה טיפוסי נמשך כשעה וחצי אצל מבוגרים וכשעה אצל ילדים צעירים. במהלך כל מחזור עובר הגוף משלבי שינה קלה לעמוקה, כאשר השלב העמוק ביותר מאופיין בגלי מוח איטיים, האטה בקצב הלב וירידה בטמפרטורת הגוף.
"החצי הראשון של הלילה עשיר יותר בשנת גלים איטיים, והתעוררות בשלב זה היא החמורה ביותר", מדגישה ד"ר קהן. "במצב כזה, הגוף נדרש להעלות במהירות את קצב הלב והטמפרטורה, ולהעביר את המוח לפעילות מוגברת באופן פתאומי. התופעה, המכונה 'אינרציית שינה', עלולה להיות מסוכנת במיוחד כאשר נדרשת תגובה מהירה למצב חירום."
החוקרת מציינת כי הסכנה מתעצמת כאשר אדם שהתעורר משינה עמוקה נדרש לנוע במהירות למרחב מוגן, שכן במצב זה גובר הסיכון לפציעות בדרך למקלט.