כוחו של ברזל לבריאות הגוף
גוף האדם הוא פלא אמיתי, מערכת מסודרת ומורכבת בה כל איבר, נוזל או תא יודע את מיקומו ואת התפקיד הקטן שלו בשביל יציבות ותפקוד המערכת כולה. אך נפלא ככל שיהיה, גוף האדם צריך תחזוקה, טיפול, תזונה נכונה, ייצור ואספקה של חומרים שונים. ברזל למשל, הוא אחד החשובים שבהם והגוף שלנו צריך אותו בשביל לתפקד באופן תקין. לעומת זה, היעדר ברזל בגוף שלנו עלול להוביל להשפעות שליליות שונות על הבריאות שלנו ובחלק מהמקרים לאנמיה. הנה כל מה שתצטרכו לדעת בשביל שהגוף שלכם יהיה חזק, ממש כמו ברזל.
מהו הכוח וההשפעה של ברזל על בריאות הגוף שלנו?
בראש ובראשונה הגוף שלנו זקוק לברזל בכדי שיוכל לייצר חלבון שנקרא המוגלובין. אותו המוגלובין אחראי למעשה על פעולה קריטית בתוך הגוף שלנו – נשיאת חמצן לרקמות באזורים שונים בגוף.
אך זה לא נגמר כאן, שכן לברזל יש תפקידים נוספים מלבד נשיאת החמצן כמו למשל חיוניות גדולה לייצור תאי דם אדומים, שמירה על רמת אנרגיה תקינה של הגוף ושמירה על מערכת חיסון חזקה בזכות תרומת הברזל לתאים הנלחמים הזיהומים ומחלות שונות.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מנגד, כאשר רמת הברזל המצויה בגוף שלנו היא נמוכה, אנחנו חשופים יותר למחלות, מערכת החיסון שלנו תהיה חלשה יותר ואנחנו עלולים לסבול מתסמינים שונים כמו חוסר אנרגיה, תשישות, סחרחורת, קוצר נשימה ומצבים נוספים שיכולים להוביל לבעיות רפואיות שונות כמו אנמיה.
איזו השפעה יש לברזל על מערכת החיסון ועל בריאות הנפש?
כולנו מכירים את המשפט שכל אמא אוהבת להגיד לילדים שלה – נפש בריאה בגוף בריא. וכמו ברוב המקרים בחיים, גם במקרה הזה אמא שלנו צדקה. מכיוון שלמידת הברזל שמצויה בגוף שלנו יש השפעה ישירה על הסיכוי שלנו לחלות, אבל גם על הסיכוי שלנו להיות תשושים גם בנפש.
אנמיה יכולה אמנם להתפתח מסיבות אחרות כמו תורשה או חוסר של ויטמינים שונים, אך הסיבה העיקרית להתפתחות ברוב המקרים ואצל רוב בני האדם היא חוסר ברזל בגוף.
כאשר יש מחסור בברזל, יש כאמור קושי בייצור המוגלובין ובהתאם חוסר בתאי דם אדומים ובשורה התחתונה – ישנה אספקה נמוכה של חמצן לרקמות ולגוף שלנו.
בין ההשפעות והתסמינים הבולטים של אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל:
- כאבי ראש תכופים
- תחושת תשישות תמידית
- חיוורון בעור ובעיניים
- קוצר וקושי בנשימה
- דופק לא סדיר
- סחרחורות
- תחושת קור בידיים וברגליים
- ציפורניים שבירות מהרגיל
האם אפשר לקבל ברזל דרך התזונה?
התשובה היא קודם כל כן. יש מאכלים רבים בהם מצויים כמו גדולה יותר של ברזל מאשר במאכלים אחרים. לכן, בעת טיפול באנמיה ולאחר שעשינו בדיקות דם והממצאים אכן הראו על מחסור בברזל, הרופאים ימליצו בדרך כלל על תוספי ברזל ייעודיים וכן אכילה של מאכלים עתירי ברזל ושינויים בתזונה כמידת הצורך.
בין המאכלים והמזונות בהם תוכלו למצוא כמות גדולה של ברזל נמצאים למשל:
- בשר אדום, עוף ודגים
- ביצים
- קטניות שונות כמו אפונה, שעועית, עדשים, סויה ועוד
- עלים ירוקים כמו כוסברה, פטרוזיליה, עלי תרד, עלי סלק ועירית
- ירקות ופירות רבים וביניהם אבוקדו, ברוקולי, ארטישוק, תות, רימון ואפרסמון
- זרעים ופיצוחים כמו בוטנים, שקדים, אגוזים וגרעיני דלעת
מהם הסימנים למחסור בברזל?
יש מספר תסמינים שיכולים להעיד על כך שאתם סובלים ממחסור בברזל בגוף ולעיתים אף מאנמיה כתוצאה מכך. דרכי האבחון המקובלות הן בדיקת דם או ספירת דם, בדרך זו תוכלו גם לבנות עם הרופא שלכם תכנית מתאימה לטיפול באנמיה שתעמיד אתכם שוב על רגליים יציבות ותחזיר את האנרגיה והכוח לגוף שלכם.
הנה כמה מהסימנים הבולטים שבהופעתם מומלץ לבדוק מחסור בברזל:
- חיוורון בעור ובעיניים
- דימום וסתי \ פנימי כבד (בעיקר עבור נשים בהריון)
- כאבי ראש תכופים
- נשירת שיער
- תחושת חרדה או חוסר נוחות (כמו תנועות רגליים תכופות)
- קוצר נשימה והתנשפויות מרובות
- חשק לאכילה של דברים שאינם מזונות כמו קרח, חול או אדמה
כיצד ניתן לשמור על רמות ברזל בריאות כדי להימנע מאנמיה?
ישנם בהחלט מספר דרכים לטיפול באנמיה או להעלאת כמות הברזל בגוף שלכם. ראשית, חשוב להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך ולעבור את האבחנות והבדיקות המקובלות. הדרכים המקובלות ביותר להימנעות ולטיפול באנמיה יכללו לרוב תוספי ברזל או תכשירים שונים שמיועדים למצבים אלו, כמו גם שינויים בהרגלי התזונה והכנסה של מאכלים עתירי ברזל לתזונה היומית.