תקנון הכדורגל המקל: כבילת ידי בית הדין מעודדת אלימות
משחק הדרבי בין מכבי חיפה למכבי תל אביב הופסק על ידי המשטרה בעקבות התפרעות אוהדי הקבוצה המארחת. למרות שההחלטה על הפסקת המשחק התקבלה על ידי המשטרה ולא השופט, האחריות להפסקת המשחק מוטלת על מכבי חיפה, אלא אם דו"ח המשקיף יקבע אחרת.
על פי התקנון הנוכחי, בהרשעה ראשונה של התפרעות אוהדים בנסיבות מחמירות, העונש המקסימלי הוא הפחתת נקודה אחת בלבד. בית הדין המשמעתי מוגבל ואינו יכול להטיל עונשים חמורים יותר, כמו סגירת יציעים או משחקים ללא קהל.
מלבד מכבי תל אביב, שמהווה חריג בנוף, הקבוצות והתקשורת נוטות להתחנף לאוהדים ולהימנע מעימות עם הגרעין הקשה שלהם. התיקון האחרון בתקנון, שהגביל את סמכויות בית הדין בענישת עבירות אוהדים, משקף מגמה זו. בעוד שמופנות טענות כלפי ההתאחדות, בית הדין והמנהלת, האוהדים עצמם אינם נדרשים לתת את הדין על מעשיהם.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בזירה האישית, צפויה ענישה פרטנית לשחקן תורג'מן בגין התנהגותו מול אוהדי חיפה, וכן למאמן ברק בכר. דו"ח השופט יהווה ראיה מכרעת בקביעת העונשים.
במקרה נפרד, במשחק בין הפועל תל אביב לנוף הגליל בליגה הלאומית, הותקף שוער על ידי אוהד. גם כאן התקנון מגביל משמעותית את אפשרויות הענישה: העונש המקסימלי על התפרצות אוהד שגרמה לעצירת משחק עומד על 1,500 שקלים בלבד, ואם לא נגרמה עצירת משחק – הקנס יורד ל-750 שקלים. התקנון אינו מאפשר הפחתת נקודות או סגירת יציעים במקרים כאלה.
מומחים בתחום טוענים כי יש להרחיב את סמכויות בית הדין ולאפשר ענישה משמעותית יותר במקרים חמורים. הם מדגישים כי המצב הנוכחי, בו הקבוצות מתחנפות לאוהדיהן במקום להתמודד עם התנהגות אלימה, מונע את פיתוחה של תרבות ספורט ראויה.